Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvannak az új alpolgármesterek, bizottságok, Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója

Olvassa újra az új szombathelyi közgyűlés első üléséről szóló tudósításunkat.

13:20 Vége a nyilvános ülésnek

A következő ülés november utolsó csütörtökén lesz.


13:15 Leváltják a Vasivíz igazgatóját

Pontosabban javasolják a leváltását, hiszen a cégnek több tulajonosa van, de a szombathelyi önkormányzat a többségi tulajdonos.

A Vasivíz vezérigazgatjának Molnár Miklós javasolják.


12:35 Személyi ügyek

Közös megegyezéssel távozik a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, a közgyűlés új ügyvezetőt nevez ki.

Menesztették Gál Sándort, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Illés Károly szerint elkezdődtek a politikai leszámolások, a sportkomplexumnál komoly fejlődés indult el. Gál Sándorról korábban írtunk Határozatlan ideig vezetheti a Haladás-sportkomplexumot a helyi Fidesz alelnöke, akinek csak érettségije van 2018. November 26. 10:24 , ő a Fidesz szombathelyi alelnöke és csak érettségije van.

Gál Sándor elmondja, nem tartja jogosnak a leváltását, teljesítette a vállalásait, és betartotta a jogszabályokat. Azt is, hogy az SZKKA kézilabdacsapat is befér a sportkomplexumba, egy takarítógép kell csak.

Gál Sándor
Gál Sándor a közgyűlésen
Józing Antal

Tóth Kálmán azt mondja, lehet itt félrebeszélni, de nehéz lenne példát venni a gazdasági életből arra, ami itt történt. Az ügyvezető nem hajtotta végre a tulajdonos közgyűlés döntését, és csodálkozik, hogy egyáltalán felmerül a politikai leszámolás kérdése. Úgy véli, a lehető legkorrektebbül járnak el, a tények makacs dolgok.

Illés Károly szerint az ügyvezető teljesítette azt az utasítást, és a szerződést a közgyűlés hagyta jóvá.

Molnár arra emlékeztet, hogy mindig az utolsó határozat az érvényes, azt nem hajtotta végre az ügyvezető. Kijelenti, annak idején a bizottsági meghallgatásán azt mondta, ő a politikai utasításokat fogja végrehajtani. Egyébként örül, hogy Gál itt van a közgyűlésben, eddig hiába hívták.

Czeglédy Csaba megalomániáról beszél, és arról, hogy mindenkit balgának néztek, akik figyelmeztettek rá, hogy sokba kerül a sportkomplexum fenntartása. Ha valaki nem oldotta meg, hogy minden sportoló beférjen a komplexumba, az nem is akarta megoldani.

Lendvai szerint Gál kiváló munkát végzett, és nem biztos, hogy az utódja is ilyen sikeres lesz.

Nemény azt mondja, nem velük, hanem a választókkal van vitájuk, a kampányban világossá tették, hogy váltást akarnak.

Czeglédy kijelenti, személy szerint örül a stadionnak, de emlékszik rá, hogy a Fidesz mekkora balhét csinált abból, hogy 60 millióba került az Aréna működtetése. Most több mint tízszeresébe kerül a sportkomplexum. Ha már ennyibe kerül, akkor férjenek el benne a szombathelyi sportolók.

Kecskés szerint a legnagyobb hazugság, hogy az a sportkomplexum nem kell és az is, hogy drága. Azt mondja, a többség ezzel akarja igazolni az ügyvezető leváltását. Kijelenti, hogy Szombathely fenn tud tartani egy ekkora komplexumot, van annyi bevétele.

Tóth Kálmán kéri, keressék elő azokat a jegyzőkönyveket, amikor a baloldali frakció a stadion ellen szavazott. Nem találnak ilyet. De arról van szó, hogy sokat kell fizetni a működéséért, közpénzből.

Nem csodálkozik, hogy a Fidesz-tagok védik a Fidesz-tagot, de kéri, ezt ne bújtassák szakmai indokok mögé. Azért váltják le, mert nem teljesítette a tulajdonos utasítását.

Gál Sándor helyére Jagodits Rómeót nevezik ki.

12:25 Természetbeni juttatások

Írtunk már róla 17,5 millióért laptopok a szombathelyi képviselőknek? Reagált az önkormányzat 2019. October 30. 21:49 .

Melega Miklós azt mondja, nem arról van szó, hogy a képviselők maguknak szavaznak meg magas összegeket. Neki megfelel egy olcsó laptop.

Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
Molnár Miklós lesz a Vasivíz vezérigazgatója
Józing Antal

Nemény kijelenti, hogy öt évente történik ilyen beszerzés, olyan eszközök kellenek, amelyek kibírják az öt évet. Megemlíti, hogy öt éve 16 millió volt ez az összeg, pedig akkor nem volt váltás. A képviselőkre egyébként ebből összesen mintegy 7,5 millió jut. Ezek az eszközök a közgyűlés munkáját segíti.

Molnár arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a közgyűlési anyagokat nem papíron küldik ki, hanem elektronikusan, akkor a megtakarítás sokkal nagyobb lesz, mint ez a költség.

Megszavazzák az eredeti előterjesztést.

12:10 Bizottsági, tanácsnoki tiszteletdíjak

Erről is írtunk itt. Csütörtökön döntenek a szombathelyi alpolgármesterek, képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíjáról is 2019. October 28. 07:52

Takátsné Tenki Mária felháborodik a tiszteletdíjakon, szerinte ennyi nem volt a 2010 és 2014 közti ciklusban, a tanácsnokok nem kaptak tiszteletdíjat és korlátozva volt, hogy egy képviselő hány bizottságban volt tag. Nemény András azt javasolja, nézze meg az akkori bankszámláját, az említett ciklusban is díjazták a tanácsnokokat, utánanéztek.

Melega Miklósnak (Fidesz) elvi fenntartásai vannak. Szerinte a képviselői tiszteletdíjakkal nincs gond, mert ők a szavazók bizalmát élvezik, a tanácsnokokat és a frakcióvezetőket viszont a frakciók választják meg. Kéri, ezzel ne éljenek vissza.

Nemény kijelenti, egy év után nyilvánosan fogja értékelni a tanácsnokok munkáját, és ha kell, felülbírálja a döntést.

Kecskés László elmondja, három bizottságban volt tag, ezért összesen 100 ezer forintot kapott. Kijelenti, ők önmérsékletet tanúsítottak.

Megszavazzák az eredeti előterjesztést, az abban lévő adatokat ebben a cikkben Csütörtökön döntenek a szombathelyi alpolgármesterek, képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíjáról is 2019. October 28. 07:52 írtuk le.


12:01 A leköszönő polgármester és alpolgármesterek végkielégítése

Erről is írtunk Közel hatmillió forint is lehet Puskás Tivadar távozó szombathelyi polgármester végkielégítése 2019. October 16. 10:23 . Czeglédy Csaba emlékeztet, hogy tíz évvel ezelőtt a többségben lévő Fidesz-frakció nem szavazta meg a végkielégítéseket. Javasolja, hogy az akkor távozó és később a politikában részt nem vevő Szabó Gábor volt alpolgármester szabadság-megváltását szavazzák meg most.

A polgármester viszont nem tartja szerencsésnek, hogy kilenc évvel ezelőtti sérelmet most orvosoljanak, így ő nem támogatja a javaslatot.

Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
Esküt tesznek a bizottsági tagok
Józing Antal

Lendvai Ferenc azt mondja, a leköszönő városvezetés soha nem adott magának jutalmat, a 2010 előtti viszont igen. És ezért nem szavazták meg a végkielégítésüket.

Czeglédy azt mondja, a törvény szerinti járandóságokról van szó, nem plusz pénzekről.

Nem szavazzák meg Czeglédy javaslatát.

11:50 Meghatározzák a polgármester tiszteletdíját

A törvény értelmében Nemény András illetménye összesen bruttó 997.200 havonta. Ehhez bruttó 149.580 forint költségtérítés jár.

Megszavazzák az alpolgármesterek tiszteletdíját is, erről külön írtunk Csütörtökön döntenek a szombathelyi alpolgármesterek, képviselők, bizottsági tagok tiszteletdíjáról is 2019. October 28. 07:52 .

Az alpolgármesterek tiszteletdíja havi bruttó 897.500 forint, ehhez 134.625 forint költségtérítést kapnak.


11:55 Tanácsnokokat választanak

Külkapcsolati tanácsnok Szuhai Viktor.

Költségvetési tanácsnok Molnár Miklós.

Klímapolitikai tanácsnok Németh Ákos.

Molnár Miklós megbízatása egyelőre az év végéig szól, hogy addig felügyelni tudja az idei költségvetést.


11:35 Bizottsági helyek

Illés Károly kifejti, hogy nem kapnak annyi bizottsági helyet, mint amennyi a közgyűlési arányok miatt kellene. Magát az új struktúrát támogatnák, de a Fidesz jelöltjeire 16 ezren szavaztak.

Nemény András elmondja, minden bizottságban kapnak belsős és külsős helyeket, és két elnöki posztot is. Hozzáteszi, hogy Kecskés László javaslata alapján egy fővel bővítik az egészségügyi szakmai bizottságot, ezt a helyet a Fidesz töltheti be.

Szavaznak a bizottsági tagokról, erre később visszatérünk.


11:30 Bejelentések

László Győző és Horváth Attila bejelenti, hogy mivel ügyvédi munkája és alpolgármesteri tisztsége összeférhetetlen, ezt az összeférhetetlenséget az előírások szerint 30 napon belül megszünteti. Ők is és Horváth Soma is köszöni a megtiszteltetést.

Illés Károly gratulál a megválasztásukhoz és jó munkát kíván.

Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
Esküt tesznek az alpolgármesterek
Józing Antal

11:15 Megválasztották az alpolgármestereket

László Győzőt, Horváth Attilát és Horváth Somát megválasztották alpolgármesternek. Mindhárman tizennégy igen, nulla nem szavazatot kaptak, heten pedig tartózkodtak.

Az új alpolgármesterek letették az esküt, és elfoglalják a helyüket.

15 perc technikai szünet.


11:05 László Győző szavaz

Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
Józing Antal

10:43 Megvannak az alpolgármester-jelöltek

Nemény András három alpolgármesterre tesz javaslatot.

 • László Győző - általános helyettes, szociális terület, lakásügyek, gyermekvédelem, idegenforgalom, külföldi kapcsolat, önkormányzati cégek
 • Horváth Attila - gazdaság, gazdaságfejlesztés, közlekedés, költségvetés informatika, sport, önkormányzati cégek
 • Horváth Soma - kultúra, civil ügyek, városüzemeltetés
 • Titkos szavazás következik, addig szünet.

  Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
  Józing Antal

  10:40 Bizottság az alpolgármesterek választására

  Illés Károly bejelenti, hogy a Fidesz-frakció nem akar részt venni az előkészítő bizottságban.

  Nemény András javaslatára Tóth Kálmánt, Bokányi Adriennt (Éljen Szombathely) és Molnár Miklóst (Pro Savaria) választják.


  10:15 Megvan az új SZMSZ

  Nemény bejelenti, húsz perc múlva hatályba lép az új SZMSZ.

  Húsz perc szünet.


  9:47 Czeglédy sem kapott anyagot az SZMSZ-ről

  A független képviselő jelenti be ezt, majd több javaslatot tesz. Köztük azt, hogy tegyék bele a napirendi pontok javaslati lehetőségeit. És, hogy ne csak a polgármester, hanem az alpolgármesterek, a tanácsnokok és a képviselők is tehessenek sürgősségi indítványt.

  Kiderül, hogy a hivatali struktúrába akarják integrálni, Czeglédy erről hatástanulmányt kér.

  Nemény András azt mondja,a finomítást célzó javaslatokat támogatja, de a közterület-felügyeletről szóló javaslatát nem. Azt sem, hogy a képviselők is tehessenek sürgősségi indítványt, és azt sem, hogy azonnali napirendi javaslatokat tehessenek.


  9:45 Tóth Kálmán az Éljen Szombathely frakcióvezetője

  Ez is hozzászólásból derült ki.

  Közben szavaznak az SZMSZ módosításról, azokat a javaslatokat elfogadják, amiket Nemény András is támogatott.


  9:30 Gesztusok az ellenzéknek

  Lendvai Ferenc (Fidesz) a frakció nevében kevesli a nekik szánt bizottsági helyeket. Azt mondja, közel 40 százalékát adják a testületnek, az összes bizottságban 16 képviselői helyet kérnek.

  A polgármester emlékeztet rá, hogy az előző ciklusban négy helye volt a kilencfős frakciónak, nem volt elnöki posztjuk. Most két elnöki helyet ajánlottak fel, köztük a közbeszerzési bizottság elnöki székét. Megemlíti, hogy a frakcióvezetők saját irodát és titkárt kapnak. Szerinte egy lapon sem lehet említeni a javaslatukat az előző ciklusban kapottakkal.

  Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
  Józing Antal

  Hozzáteszi, a több bizottságban összesen kevesebb tag lesz mint az előző ciklusban.

  Takátsné Tenki Mária nem érti, miért nem lehet napirendi javaslatot tenni az ülés elején, és azt sem, hogy miért csak 72 órával előtte van erre lehetőség. Szerinte ez az egész demokratikus működést érinti.

  Azt is kifogásolja, hogy az anyagokat nem kapják majd meg papíron, kinyomtatva, csak elektronikusan. Több kifogása is van, és bejelenti, lehet, hogy törvényességi panaszt tesznek.

  A polgármester szerint, ha jobban belenéz az anyagba, sok kérdésére választ kap. Kijelenti, bármelyik napirendi pontnál tehetnek módosító javaslatokat, és kérhetnek felvilágosítást is. Hozzáteszi, vissza akarják fogni a papír felhasználását, nagyon sok papírt használ az önkormányzat, és a képviselőknek példát kell mutatniuk. Ezért is kap minden képviselő infokommunikációs eszközöket.

  Tóth Kálmán (Éljen Szombathely) több ellenzéki felvetésre reagál, emlékeztet rá, hogy az előző ciklusban éveken át elutasították az ellenzéki javaslatokat a közgyűlés rendjének módosítására, ebben nem voltak partnerek a fideszes képviselők.

  Takátsné Tenki Máriát arra kéri, ne lásson bele az anyagba olyanokat, amik nincsenek benne. Kéri, hogy először nézze át az anyagot, utána kezdeményezzen törvényességi felülvizsgálatot.

  Lendvainak azt mondja, a Fidesz öt éve egyfős többséggel kétharmados többséget hozott létre magának a bizottságokban. Most minden bizottságban lesz külsős és belsős helye az ellenzéknek, és lesz két bizottsági elnöki posztjuk is.


  9:24 Bizottsági struktúra

  Cikkünk elején írtunk már róla. Illés kifogásolja, hogy későn kapták meg az anyagot, és szerinte van benne olyan határozat, ami a demokráciát sérti. Kiveszik ugyanis azt a lehetőséget, hogy a képviselők az ülés elején napirendi pontokat javasoljanak, ezt csak írásban, korábban lehet megtenni.

  Nemény azt mondja, korábban éppen a Fidesz kritizálta az előkészítés nélküli napirendi javaslatokat, ezért tették bele ezt a kitételt.

  Takátsné Tenki Mária (Fidesz) szerint először fel kellene állnia az új testületnek, és csak utána módosítani az SZMSZ-t, miután a szakbizottság megtárgyalta.

  Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
  Józing Antal

  Nemény válasza szerint ez törvényi kötelezettség, csodálkozik, hogy a jogi bizottság volt elnöke ezt nem tudja. A jegyző egyetért, a bizottságok meg sem tudnák tárgyalni, mert azok az SZMSZ módosításával jönnek létre.

  Kecskés László (Fidesz) szerint az egészségügyi szakmai bizottságot egy fővel bővíteni kell, mert páros számú, és így előfordulhat, hogy döntésképtelen lesz. Javasolja, hogy egy fővel növeljék meg a létszámot.

  Nemény szerint az érvelés nem állja meg a helyét, de elfogadja a javaslatot és támogatja.


  9:22 Illés Károly a Fidesz frakcióvezetője

  Ez közben egy hozzászólásból derült ki.


  9:15 Tárgyaljanak a Haladásról

  Czeglédy Csaba (független) javasolja, hogy tárgyaljanak a Haladásról, mert sürgős ügyről van szó, és kéri a klub átvilágítását.

  Nemény szerint megtörtént a klub átvilágítása, a következő ülésen tudnak róla tárgyalni, mert addigra megismerik az anyagot.

  Czeglédy el tuja fogadni, ha a következő ülésen napirendre veszik, de azt furcsának tarja, hogy a sajtóból értesülnek az edzőváltásról.

  Illés Károly (Fidesz) díszpolgári cím adományozását javasolja, zárt ülésen. A polgármester azt mondja, ennek megvan a módja, vegyék fel napirendre, de az idei címre már született a döntés, a következő évre lehet javaslatot tenni.


  9:06 Kezdődik

  Nemény András polgármester (Éljen Szombathely) megnyitja az ülést, először köszönetet mond a magas választási részvételi arányért, ami Szombathelyen közel 56 százalék volt, majdnem 35 ezren szavaztak.

  Azoknak is köszönetet mond, akik részt vettek a választás lebonyolításában, és megemlíti, hogy itt nem volt semmi probléma.

  Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
  Józing Antal

  Minden megválasztott képviselőnek gratulál, és jó munkát kíván.

  A mai közgyűlésen kötelezettségeket kell teljesíteniük, meg kell választani a bizottságokat, alpolgármestereket, és személyi kérdések is lesznek. Kijelenti, arra törekedett, aki nem akar együtt dolgozni a városvezetéssel, attól tisztességesen váltak meg.

  Beszámol arról, hogy a megválasztása óta milyen utasításokat adott ki.

  A SZOVA-tól javaslatot kért arra, hogy jövőre milyen feltételekkel indulhat el a kétórás ingyen parkolás. A főkertésztől arra, hogyan lehet megoldani az egy év alatt ezer fa ültetését.

  A jegyzőt arra kérte, hogy dolgozza ki a lakossági észrevételekre reagáló csoport létrehozását.

  Azt mondja, közben jöttek elő eddig nem ismert ügyek. Az Aréna óvodánál például nem lesz elég a felújításra szánt pénz, a jegyzőt utasította, hogy végezzen vizsgálatot, miért alakult így.


  9:05 Jó a hangulat

  Gyülekeznek a képviselők, jó a hangulat, mindenki kezet fog mindenkivel.

  Itt van Molnár Miklós is, úgy látszik, elkezdi a képviselői munkát, aztán majd meglátjuk.

  Szombathelyi közgyűlés 2019. 10.31.
  Józing Antal

  8:45 Átalakulnak a bizottságok

  Időközben megjelent az SZMSZ módosításáról szóló előterjesztés, ezt az ülésen osztják ki a képviselőknek. A lényege, hogy az eddigi három bizottság helyett hat bizottságot alakítanak, nagyrészt kisebb létszámmal.

  Az új bizottsági struktúra:

 • Gazdasági és Jogi Bizottság: 13 fő
 • Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság: 9 fő
 • Szociális és Lakás Bizottság: 9 fő
 • Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság: 9 fő
 • Egészségügyi Szakmai Bizottság: 12 fő
 • Költségvetési Ellenőrző Szakmai Bizottság: 7 fő
 • Megmarad az a két szakmai bizottság is, amit a közbeszerzésekről, illetve a rendőrségről szóló törvény alapján hoz létre az önkormányzat:

 • Közbeszerzési Bíráló Bizottság
 • Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság.

 • Elérkezett hát az új, október 23-án megválasztott közgyűlés első dolgozós ülése. Nemény András polgármester és a képviselők az október 23-i ünnepi közgyűlésen Megalakult az új szombathelyi közgyűlés, Nemény András polgármesteri szűzbeszédében békejobbot nyújtott mindenkinek 2019. October 23. 22:26 már letették az esküt. Most tényleges döntések állnak előttük.

  Az első, még nyitott kérdés, hogy Molnár Miklós valóban visszalép-e Molnár Miklós is visszaadja mandátumát? 2019. October 29. 19:34 és átadja-e mandátumát Koczka Tibornak.

  Közgyűlési előzetesünkben Október utolsó napján, csütörtökön választják meg a szombathelyi alpolgármestereket 2019. October 25. 14:19 már találgattunk egyet, hamarosan kiderül, kiket választanak alpolgármesternek, ez lesz a második napirendi pont az SZMSZ módosítása után.

  Aztán megválasztják a bizottságok elnökeit, tagjait, és döntenek a tisztségviselők tiszteletdíjáról. Az ülés vége felé pedig a leköszönő polgármester és alpolgármesterek végkielégítése Közel hatmillió forint is lehet Puskás Tivadar távozó szombathelyi polgármester végkielégítése 2019. October 16. 10:23 lesz napirenden.

  Hamarosan kezdődik az ülés, itt percről-percre, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről June 24. 08:48 közvetítjük a történteket.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra