Lehet reklamálni a magas fűtésszámlák miatt

Ez is kiderült a szombathelyi közgyűlésen, de döntöttek a járási hivatalok felállításáról is. Közgyűlési tudósításunk.

20:00 Újra előhoznak egy ügyet

12 havi bért akartak kifizetni Pap Hunor ügyvezetőnek, akinek felmondtak. viszont ezt 98 százalékos különadó terhelné. Ezért nem mondjanak fel neki, törekednek a közös megegyezésre, és hat havi bérét kapja meg.

Horváth Attila javasolja, hogy zárt ülésen folytassák. Így tárgyaltak a megszüntetésről is, ezért nem tudósítottunk róla.

De Pap Hunor ezt nem kéri, és belegyezik a közös megegyezésbe, de azt kéri, hogy a folyamatban lévő munkát befejezhesse. Tanácstalanság van, aztán megegyeznek.

És ezzel vége is van a közgyűlés nyilvános szakasznak. Hosszú volt.

Októberi közgyűlés - délután
Lendvai Ferenc figyel
Bonyhádi Zoltán

19:30 Új helyre mennek a romák

A roma kisebbségi önkormányzat irodájáról van szó, írtunk már róla. Most Szakály ecseteli, hogy civil szervezetek igényeit kell kielégíteni. A Hegyháti Hegypásztor Körnek nagyon ígéretes tervei vannak. És több civil szervezet is jelentkezett, célszerű a szociális szervezeteket egy helyen, az Óperint utcában elhelyezni. Ők bérleti díjat is fizetnének.

Egy újságíró nyavalygása

Apropó, indítványoznám, a tudósítók nevében, hogy tessék legalább valami asztalfélét kitalálni a sajtó számára (a székekhez), mert a laptop melegétől már érzem, még egy óra, és ráolvad a nadrág a combomra. Arról nem is panaszkodnék (de mégis): miért nincs nekünk egy kis innivaló kitéve, mi? (mert bennünket senki se választott honatyának, azért…)

A roma önkormányzatnak viszont nem találtak új helyet, az előterjesztésben szereplő ingatlan sem megfelelő. Van egy másik ingatlan az Óperint utcában is, viszont mindkettőt fel kell újítani, ezt közmunkásokkal tervezik. De így a roma önkormányzat bérleti szerződését december 31-ig meg kell hosszabbítani, az év elején át tudnak költözni.

Horváth Csaba, a romák képviselője azt mondja, megijedtek, amikor megtudták, hogy el kell menniük a jelenlegi helyükről. A kisebbségi önkormányzat ezt el is akarta utasítani, de ma délután megtalálták az új helyet. Kéri, hogy fogadják el a javaslatot.

Czeglédy szerint sikerült európai megoldást találni, ez járható út. Javasolja, hogy az új bérleti szerződést 2014. dec. 31-ig kössék meg.

Nagy derültséget okoz Czeglédy, azzal, hogy Puskásnak elárulja, közben online a Halinak is drukkol ám...


19:00 Hiszen mindjárt vége

Megint beindultak a képviselők, gyorsan átment néhány kisebb ügy, most vesszük észre, hogy lassan a napirend végére érünk.

Az oladi lőtérről van szó, Czeglédy azt mondja, az a tendencia, hogy költöznek ki a lőterek a városból. Javasolja, hogy maximum egy évre hosszabbítsák meg az ingyenes területhasználati engedélyt, semmi esetre sem 15 évre, ahogyan kérték. A lőtér az útjában áll a sportpályák fejlesztésének, és zavarja a közelben lakókat. Egy év alatt dolgozzanak ki koncepciót a végleges megoldásra.

Megkérdeztem a szemüveges úriembert, az első sorban: Miért hozott a közgyűlésre töklámpást és békát?

A válaszában elmesélte: mert bóvli- kormány vezeti Magyarországot, és

a bányászok segge alatt van az ország

. Tiltakozni akart Orbán szombathelyi látogatásakor (egy bóvli feliratú zászlót is készített erre az alkalomra), de nem engedték a közelébe, ezért határozott úgy, hogy eljön a közgyűlésre. Állítása szerint egyetlen pártot sem képvisel, bemutatkozni nem kívánt, mert fél, a fia kerül bajba aki…de ezt nem árulom el.

Októberi közgyűlés - délután
Sági mosolyog
Bonyhádi Zoltán

Lazáry Viktor azt mondja, nem az önkormányzat nem léphet fel a hatóságilag a lőterekkel szemben. Nem az oladi lőtér zavarja a lakókat, és akadályozza a pályaépítéseket, hanem egy másik, ún. skeet-lőtér.

Azt mondja, elhiszi, hogy az előző városvezetés foglalkozott az üggyel, de nem állított fel megoldási javaslatokat. Az oladi lőtéren a vadászok, a rendőrök is gyakorolnak, és szerepe van a vadászképzésben is. A két lőtér elhelyezése több tízmillióba kerülne, és most felelőtlenség lenne arról dönteni, hogy szűnjön meg az oladi lőtér.

Lehet másik helyet találni nekik, de csak hosszabb idő alatt. Már előző közgyűlések is foglalkoztak vele, de nem találtak megoldást.

Czeglédy kijelenti, hogy az előző ciklusban ő be akarta záratni mindkét lőteret, de megjelent a fegyveres lobbi. Ne a városnak legyen a feladata, hogy helyet adjanak az állami szerveknek. Nincs szükség egyik lőtérre sem - mondja.

Azt kéri, maximum 2013 végéig hosszabbítsák meg a területhasználati szerződést, és ők keressenek másik helyet maguknak. Azt mondja, lehetne ennél demagógabb, január 1-től az állam működteti a középiskolákat, a sokat emlegetett

jó állam

nevében. Így keressen új helyet az állam. Nem a város feladata.

A többség elutasítja Czeglédy javaslatát, és megbízzák a polgármestert, hogy vizsgálja meg másik helyszín lehetőségét. Közben Czeglédy azt mondja, ő három perc alatt talált új helyet az internet segítségével. Nem fogadja el azt a magyarázatot, hogy csak a lakóterületen lehet lövészetet rendezni.

De újabb 15 évre átadják a területet az oladi lőtérnek.


18: 45 Jön az eső? Béka ül a tökök felett

A szemüveges úriember (a közönség első sorában) a töklámpásai mellé, ki az asztalra egy rúdon ülő békát tett ki. Bazári hangulata lett az asztalának…Így már egy műanyag béka is figyeli az oladi lőtér ügyét.


18:40 Távhő és számlák

Pillanatok alatt átment négy napirendi pont, következik a Távhő túlszámlázások ügye. Czeglédy azt mondja, korrekt a beszámoló, és lehet kezelni a problémát. De nagy probléma, hogy a társasházak és a lakásszövetkezetek jó része nem vett részt az egyeztetéseken, olyan embereket választanak meg, hogy nem tudják érdemben képviselni a lakókat.

(Az üggyel rövidesen külön cikkben foglalkozunk.)

Javasolja, hogy szakítsanak a rendszerrel, ezentúl a Távhő és ne magáncégek gyűjtsék be a lakások adatait. Senki nem kontrollálja ezeket. És mindig az önkormányzat kerül célkeresztbe. Javasolja, hogy a SaFóban jelenjenek meg a jogorvoslati lehetőségek.

Egy vendég, Bogdán László kapott hozzászólási lehetőséget. Azt mondja, sokszor kérte,hogy vizsgálják felül a számlákat, sokkal többet kellett fizetnie, mint amennyit fűtött. Több, mint kétszázezer forintot számláztak ki neki, ezt nem tudja kifizetni, és most nincs fűtés a lakásában.

A hivatal becsületére legyen mondva, Bogdán Lászlóval kint a folyosón valóban leült az osztályvezető (láttam őket), most ebben a pillanatban is átnézik a kárvallott számláit...

Horváth Csaba azt kifogásolja, hogy a végelszámoláshoz a lakásszövetkezet elnökének engedélye kell. Mi az, hogy ő engedélyezi? - kérdezi.

Czeglédy javasolja, hogy vizsgálják felül, a Távhő miért nem rendelkezik saját adatokkal a lakásokhoz. Határozzon meg a Távhő egy adatszolgáltatási kötelezettséget, a minimum legyen a SZOVÁ-nál alkalmazott rendszer, egységes formátumot kell kialakítani.

A lakásszövetkezetnek is van jogi felelőssége, ha jóvá hagyják a nem kontrollált adatokat - mondja.


Csak makog a polgármester

Sági színpadiasan kezet csókol Dr. Takátsnénak – kb. tíz fideszes férfivel együtt fennhangon dicsérik az egyre csak fiatalodó tanácsnokasszonyt Közben a hosszú hajú, bőrkabátos férfi egyre morcosabb: az imént így kommentálta a polgármesteri megszólalást:

Nézzék, beszélni se tud, csak makog…

18:10 Hol a tűzoltóautó?

A szombathelyi katasztrófavédelem kialakulásáról, szervezetéről tart tájékoztatót Kampel Oszkár, megyei vezető.

Szendi vagy Szundi szerepel a Hófehérke mesében?

Keresztkérdés lehetne egy városházi kvízben, mindenesetre Dr. Takátsné Szendi-Szundis tévedésén (ilyet se láttam még) Kővári Attila annyira röhög, hogy közben hasa helyett a fejét fogja…

Czeglédy megint 2014-re hivatkozik, azt mondja, megszüntetik a jelenlegi őrült állapotot, hogy az állam átvette a tűzoltóságot. Kérdezi, hogy valóban vittek-e el innen egy beavatkozó kocsit. Mert Szombathely sok millióval támogatta korábban a tűzoltókat.

És kéri, hogy ne manipuláljanak, ne nevezzenek tűzoltónak olyat, aki nem az.

Októberi közgyűlés - délután
Kővári a fejét fogta
Bonyhádi Zoltán

Nem lennék most a tűzoltóparancsnok (Kampel Oszkár, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője) helyében, a kutya se figyel rá (jó, egy-két képviselő biztosan), beszámolhat a kamerának. Az ellenzék kerekasztal-beszélgetést folytat, nekünk balra, a jobb térfélen Rettegi néz maga elé, Ágh valamit olvas, ahogy Sági vagy Dr. Takátsné is. Balassa, Horváth jegyzetel. Gyakorlatilag nem hangosították ki a parancsnokot, így a teremben ülők nem hallják nagyon, mit mond...ez azért hiba, én úgy gondolom.

Puskás azt mondja, nincs szándékukban megváltoztatni a szabályokat 2014-ben. Kampel Oszkár kijelenti, nem minősíti a döntéshozókat, egyébként Szombathelyről valóban vittek el beavatkozó autót, de a megyében nem.

Úgy tűnik, lesz egy celldömölki tűzoltóőrs, ezért átcsoportosítanak, az egyik szert ideiglenesen Sárvár kapta meg. Szombathelyen két fecskendőautó van, de teljes a létszám. Érdemben nem csökkent a szombathelyi tűzoltóság eszközrendszere.

Czeglédy felolvas a beszámolóból egy mondatot, egy autót a szombathelyi tűzoltóság Tűz van babám?! - Katasztrófahelyzetben a tűzoltók 2012. October 17. 09:51 átadott a megyének. Azt mondja, ez az eredménye az államosításnak, amit a jelenlegi kormány csinál. A város pénzt adott az adófizetők pénzéből, erre az ebből vásárolt tűzoltóautót Sárvárra vezénylik. Kéri a polgármestert, hogy országgyűlési képviselőként tegyen lépéseket, hogy az eredeti állapot visszaálljon.

Egyre zajosabb a folyosó

A folyosón végre felkapcsolták a villanyt, így nem kell botorkálva kimennünk a mosdóba. Látjuk elsietni Pap Hunort, a fotelben pedig a SZOVA-vezér, Németh Gábor mobilozik.

17:40 Hígítjuk a saját szabályainkat?

Ezt Czeglédy mondta, a bírságolásokról szóló szabályok kapcsán. És hogy súlyozni kellene az eseteket. Szerinte magasabban kell meghúzni a határokat, és a határ átlépése után büntessenek csak. De minden magatartást ne minősítsenek közösségellenesnek.

Puskás Szingapúrt hozza fel példának, ahol minden szabálysértést keményen büntetnek, és ez meg is hozta az eredményeit.

Októberi közgyűlés - délután
Dolgozni csak pontosan, szépen...
Bonyhádi Zoltán

Szakács Dávid sem túlzottak a szabályok és a bírságok sem. Hosszú ideig vitáznak a részletekről, aztán szavaznak. A részleteket közlik majd a Savaria Fórumban.

Szabályok szabályozásának szabályozása

Az ötödik napirendi pontnál tartunk éppen, amikor egy kolléga megmutatja nekem, miről is van szó, kiemelten a napirendi pont ezen megjegyzését: „Állatot tartani kizárólag oly módon szabad, hogy az más ingatlanára átjutni és közterületre kijutni ne tudjon. (Kivéve a macskák, méhek, madarak).” Erről jut eszembe, tényleg mindent szabályozni kell? Emlékszünk rá, mi a bürokrácia definíciója…


17:15 Azért emelkedtem szólásra...

...kezdi hozzászólását Lendvai Ferenc (Fidesz). A környezetvédelem szabályait tárgyalják. Az avarégetésről beszél, annak a szabályait akarja pontosítani.

Takátsné Tenki Mária a motoros fűnyírókat szabályozná, hogy este hat után, vasár- és ünnepnapon egyáltalán ne lehessen használni ezeket.

Kint az előtérben korom sötét van

Sötétben tapogatózva próbálunk a kávéautomatából nedűt csiholni, nem egyszerű mutatvány, ugyanis kint az előtérben tényleg koromsötét van. (A hivatal már alszik.) A folyosó ajtaja (kifelé a teraszra) viszont tárva-nyitva, nem sajnálják fűteni a polgármesteri hivatalból a főteret.

Czeglédy szerint a civileknek ezeknél a szabályoknál lennének komoly feladataik, de ebben a rendelettervezetben nem találja ennek nyomát. Noha a törvény kötelezővé is teszi, hogy a környezetvédelmi civil szervezetek véleményt ki kell kérni. Javasolja, hogy az előterjesztéseket küldjék meg nekik előre, ezzel az öntudatra ébredésüket is segítik. Lazárynak válaszolja, hogy senkit nem lehet iderángatni a közgyűlésre, de a lehetőséget meg kell teremteni.

Októberi közgyűlés - délután
Nem csak Marton mobilozik
Bonyhádi Zoltán

Csak úgy lehet elfogadni a rendeletet, ha ezt a hiányosságot pótolják. Akár úgy is, hogy a következő ülésen fogadják el. Németh Kálmán pedig azt javasolja, hogy a Pelikán parkot is vegyék be a védett parkok közé.

El is fogadják az új, szigorúbb szabályokat.

Marton a pulpitushoz lépve, állva mobilozik… Jó címlapkép lenne, kár, hogy nincs fényképezőgépem. Horváth Zoltán is csatlakozik a kávéivók táborához, valszeg ő is rájött, itt éjszakázhatunk. Czeglédy Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriával egyeztet, hátrajött hozzá, táblagépén mutogat valamit a képviselő asszonynak, aki a laptopján ellenőriz valamit. Interaktív világ, egy ősz, hosszú hajú férfi a soromban morogni kezd: Mikor nyírjunk füvet, éjszaka?


17:00 Nagy a vita

De nem tudjuk, pontosan miről, rébuszokban beszélnek. Az világos, hogy a közgyűlés működési szabályzata a téma. Czeglédy kritizál, Szakács Dávid megmagyaráz.

Ha jól értjük, arról van szó, hogy a civil szervezetek milyen módon vehetnek részt a közgyűlési munkában.

Vége az idilli képnézegetésnek

Horváth Csaba szomszédjával, Dr. Takátsné Dr. Tenki Máriával közös laptopon képeket nézeget. Hirtelen a mellettük ülő Sági József pattan fel, a képnézegetésnek vége szakadt, majd ha jön az ellenzék, lehet tovább lapozgatni…

Atya világ, súgunk össze, még csak második napirendi pontnál tartunk a 22-ből. Mi lesz itt?

A kütyük századában mi mással is foglalkoznak képviselőink?! Míg Czeglédy felszólal, összeszámolom: négyen birizgálják a mobiljukat, ketten laptopoznak. Horváth szóban, fennhangon Ságival egyeztet. Mindenesetre iszunk egy kávét.

Molnár Miklós arra figyelmeztet, hogy megy az idő, és nincs érdemi előrelépés és érdemi hozzászólás. Morgás a teremben.

Czeglédy azt mondja, a polgárok és a civil szervezetek érdekeit kellene nézni, és ezért kell végigtárgyalni a róluk szóló napirendet.

Lazáry szerint folyamatosan kell a civilekkel egyeztetni, és figyelembe kell venni a a véleményüket. Így megoldható a részvételük.


16:40 Németh Kálmán interpellál

Közben a netes közvetítésben nem hallani ezt, Puskás mikrofonja maradt fent. Németh járdát kér valahová, de nem értettük. Marton válaszol, úgy tűnik, az Újvilág utcáról van szó. Az alpolgármester azt mondja, a tervek készen vannak, de az idén nincs rá pénz. Majd talán jövőre.

Októberi közgyűlés - délután
Nagyon megy a dolgozás
Bonyhádi Zoltán

Szavaznak csendben, mint a gép

Mindenki egykedvűen, mosolytalan arccal, csöndben nyomja a gombot… Hangulatomat Marton Zsolt cuki nyakkendője dobja fel, az alpolgármester ma zebrának öltözött, legalábbis nyakkendője extravagánsan ferdén fekete-fehér csíkos. Még jó hogy aktív az ellenzék, különben elaludnánk. Amúgy levették a teremben a fűtést.


16:30 Figyel a kormány

Molnár Miklós azt ecseteli, hogy a kormány odafigyel a tervezett autóipari centrumra, fel kell készülni rá, hogy rövidesen meghozzák az erről szóló határozatot.

November 14-én lesz egy megbeszélés az érintett polgármesterekkel, kormány-tisztviselőkkel, cégekkel. Pápát is megemlíti, őket is be kell vonni ebbe, mert minden lehetőséget ki kell használni.

Czeglédy hozzá akar szólni, Puskás nem engedi, azzal, hogy lezárta a vitát.

Pap Hunor lenne a szombathelyi járási hivatal vezetője?

Információink szerint a délelőtti zárt ülésen Pap Hunort, a Városfejlesztési Kft, ügyvezetőjét jelölték a járási hivatal élére. Sikerült elérnünk Pap Hunort.

Ő sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta információnkat. Elmondta, hogy egyelőre nem keresték meg az illetékesek, nem egyeztettek vele ezzel kapcsolatban:

Úgy gondolom, hogy ha fel is merült a nevem a vezetők körében, akkor a képesítéseim nem megfelelők a betöltendő poszthoz.

- utalt ezzel Pap Hunor arra, hogy a törvény rendelkezéseiben meghatározott feltételek előírnak legalább 5 éves közigazgatási gyakorlatot, amellyel ő nem rendelkezik.


Tűz lesz? - Egyre többen nézzük a közgyűlést

Czeglédy azért hozzáteszi, nagyon szép, hogy szurkolunk a pápai reptérnek, de nekünk van egy nagy ipari parknak való területünk, meg kellene próbálni hasznosítani, a reptérnek sok kiszolgáló létesítményre lesz szüksége.


Az imént megjelent egyenruhában Kampel Oszkár, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Szintén egyenruhás kollégájával együtt leült a második sorba, hátulra, a hátországba. (A tűzoltóparancsnokkal nemrég mi is beszélgettünk, ugyanis az elmúlt időszakban a tűzoltóság berkeiből számos panasz érkezett szerkesztőségünkbe Tűz van babám?! - Katasztrófahelyzetben a tűzoltók 2012. October 17. 09:51 ...

15:55 Hiányos információk?

Horváth Csaba (Fidesz) egy korábbi közgyűlési tudósítást olvas, amikor Balassa Péter megbírálta a bűnmegelőzési bizottság és az ő munkáját. Ő akkor nem volt jelen, így most akar válaszolni.

Idézi Balassa levelét, miszerint súlyos bűncselekményeket nem hoznak nyilvánosságra, és torzítanak a nyilvános adatokat. Kérte, hogy hívják meg a rendőri vezetőket. Horváth elmondja, nem sikerült meghívni őket, erről a bizottságnak döntenie kell erről előre.

Októberi közgyűlés - délután
Ágh Péter feszülten figyel
Bonyhádi Zoltán

Úgy véli, Balassa nincs tisztában a bizottság munkájával és kompetenciájával. Ők nem számoltathatják be a rendőrséget, ők csak a kapcsolattartásban tudnak közreműködni, és segíthetik a rendőri munkát.

Az októberi bizottsági ülésre meghívták a főrendőröket, de Balassa nem volt ott. Horváth ezt felháborítónak tartja.


Balassa szerint keresztre akarják feszíteni

Nekem is lesz kilenc percem? - kérdezi Balassa felszólalása kezdetén. (meglehetősen paprikás a hangulata, szerinte itt most őt keresztre akarják feszíteni.) Epésnek nevezi Horváth Csaba hozzászólását, majd megjósolja, a mostani városvezetés Marton Zsolt miatt fogja elveszteni az eljövendő választásokat. „Miről beszélünk? Nem én váltottam le a városi rendőrkapitányt!” – háborog aztán a jobbikos képviselő. Hangoztatja, tényleg hiányzott arról az ominózus bizottsági ülésről, de neki épp akkor egy katolikus iskolában fociedzése van.


Czeglédy belő egy gólt Balassának

A képviselőtársait a szocialista képviselő, Czeglédy egy hazai filmpremierre invitálja, a Savaria Moziba. Főként Balassának és jobbikos elvtársainak ajánlja Fliegauf Bence "Csak a szél" című alkotását (ami a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton díjat nyert), ami a romagyilkosságokról szól. (A szombathelyi közönségtalálkozóval egybekötött premier: november 13. kedd 18:00 órától esedékes.) Amúgy Czeglédy még poénosan megjegyezi, azért jelezzék majd, mennyien jönnek, mert ha túl sokan, a kamarából átteszik a filmet a nagyterembe.


15:50 Felfokozott a munkakedv

Igazság szerint most kezdődik a közgyűlés, hiszen a két ülés közti beszámolókat tárgyalják, itt van a helye a politikai vitákban. Megy is ez a városatyáknak rendesen.

Pontosítás: Lendvai inge inkább fehér

Lendvai is nekivetkőzött, így módosítanom kell az iménti álláspontomat, inge nem mályvaszínű, inkább fehér, némi mályvás beütéssel. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária ma is csinos, most látom csak, ő is megérkezett. Épp szemüvegét tisztítgatja, bordós-vörös zakókabátja tökéletesen harmonizál a laptopomhoz.


15:30 Autóipari központ - kitörési pont

Németh Kálmán azt mondja, valóban az lehet a tervezett autóipari centrum, de országosan csökkent a járműiparban foglalkoztatottak száma.

Puskás szerint Németh Kálmán akkor a miniszterelnökkel is egyetért, mert az autóipari fejlesztéseket Orbán is támogatja.

Kővári Attila a közvilágítást kritizálja, azt mondja, sok helyen kikapcsolják a közvilágítást.

Égnek a töklámpások

A szemüveges úr (a nézelődők közt az első sorban) két töklámpást is meggyújtott. Halottakra emlékezik, vagy csak párologtatni készül? Ma van a reformáció napja, lehet erre emlékezik… (Bár a reformátusok hagyományosan nem gyújtottak mécseseket a sírokon, de ezzel nagyon messzire mentünk.)

Októberi közgyűlés - délelőtt
Horváth Zoltán segíteni akar a jegyzőnek
Bonyhádi Zoltán

Czeglédy újabb közlekedési anomáliákat említ, majd meghívja a képviselőket november 13-ra, amikor a Csak a szél című, a romagyilkosságokról készült filmet játsszák a Savaria moziban.


15:20 Na, itt a reptér

Czeglédy Csaba hozza elő. A kormánynak joga van dönteni, de nem kellene félrevezetni a szombathelyieket.

A szombathelyiek eddig is a grazi repteret használták, gyorsabb az út most is. A schwechati repülőtér is közelebb van. Arra is kíváncsi, hogy kínaiak hogyan fognak ott szállítani, vagy árut felhasználni, miközben a repülőteret a NATO használja. Kijelenti, hogy másfél év múlva ezt is újragondolják.

Új témát hoz elő, a Körmendi úton, a pláza mellett sikerült egy fantom balra kanyarodási lehetőséget csinálni, ez korrupciógyanús. A polgármester azt mondja, megvizsgálják.

Horváth Zoltán sok sikert kíván a jegyzőnek jövőre, a választási t9rvény új módosítása értelmében jövő ősszel személyesen végig kell látogatnia az összes szombathelyit. Kávét, üdítőt, meleg ruhát ajánl fel a jegyzőnek a munkához.

Alsógatyát a jegyzőnek!

Horváth Zoltán felszólalása nagy derültséget okoz, hihetetlen, jobb és baloldal egyszerre kiabál korrupciót, amikor az LMP-s ifjú meleg teát és meleg ruhát ígér a jegyzőnek, akinek állítólag végig kell majd látogatni az összes szombathelyi választópolgárt. (Hirtelen mindenki felébredet, mi egy kollégától cseresznye alakú gumicukrot kapunk. Finom.)


15:15 Molnár bejelent

Azt mondja, a Haladásnál nem csak a gázt kapcsolták ki, leszerelték a gázórát is. De sikerült megoldani a dolgot, több cég együttműködésével. Ma délután kettőtől van melegvíz és fűtés a csarnokban.

Októberi közgyűlés - délelőtt
Molnár intézkedett
Bonyhádi Zoltán

Molnár kijelenti, jó lenne, ha a Haladás vezetősége elgondolkodna azon, mit mulasztottak és milyen kötelezettségeik vannak. Balassa gratulál, szerinte ez is bizonyítja a vezetés alkalmatlanságát, és javasolja, hogy Molnár Miklós vállaljon szerepet a Haladás vezetésében.


A frakció készen áll

Most elkezdődött vagy sem? Czeglédy nem kis derültségünkre polgármester úrnak jelenti: a frakció egy hiányzóval készen áll. Molnár Miklós a lovak közé csap. A Fidesz még elég hiányos, a jobb oldal (tőlünk balra) meglehetősen foghíjas, Szakály Szakáccsal tartja a frontot. Lendvai is befut (csinos a mályvaszínű ingbe) Sági Jóska a legbátrabb, nekivetkőzött, ledobta zakóját, és mellényben, fehér ingben hallgatja Czeglédyt. Hátulról mit egy egy érettségiző diák...


15:08 Kezdődik a délután

A hírek szerint három órakor kezdődik az ülés, úgy tűnik, a zárt ülést összekötötték az ebédszünettel. Várunk.

15:10 Befűtöttek, izzadós délutánra számíthatunk

Közgyűlésen kívüli beszélgetés: Molnár Miklós, Németh Kálmán és Horváth Attila azon egyeztet, hol és miért nincs Szombathelyen egy csomó utcában normális közvilágítás. Marha meleg van, közli Lendvai Ferenc. Szakály Gábor helyesel, felfrissülve potyadoznak a terembe a képviselők.

Közben az MSZP-SZTKE frakció kiadott egy sajtóközleményt, íme:

Közlemény

A mai napon Szombathely Megyei Jogú Város képviselő-testülete a jegyző által is elismerten súlyos eljárási szabálysértést követően szavazta meg a járási rendszer kialakításáról szóló előterjesztést. A törvénysértés miatt frakciónk törvényességi kifogással fog élni. A városvezetésnek 3 hónap kevés idő volt ahhoz, hogy a szombathelyi polgárok életét jelentősen befolyásoló döntést előkészítsék.

A járási rendszer a letűnt időket idézi. Arra lesz jó, hogy Budapestről irányítsák az országot, azonban a történelem számos esetben bizonyította, hogy a központi irányítást a magyarok hosszú távon nem tűrik el. A most jogszabálysértően elfogadott szombathelyi járási hivatal alig több mint egy évig fog csak működni reményeink szerint, és eltűnik a történelem süllyesztőjében ... a vezetőivel együtt.

MSZP – SZTKE frakció


Kiélvezzük a szünet utolsó perceit

Ellenzéki kerekasztal helyett íme a jó szomszédság: Horváth Zoltán (LMP) Balassa Péter jobbikos megyei napilapját olvasgatja, kedélyesen diskurálnak. Megállapítják, ismét ők az elsők. A kormányzó erőknek még nyoma sincs, koraiak vagyunk, még jó tíz perc van a kezdésig. A nézőtéren mi képviseljük a köznépet, no és egy szemüveges úriember, aki épp egy töklámpással dicsekszik. Igazán családias a hangulat, ő ’56-ról mesél Horváthnak. Hirtelen hatalmas durranás, puskalövés? Lőnek? Nem, csak valahol kereszthuzat lehetett.


10:45 Magas és nagyívű pálya

Így jellemzi Harangozó Bertalan kormánymegbízottat a polgármester. Harangozó a járási hivatalok kialakításáról szóló napirendi pontot vezeti be. Jó hosszan.

Kiderül, hogy a Petőfi u. 8-ban lesz a szombathelyi hivatal, ezt ingyen kapják meg a várostól. Az okmányiroda épületét bérelni fogják. Azt mondja, a városháza az önkormányzat

házája

, és arra nem akarják kiterjeszteni a hatáskörüket.

Októberi közgyűlés - délelőtt
Harangozó Bertalan ünnepélyes volt
Bonyhádi Zoltán

A város házája

A Kincs ami nincs-ből Anulu szellemét idézi Harangozó Bertalan, aki közli: ez a város házája…

Harangozó szerint a járások kialakítása abba a sorozatba illik, ami 2010 óta jellemzi a magyar államigazgatást. Húsz éves dezintegrációs folyamat végére tettek pontot. Ami már kezelhetetlenné tette az állami hivatalokat.

Most hatékony, racionálisan működő államigazgatási szervezetrendszer jön létre. Ami jobban ki tudja szolgálni az állampolgárokat - ígéri.

Harangozó Bertalanra mindenki figyel. Az ülés eleje óta hiányzó Ágh Péteren kívül, csak Lazáry Viktor nincs bent a teremben.

Czeglédy azt mondja, nem a kormányhivatallal van vitája, hanem a városi vezetéssel. Kijelenti, 2010-ben a választópolgárok a helyi ügyeket a megválasztott képviselőkre bízták, nem a kormányhivatalra, és messziről jött emberekre. Kérdezi, mi van akkor, ha a közgyűlés nem szavazza meg a hivatal felállításáról szóló megállapodást.

Lazáry Viktor Velencei Pálnak az SZTV ügyvezetőjének mutogat valamit iPad-jén. Mindketten bólogatnak, ezek szerint minden rendben van.

Megismétli, hogy nem kapták meg az előterjesztést, nem tartották be a határidőket. Úgy véli, a változásokat a következő választás után kellene bevezetni, mert akkor ennek a tudatában szavaznának a választópolgárok. Azt sem tudják, ki lesz a szombathelyi kormányhivatal vezetője.

Kérdezi a polgármestert, hogy megszűnik-e valakinek az állása az átszervezés következtében, és ha igen, arról tudnak-e az érintettek. Ezek az emberek az önkormányzathoz szegődtek, és nem a kormányhivatalhoz.

Októberi közgyűlés - délelőtt
Czeglédy nagyon aktív
Bonyhádi Zoltán

Azt mondja, Puskás magánemberként tisztességes ember, polgármesterként azonban olyan dolgokra kényszerítik, amit különben nem tenne meg. Korrekt tájékoztatást kér. Harangozó Bertalantól meg azt, hogy indítsák el a fűtést és fejezzék be a felújítást az acsádi idősek otthonában.

Kijelenti, a most szervezett rendszer maximum másfél évet működik majd, 2014-től biztos, hogy nem lesz fenntartható és finanszírozható. És, hogy a szombathelyi épületeket ne ingyen adják át.

Pár perce azon gondolkozunk, hogy az óraátállítás miatt kerülhetett át délelőttre a közgyűlési délután. Sorra beszélnek a képviselők, a nézőtér pedig lassan kiürül.

Szakács Dávid (Fidesz) szerint Czeglédy felelőtlen, sok munkát végeztek az előkészítéssel, és most komoly változásokat javasol, sőt, azt akarta, hogy ne tárgyalják meg a dolgot. Ezt ma kell megoldani, még ha hibák is vannak benne. Azokat később ki lehet javítani.

És történelmi jelentőségűnek tartja, mert szerinte nem másfél évig, hanem évtizedekig működik majd ez a rendszer. Czeglédy emlékeztet, hogy péntekre rendkívüli közgyűlést javasolt, hogy betartsák a határidőket.

Balassa Péter az egészet a hurrikánhoz hasonlítja, mindegy, hogy hogyan szavaz, akkor is elfogadják. Idézi az Alaptörvényt, ami nem említi a járásokat, és szerinte nem lesz áttekinthető a működés.

Az állam viszi az épületeket, az autókat, a számítógépeket. És biztosan lesznek olyan emberek, akik elveszítik a munkájukat, így nem támogatja a járási hivatalok kialakítását.

Egy régi ismerős bukkant fel a nézőtéren. Vígh Gábor a FIDESZ korábbi politikus, akinek neve összeforrt a Magellán Centerrel, éppen Szakály Gáborral beszélget.

Németh Kálmán több kérdést tesz fel. Miért kell egyáltalán járás Szombathelyen? Miért adják ingyen az épületeket, miért nem lehet bérleti díjat kérni értük? Miért ingyen kapják meg az eszközöket, ingóságokat?

Puskás polgármester messziről kezdi, a város kénytelen beilleszkedni ebbe a rendszerbe, a hatékony közigazgatás érdekében. Nem kötelező jelleggel, hanem önként. Szerinte húsz évvel ezelőtt egy nem működő rendszert kellett leépíteni, azért alakították át a közigazgatást, most mások a körülmények.

Októberi közgyűlés - délelőtt
Németh Kálmán kérdez
Bonyhádi Zoltán

Szakács Dávid ma van az utolsó nap, amikor meg lehet kötni a szerződést. Azt mondja, az ellenzék csak zavart kelt, semmilyen értelmes hozzászólásuk nem volt. Az ingyen átadott épületekben a szombathelyi állampolgárokat fogják kiszolgálni.

Kővári Attila (MSZP) felháborodik, hogy Szakály oktatja őket. A határidőket éppen a városvezetésnek kellett volna betartania.

Ne nézzenek hülyének minket

- mondja.

Érdekes lenne ha Puskás Tivadar – oldva egy picit a hangulatot – töklámpás faragó versenyt hirdetne. Mindenki a vele szemben ülőt próbálná tökbe vésni. Aztán ha vége a közgyűlésnek mindenki ijesztgethetné a másikat.

Czeglédy megismétel egy kérdést: van-e olyan ember a városházán, aki el fogja veszíteni a munkát? És aki ilyen könnyedén adja át a vagyonát, az a Kádár-rendszeren szocializálódott, úgy tűnik, nem sikerült kialakítani bennük a vagyon tudatát.

Harangozó Bertalan jelenlegi törvényen kívüli állapotokról beszél, az említett épületek a város tulajdonában maradnak, a kormányhivatalok ingyen használják majd azokat.

A közgyűlés elfogadta a megállapodást, most zárt ülés következik egy darabig.


10:20 Tönkreteszik a Haladás hírnevét

Balassa Péter (Jobbik) kifogásolja, hogy nincs melegvíz a Haladás öltözőkben. Megkérdezi, hogy Marton Zsolt apja nem panaszkodott-e, mert az alpolgármester betette oda az apját dolgozni. Felháborodik, hogy meg akarták akadályozni abban, hogy hozzászóljon.

Csak nem angyal száll át a termen? Mindenki megérti a másikat, és mindenki csak a Haladás javát akarja.

Puskás Tivadar előveszi békülékenyebb énjét, azt mondja, minden képviselő a város érdekeit szolgálja. Megkéri Lazáryt, tartózkodjon az ilyen magatartástól, a vitákat beszéljék meg kint.

Szakály Gábor (Fidesz) nem érti Balassa felháborodását, a városvezetés éppen rendezni akarja a problémát. Az akut problémára azonnali megoldást akarnak, kéri, ezt ne akadályozza.

Balassa Péter kierőszakolja, hogy meg tudjon szólalni. Lesz ne mulass - ez az üzenni való. Meglepődik mindenki Balassa kirohanásán. Zászlót lobogtat és azt mondja, hogy a családjáért, a hazájáért és a Haladásért mindent megtenne. Lazáry Viktor kiröhögi.

Balassa Péter nagyon ideges. Hintázik, miközben Szakály Gábor oktatja. - Reméljük akkor is meg fogja érteni a közgyűlési előterjesztéseket, ha nincsenek benne képek – mondja a tanácsnok. Balassa többször nevet Szakály mondandóján. Fejét a kezébe temeti. Úristen – mondja.

Balassa visszavág: én a városházán harcolok, Szakály Gábor az utcán. Ez eddig a nap poénja. Hatalmas nevetés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem akarnak többé irreális fűtésszámlákat

Kezébe veszi az ügyet a szombathelyi önkormányzat. Erről is tárgyalnak a szerdai közgyűlésen, sőt, a Haladás pálya megszerzéséről is. Előzetesünk.

Bohózattá fajult a váti repülőtér ügye

A kormány és a Fidesz valótlan dolgokat állít – írja közleményében a beruházást szervező SIA-Port Kft. Tételesen cáfolják Orbán Viktor, Hende Csaba, és a szombathelyi Fidesz kijelentéseit. Összefoglalónk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet