Tényleg veszélyesebb hely lett Szombathely?

Egyre több a verekedés a városban - írta olvasónk. Megnéztük a rendőrség közbiztonságról szóló beszámolóját.

Egyre több a verekedés a városban, mi történik itt? - tette fel a kérdést olvasónk. Valóban volt néhány eset a közelmúltban Szombathelyen, legutóbb a vasútállomáson vertek meg "Mit nézel?" kiáltotta, majd agyba-főbe verte a férfit a szombathelyi vasútállomáson May 11. 12:22 egy férfit. Tavaly nyáron egy ítéltek el Bíróság elé kerül a nőverő szombathelyi férfi ügye 2021. June 08. 15:38 egy férfit, aki többször is megverte élettársát, idén februárban az egyik sörözőben tört ki verekedés.

Csak néhány kiragadott példa, amik akár alá is támaszthatják olvasónk állítását.

Viszont éppen kapóra jött, hogy a jövő heti városi közgyűlésen tárgyalják a közbiztonsági helyzetet. A rendőrség el is készítette a beszámolóját, ebből szemezgetünk.

A legfontosabb adat, hogy

Szombathelyen 2020-ban 1 367 bűncselekményről kaptak bejelentést a rendőrök. 2021-ben 1 155 bűncselekményről, ami több mint 15 százalékos csökkenést jelent.

Még nagyobb arányban csökkent egy év alatt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, a 2020-as 523-ról 2021-re 433-ra, ami 17,2 százalékos csökkenésnek felel meg.

Eközben Vas megyében Szombathely a legfertőzöttebb a bűncselekményeket tekintve, a megye összes bűncselekményének 42,71 százalékát itt követik el, ami azt jelenti, hogy a megye többi részén arányaiban ennél is alacsonyabb a bűncselekmények száma.

A jelentés kiemeli, hogy kedvezőtlenül alakulnak viszont az online jogsértések, ezek közül a leggyakoribb a csalás. Ami miatt különösen veszélyesek, hogy a csalók az interneten nehezebben tájékozódó idősebb embereket veszik célba.

A jelentés szerint a rendőri munka hatékonysága is javul, 2021-ben a nyomozások 79,3 százalékát fejezték be eredményesen, ez az elmúlt 12 év legjobb eredménye.

A kiemelten kezelt bűncselekményeknél így alakult a felderítési arány:

 • testi sértés: 88,1 százalék;
 • súlyos testi sértés: 83,3 %százalék;
 • kiskorú veszélyeztetése: 100 százalék;
 • embercsempészés: 100 százalék,
 • garázdaság: 85,7 százalék;
 • önbíráskodás: 100 százalék;
 • kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények: 25 százalék;
 • lopás: 60,2 százalék;
 • kifosztás: 100 százalék;
 • zsarolás: 100 százalék;
 • rongálás: 51,4 százalék;
 • orgazdaság: 100 százalék,
 • jármű önkényes elvétele: 100 százalék.
 • A szombathelyi kapitányság illetékességi területén tavaly 281 tulajdon elleni szabálysértés történt, ami 14,06 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ezek közül a legjellemzőbb a bolti lopás és a magánszemélyek sérelmére elkövetett, nem megélhetési célú lopás, továbbá a szándékos rongálás volt.

  A közlekedés biztonságával viszont komoly gondok vannak

  Miközben a bűncselekmények és a szabálysértések száma folyamatosan csökken, a közlekedésbiztonság helyzete romlott egy év alatt.

  2021. évben Szombathelyen 116 személyi sérüléssel járt közlekedési baleset történt, melyek között egy volt halálos kimenetelű. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 25, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek száma 90 volt.

  A 116 balesetben összesen 130-an sérültek meg, egy személy pedig elhunyt.

  Az illegális migráció is növekedett, a Vas megyei migrációs útvonalak a 8-as, a 84-es és a 86-os számú főútvonal, valamint az M86-os számú gyorsforgalmi út. De az embercsempészek egyre gyakrabban az alacsonyabb rendű utakon, mellékutakon közelítik meg az országhatárt.

  A rendőrség létszáma

  A jelentés tartalmazza azt is, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság létszáma 2021-ben 111 fő volt. Ebből nyolc a vezető beosztású és további kettő tiszti rendfokozatú. A közterületen általában szolgálatot ellátó állomány 75 fő volt, így egy rendőrre 1018 lakos jutott.

  A rendőrök szándékos bűncselekmény elkövetésén 423 személyt értek tetten, míg bűncselekmény gyanúja miatt 190 személyt állítottak elő. 338 büntető és 1998 szabálysértési feljelentést tettek, 2653 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, továbbá 128 esetben lett pozitív az autóvezetők szondázása.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet