A közfelháborodás napja - Tüntetés Szombathelyen

Annyian nem voltak, mint legutóbb, de az Orbán és Puskás takarodj rigmusok, így is félelmetesek voltak.

Már nincs fél óra a szombathelyi tüntetés kezdetéig, egyelőre csak a Fő téren gyülekeznek kisebb csoportokban az emberek. Ma hat órától több mint 25 magyarországi, és számos külföldi városban tüntetnek a kormány ellen. A mondanivalóról itt 32 városban tüntetnek a közfelháborodás napján 2014. November 15. 11:42 írtunk, itt pedig megmutattuk térképen Ma tüntetések lesznek az egész országban, de még külföldön is! Itt " A közfelháborodás napja” 2014. November 17. 11:27 a tüntetéseket.

A mai demonstráció hosszabb lesz, mint az októberi netadó elleni tiltakozás Így álltak ki a szombathelyiek az internetadó ellen: jó hangosan 2014. October 30. 17:50 , most öt szónok is lesz. Felszólal Brunerszky László, Janovicz Judit, Kupi Györgyi, Kaisinger András és Horváth Zsolt. Októberben mintegy 1300 ember gyűlt össze a városháza előtt, azt még nem tudjuk, hogy ma mennyien lesznek.

Mi már itt vagyunk, gyorsan és pontosan tudósítunk, percről-percre a történésekről. Kollégánk pedig Budapesten, a Kossuth téren van, a fővárosiak demonstrációján, az ő tudósítását itt olvashatják Így háborodik fel éppen Budapest: a helyszínről jelentjük 2014. November 17. 18:05 .

17:45 Hideg van

Szombathelyen egyelőre csend van, na meg hideg, látszik a leheletünk, a Nem tetszik a rendszer című Opusz szól a hangszórókból. Kéttucatnyi ember ácsorog a városháza előtt.

17:55 Jönnek, jönnek

Gyülekezünk! 200-250 ember lett itt pár perc alatt. A szervezők pörögnek, nyüzsögnek. Civil ruhás rendőrök kezelnek velük, baráti a hangulat.

mobilfotó

18:05 Nem kaptak áramot a városházáról

A szokásos felhívás, erőszak nem kell, pártjelvények sem. És már zúg az Orbán takarodj! Horváth Zsolt szervező azt mondja, itt most civilek vannak, nem politikai pojácák. A városháza nem volt hajlandó áramot adni, ezért generátort használnak. Most már a Puskás takarodj is szól!

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
További képek a tüntetésről egy kattintásnyira!
Bonyhádi Zoltán

18:12 Rárúgni az ajtót a maffiára

Csatlakozzon, aki rá akarja rúgni az ajtót a maffiára - így a szónok. Brunerszky László kisembereket említ, és hogy minimálbér kellene a politikusoknak. Hiányzás eseten vonjak le a pénzükből. Sok táblát hoztak, ezeket megnézheti mindenki a galériánkban.

Elegünk van az arrogáns, lekezelő stílusból

- taps. A stadionépítésekre füttyszó a válasz.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
A táblák...
Bonyhádi Zoltán

18:25 Alattvalókat akarnak?

Egy tanárnő, Janovicz Judit a következő. Cél az ország rendbehozatala, és párbeszéd kell, kompromisszum. Most ez nincs, a nemzeti konzultáció hazugság - mondja.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
Janovicz Judit: párbeszéd kell
Bonyhádi Zoltán

A kormányt nem érdekli, mit gondolnak az emberek. A kormány nacionalista maszlaggal tömi a gyerekek fejet. Egyforma, kockafejű embereket akarnak.

Alattvalókat akarnak, nem hagyjuk - így a tömeg. Balog Zoltánnak üzen a szónok, elég volt! Egy nő sorsahoz semmi köze egy miniszternek, a parlamentnek - a tervezett abortusztilalomra utal. Közbem szemet hunynak a feleségverő képviselő felett. Selmeczi Gabriella nevére felzúdul a tömeg.

18:35 Lekapcsolták a közvilágítást

Nem csak a wifit kapcsoltak le, nem égnek a városháza előtti lámpák, és a térvilágítás sem. Csak itt, a Fő tér többi része ragyog.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
Vajon véletlenül égtek ki több helyen is a tér felé világító izzók?
Bonyhádi Zoltán

Europát! - új jelszó, ez is spontán jön. Meglengetik az unió zászlaját. Most mobiltelefonos akció jön, éppúgy, mint legutóbb. A szónok szerint 40 városban százezernyi ember teszi ezt. Zúg a demokráciát és az Orban takarodj!

mobilfotó

18:40 El akartaák hallgattatni őket

Új szónok, Kaisinger András gimnazista következik. Ez a civilek és a politizáló fiatalok ellenzéki összefogása, akik változásokat szeretnének - mondja.

Technikai gond, valaki kihúzta az épület mögött lévő aggregátor vezetékét. Jön a hír, rendőrök vannak a városházán.

A fiatal szónok közben azt mondja, meg kell akadályozni, hogy letérítsenek a demokrácia útjáról. Orbán ma már vállalhatatlan a demokrata emberek számára. Diktátor! - válaszol a tömeg. Kitart mindenki, pedig hideg van. Közben őrzik az aggregátort.

A szónok éppen a cári Oroszországot és a Szovjetuniót hozta párhuzamba a Putyin-fele állammal.

19:00 Sajnos, túl hosszú

Fárad a tömeg, egy órája tart a tüntetés és van meg két szónok, de kitartanak, nem mennek el.

Megint új szónok, Kupi Györgyi. Nem valami ellen, hanem valamiért tüntetnek, tisztességes, demokrata sajtó kell. Lehet bármilyen oldali a sajtó, kivéve, ha közszolgálati.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
Kupi Györgyi szót emelt a független közmédiáért is
Bonyhádi Zoltán

Vissza kell hozni a közgyűlések tévéközvetítését, ehhez joguk van az embereknek.

Közben kicsit megfogyatkozott a tömeg, tényleg túl hosszú lett az egész, úgy tűnik. És van még egy szónok.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
A mobilos demonstrálás most is sláger volt
Bonyhádi Zoltán
mobilfotó

19:10 A keménymag marad

Utolsó szónok, Horváth Zsolt, aki bocsánatot kér, mert szó nélkül hagyták, hogy tetszhalott legyen a demokrácia. Aki tiltakozik, idegenszívű ellenség lesz. De most nem lesz így, mert forradalmat csinálnak. A harag kovácsolta össze a tüntetőket, és most nem mennek haza lehajtott fejjel, rájuk döntik a disznóólat.

Zúg az Orbán takarodj!

Jó páran elmentek, de a kemény mag marad és jó hangos.

19:20 Most még finomak

Mutogatnak mindenkire, egyszer ebben a kurva életben mutassanak magukra

- nagy taps.

Most még finoman mondjuk, de ha nem halljak meg. Isten irgalmazzon nekik

- taps.

Viktor, a kormányod a döglött ló, és most le fogunk szállni róla, ki vagy rúgva!

- hevül be a szónok.

Vége a beszédnek, élőláncot akarnak a Fő téren. Megnézzük.

19:30 Átérik a teret

És megy is! Hosszú a lánc, kézen fogják egymást az emberek. Hatalmas kör a Fő téren, közben zúg az Orbán takarodj.

Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
Az este legszebb pillanata
Bonyhádi Zoltán
Tüntetés a szombathelyi városháza előtt
További képekért kattintson!
Bonyhádi Zoltán

Nagy látvány, körbeérik a teret. És vége, a nép elindul haza. Mi maradunk még egy kicsit, de úgy néz ki, nem lesz már semmi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Így álltak ki a szombathelyiek az internetadó ellen: jó hangosan

Munkatársaink a helyszínen izzítottak stílszerűen Facebook Messengert és Gmailt, hogy mi itt a stúdióban élőben figyelhessük a történéseket. Szöveg, képek, videó!

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet