Közel két hónapja áll a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami cég Szombathelyen

A Főkefe vezetősége közben arra összpontosít vadul, hogy ne lehessen tudni, mekkora a baj. Az biztos, hogy a TDK tavaly decemberben megszüntette együttműködését a céggel.

Téli hétköznap reggel a szombathelyi Főkefe üzeménél a Rumi úton. A parkoló szinte üres, nincs mozgás sem a kapunál, sem a gyárudvaron. A szokatlan nyugalomnak egyszerű oka van: a cégnél közel két hónapja leállt a munka.

Ugyanez a helyzet a Főkefe kőszegi üzeménél.

A főként megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató állami vállalatnak Budapesten van a székhelye, és hogy valami nem stimmel, azt már ősszel lehetett tudni.

Csend van a Főkefe szombathelyi üzeménél - És a budapesti központban sem túl beszédesek
Mészáros D. Zsolt

Ekkor értesültünk Remek időzítés: Vas megyében pont most építik le a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását 2022. November 17. 15:23 , hogy Kőszegen több dolgozónak is csökkentették a munkaidejét és ezzel együtt a fizetését, és egységesen heti 20 órában foglalkoztattak mindenkit. A módosított munkaszerződéseket október végén íratták alá a munkásokkal. Lapunk információ szerint az őszi szerződésmódosítás mintegy 8 alkalmazottat érintett Kőszegen. (Voltak, akik már korábban is 4 órában dolgoztak.)

Hamar kiderült, hogy ugyanez történt a Főkefe sokkal nagyobb – megváltozott munkaképességűeket százas nagyságrendben foglalkoztató - szombathelyi üzemében is.

Levelünkkel megkerestük a cég Budapesti központját, azt tudakolva, hogy mi történik, miért éppen egy kibontakozó gazdasági válság kezdetén látta a Főkefe elérkezettnek az időt, hogy visszavágja az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek bevételeit, de csak annyi válasz érkezett, hogy a társaság „belső egyeztetést folytat annak érdekében, hogy pontos információval tudjunk szolgálni a feltett kérdéseivel kapcsolatosan.”

És innen kétfelé ágazik el a történet, de egyik sem túl vidám.

Egyes ág - Leálltak az üzemek

Az év végén leállt mind a szombathelyi, mind a kőszegi üzem. Az alkalmazottakat nem bocsátották el, mondván, ez csak ideiglenes állapot, mi több, az emberek állásidő jogcímen megkapják a fizetésüket is.

Ez jól hangzik, csak nem tudunk eltekinteni attól a gyanútól, hogy

már ősszel erre készülhetett a cég, ezért történtek az alacsonyabb munkaidőbe és fizetésbe történő átsorolások.

A leállást – hogy tovább folytassuk a spekulációt – részben magyarázhatják megnövekedett a fűtési költségek is.

Úgy tudjuk, Kőszegen már a közeljövőben elindul a munka, a szombathelyi alkalmazottaknak pedig azt mondták, március 1-jén kezdhetnek újra, de sok a bizonytalanság.

Olyan információ is érkezett például lapunkhoz, hogy a TDK, amely egyik jelentős megrendelő partnere volt a szombathelyi üzemnek, megszüntette a Főkefével való együttműködést.

Megkerestük ez ügyben a TDK-t, ahonnan az a válasz érkezett, hogy

"A TDK társadalmi felelősségvállalásának fontos eleme a megváltozott munkaképességű kollégák foglalkoztatása. A vállalat jelenleg is mintegy 100 megváltozott munkaképességű dolgozónak ad munkát".

A TDK CSR programjának részeként több éven keresztül dolgozott együtt a Főkefével, de

az együttműködés tavaly decemberben ért véget.

A cég egyébként tavaly évben egy kiemelt CSR akciót is lebonyolított a szombathelyi Főkefe-telephelyen: felújítottak egy étkezőt, kialakítottak egy kerékpártárolót, és más kisebb javítási munkákat is elvégeztek - tudtuk meg.

Hogy miért lett vége az együttműködésnek, azt nem közölte lapunkkal a TDK.

Kettes ág - A Főkefe vezetősége mindent megtesz, hogy elrejtse a bajokat

Az nyilvánvaló, hogy valami gubanc van a céggel, csak az a kérdés, hogy mekkora.

A honlap szerint 140 helyszínen mintegy 10 ezer – főként megváltozott munkaképességű – embert foglalkoztató

állami óriáscég vezetősége ugyanis meghökkentő módon elzárkózik az információadástól.

Többszöri levélváltás ellenére sem volt hajlandó elárulni, hogy a mi és miért történt, országosan hány embert érintetettek például az átszervezések. Illetve:

Számolt-e azzal a cég, hogy a munkaidő csökkenése nehéz helyzetbe hozza a munkavállalókat, hiszen fizetésük pont akkor csökkent jelentősen, amikor az infláció amúgy megterheli a kiadásokat?

Január végén – jogi képviselőnkkel való egyeztetés után - vetette be lapunk az „újságírói nehézfegyvert”, és közérdekű adatigényléssel fordultunk a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft.-hez.

Ideírjuk, pontosan mit kérdeztünk a cégtől, mert ez alapján lehet értelmezni a válaszokat.

 • Igaz-e, hogy a kőszegi telephelyen dolgozók munkaidejét 4 órára
 • csökkentették?
 • Ha igen, akkor mi oka volt a változásnak?
 • A szombathelyi telephelyen szintén történtek hasonló átszervezések?
 • Országos szinten hány alkalmazottat érint a munkaidőcsökkentés?
 • Van-e munkaidőcsökkentésnek köze ahhoz, hogy több telephelyen a munkások jelenleg nem dolgoznak, csak távolléti díjat kapnak?
 • Hány dolgozó kap jelenleg távolléti díjat?
 • A vezető beosztásban lévők munkaidejét is csökkentették?
 • Számolt-e azzal a cég, hogy a munkaidő csökkenése nehéz helyzetbe hozza a munkavállalókat, hiszen fizetésük pont akkor csökken jelentősen,amikor az infláció amúgy megterheli a kiadásokat?
 • Mekkora állami támogatást kapott a Főkefe 2022-ben?
 • E hét közepén megérkezett a cég hivatalos levele. Ebben Koszorús László Gáspár ügyvezető leginkább azt fejti ki, hogy miért nem tud válaszolni a kérdéseinkre. Ha rosszindulatúak akarnánk lenni, akkor írnánk, hogy kibújik a válaszok alól, ha finomak, akkor azt, hogy nem ad meg minden segítséget, ahhoz, hogy tisztábban lássuk a fejleményeket.

  Az ügyvezető válasza a közérdekű adatigénylésre
  FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft

  A kérdéssor első részére az ügyvezető indoklása alapján azért nem válaszol, mert nem jelöltük meg, melyik időszakra gondoltunk, a távolléti díj pedig valójában állásidő, a többire pedig ott van a társaság éves beszámolója.

  Változó vezetői fizetések

  Ez utóbbit most megnéztük, és abban azt találtuk, hogy 2021-ben az állami óriáscég 4,3 milliárd forint normatív támogatást kapott.

  A cég weboldalán a közérdekű adatoknál fel van tüntetve egyébként a vezetők díjazása is. Csak éppen – stílszerűen - itt sem könnyű az eligazodás.

  Az adatszolgáltatás menüpont alatt most ez olvasható:

  A FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőinek összesített havi bruttó munkabére és díjazása, 2022. 07.01. napján: 3.300.000,- Ft. Egyéb személyi juttatásaikat a vonatkozó jogszabályok határozzák meg. Az ügyvezető havi bruttó munkabére: 0,- Ft. A felügyelőbizottsági tagok díjazása 2022.01.01. napján összesen havi bruttó: 160.000,-Ft.

  Néhány nappal ezelőtt az ügyvezető alapbérének még 2 millió 750 ezer forint volt feltüntetve, amit 40 órás munkaidőben keres meg. A mai napon viszont már díjazás nélküli „megbízási jogviszony” van megjelölve.

  Ugyanebben a dokumentumban található a vezetőség többi tagjainak a díjazása is. Itt is jelentős változások történtek a néhány nappal korábban közölt számokhoz képest.

  FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft

  Lapunk természetesen nem tett le arról, hogy kiderítse, mi történt, mi történik a Főkefe háza táján.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság