Percről percre a 2016. szeptemberi szombathelyi közgyűlésről

Hosszú nyári szünet után ismét közgyűlés Szombathelyen. Tudósításunkban beszámolunk mindenről, ami történik, és arról is, amit a közvetítésben nem láthatnak.

20:55 Itt a vége

Ezzel vége is a mai közgyűlés nyilvános részének. Október 23-án ünnepi közgyűlés lesz, a következő dolgozós ülést október 27-én tartják.


20:40 Póttagok a szavazatszámláló bizottságokban

Czeglédy kérdezi, honnan jöttek az előterjesztésben szereplő nevek, megnézte-e valaki, vannak-e párttagok köztük, hogyan állt össze a lista. És a várost vezető frakcióból volt-e javaslat valakire is. A népszavazásra egészítik ki a listát.

A jegyző azt mondja, semmiféle ilyen kérés nem hangzott el.

Czeglédy kijelenti, Szombathelyen tisztességesen végzik a bizottsági tagok a munkájukat. Kéri, híják fel a szavazatszámláló bizottságok tagjainak figyelmét, hogy tollal senki se babráljon a szavazólapok körül.


20:00 Megválaszolatlan kérdések

Ipkovich emlékeztet rá, hogy sok kérdésükre nem kaptak választ. Például az idelátogató külföldi egyházi személyek és a Fidesz véleménykülönbségére a menekültekről. Tóth Kálmán arra, hogy miért nincs egyeztetés a játszóterekről, ő pedig a jégkárok rendezésére.

Horváth Attila felidézi, másfél éve javasolta, szervezzen a város egy futóversenyt, akár nevezzék el Szent Mártonról. Az idén sokan nem tudtak nevezni, mert gyorsan lezárták, a város négymillióval támogatta a versenyt.

Szeptemberi közgyűlés, délután
Vágvölgyi Bálint

Puskás megkéri Koczka Tibor alpolgármestert, hogy nézzenek utána, hogyan is történt ez. Koczka azt mondja hetekig lehetett nevezni, azt meg kell érteni, hogy a versenyre a létszám ismeretében fel kell készülniük a szervezőknek, ezért veszik komolyan a határidőt.

Czeglédy azt kéri, hogy a város vegyen majd részt az aukción, ha meghirdetik a balatonberényi gyermeküdülőt. Ne engedjék el, próbálják megtartani a városnak. Megszavazzák.

A többi ellenzéki javaslatot elutasítják.


19:40 Drága volt a kolbász a karneválon

Horváth Soma egy szakmai fórumot említett, amire a városvezetés nem ment el, ő viszont igen, ott sok javaslat elhangzott a Romkert felújításával kapcsolatban. Szuhai Viktor a karneváli árakat említi, nagyon drága volt minden, kérdezi, lejjebb lehet-e ezeket majd szorítani. Egy sült kolbász egy szelet kenyérrel kétezer forint volt. És a romkerti mozaik felújítását is említi.

Puskás azt mondja, az árakat a piac alakítja, a mozaikra vannak tervek és pénz is.

Balassa kérdezi, mi a helyzet a Magellán-telekkel, ott sem történik semmi. És mi van az SZTK épületével. Illés Károly azt mondta, az SZTK-t az állam eladja. A Magellán-telket a bank eladta egy cégnek, az áruházterv lejárt de úgy tudja, újra tárgyalnak az Aldival.

Ipkovich emlékeztet rá, hogy egy évvel ezelőtt titoktartási kötelezettséget vállaltak egy nagyberuházásról. Kérdezi, mi van most ezzel, él még a kötelezettség, megvalósul-e a beruházás. Van-e terv a jégverés okozta károk, és jövendőbeli károk enyhítésére, és arra, hogy a dozmati víztározó elkészülte után hasznosítsák az vízveszélytől megszabaduló patakparti területeket, és meddig lesz lőtér a Nyitra utcai óvoda mellett.

A polgármester elmondja, keresik a lőtér új helyét, és mindenkinek köszöni, Hende Csabának, Brüsszelnek, az Uniónak, hogy elkészül a víztározó.

Molnár Miklós azt mondja, nem ők kértek titoktartást hanem a cég, és valószínűleg a befektető nem volt elégedett a munkaerő-helyzettel, vagyis, kevés volt a szakképzett munkaerő. Megemlíti, hogy az előző ciklusban többször leszavazták a SZOVA béremelési kérelmét, kérdezi Takátsné Tenki Máriát, miért is szavazta le azt háromszor is. Mert elmennek a dolgozók, válogathatnak a munkahelyek között.


19:05 Földönkívüliek Herényben!

Közben megtudjuk, hogy Nemény kutyája egy év után végre hajlandó máshol is elengedni magát, nem csak otthon. Húsz perce azon vitatkoznak, miért nincsenek kutyaürülék-tárolók a városban.

Aztán megjegyzi, hogy az a biztonságpolitikai szakértő tartott előadást Herényben, aki állítólag földönkívüliekkel is tartja a kapcsolatot. Azt s, hogy az ide érkező egyházi személyek teljesen másként beszélnek a menekültekről, mint a Fidesz, és kérdezi, ezt most, Szent Márton évében hogyan értékelik.

Szeptemberi közgyűlés, délután
Munkában a bal
Vágvölgyi Bálint

Előhozza a berényi gyermeküdülőt, amit az állam elvett, és most eladja. Kérdezi, hol van most Hende Csaba, igaz, azt tudjuk, hogy elveszítette a lobbiképességét. Az MMIK-t sem kapta vissza a város. Nemény szerint le kell vonni a következtetést, Puskás Tivadarnak kell lobbiznia, így talán nagyobb az esély.

A polgármester kijelenti, Hende teszi a dolgát, nagyon sok mindenben a segítségére volt a városnak. És ott a helye az átadásokon is. Szerinte teljesen egyértelmű a Fidesz, és reméli a magyar emberek álláspontja, hogy a problémát helyben kell megoldani és nem idehozni Magyarországra. Ott kell segíteni nekik, nem a bajt idehozni.

Illés Károly szerint a kormány eddig is kivette a részét a

bevándorlók

megsegítéséből. És ötmillió eurót adott egy szíriai kórház építésére, és alapot hozott létre az üldözött keresztények megsegítésére.

Kopcsándi idézi a kormányhatározatot, miszerint a Modern Városok programjában szereplő beruházásokat uniós támogatásból kell megvalósítani Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 . És azt is, hogy az elkerülő útra szánt pénzt visszavonták. Kérdezi, mi a helyzet ezekkel a beruházásokkal. Azt is mennyi üresen álló lakás van a SZOVA kezelésében.

Puskás elmondja, valóban előfordul, hogy az igénylőt jegyzékbe veszik, és várni kell. Ha kiutalják a lakást, akkor be lehet költözni. Az elkerülő úton egy szakaszát visszavonták de ez egy még meg nem lévő úttal való összeköttetést valósítana meg. Azt is elmondja, hogy a Modern Városok programban semmit sem csoportosítottak át.

Illés Károly kijelenti, hogy a szombathelyi tervek nem finanszírozhatók uniós forrásból, kivéve a dozmati víztározót. Ezért nem is csoportosítottak át. Szombathelynek több kormányzati forrás is jutott, főleg előkészítő munkákra ilyen az uszoda 3. üteme és a Szent Márton terv folytatása.


18:40 Felnőtt játszóterek?

Tóth Kálmán szerint most sem működik az egyeztetés, most éppen felnőtt játszóterek létesítésére pályáztak, de a déli városrészt teljesen kihagyják belőle.

Balassa azokat az ingatlanokat említi, amit nem sikerült megszerezni az államtól. Ilyen az MMIK és a balatonberényi gyermeküdülő. Sorolja az anyagban szereplő ügyeket, a Neumann iskolában munkacsarnokot akarnak építeni, és semmit nem tudnak arról, mennyibe kerül majd a fenntartása.

Koczka Tibor azt mondja, azért nem voltak egyeztetések a munkacsarnokról, mert nagyon gyorsan zajlottak a dolgok. Javasolja, hogy az evangélikus iskolát is jelöljék meg lehetséges helyszínként.


18:15 Itt a két ülés közti beszámoló

Takácsné Tenki Mária azt kéri, hogy fokozottan ellenőrizzék, valóban autók tárolására használják-e a belvárosi, önkormányzati tulajdonú garázsait. Mert sokan kiadják a várostól kapott garázst, és saját autóikkal az utcán parkolnak.

Czeglédy Csaba szerint kezelhetetlenné vált a Derkovitson a parkolás helyzete. Sőt, még elvettek nemrég húsz parkolóhelyet Eddig sem volt túl sok, most még kevesebb parkoló maradt a Derkovitson 2016. August 19. 19:23 , a közterület-felügyelet meg büntet. Kéri, hogy az egész lakótelepre nézzék meg, hol lehet parkolóhelyeket kialakítani.

Szeptemberi közgyűlés, délután
Lendvai olvas
Vágvölgyi Bálint

Azt is kérdezi, hol tart a Perint-parti sétány felújítása, vannak árajánlatok, az a kérdés, hogy beteszik-e a jövő évi költségvetésbe.

Kecskés László örül, hogy tervben van a dozmati víztározó, mert Oladon valódi veszély az árvíz.

Kelemen Krisztián a volt Szentgyörgyi iskola épületében működő szakosztályok miatt a szülők elfoglalják a parkolóhelyeket a lakók elől, az iskola udvarán lehetne számukra parkolóhelyeket kialakítani. Az iskola lépcsőzete pedig balesetveszélyes, fel kellene újítani.


18:05 Önkormányzati alapítványok

Folytatják, az alapítványi beszámolókhoz nincs hozzászólás. Egyébként négy ilyen alapítvány van.


16:55 És most szünet 18 óráig

Kellett nekünk házi feladatot emlegetni

Gyorsan kiürült a terem, egyedül Tóth Kálmán maradt bent, aki laptopja és telefonja segítségével lányának segít a házi megírásában. Igazi családapa.


16:40 Parkoló Oladon

Balassa azt mondja, ezzel a 63 parkolóhellyel sem oldódik meg semmi, mert a közelben új lakóházakat építenek, ahol lakásonként csak egy parkolót terveztek. Horváth Attila nem érti Balassa felszólalását, mert nagyon támogatja a parkolóépítést, de kritizálja.

Házi feladat mára: Hány parkoló kell egy lakáshoz?

Amíg a képviselők épp az oladi, 30 millió forintos parkolóról vitáznak azon kezdtünk el morfondírozni, hogy mennyi parkoló is kell egy lakáshoz?
A ’70-es években emeletenként terveztek egyet, most lakásonként terveznek kettő. Lehet alig 30 év múlva ez is kevés lesz és lakásonként a négy sem lesz elég?
Hát hova férnek majd el a biciklitárolók?

Rettegi Attila tesz egy megjegyzést, ez a parkoló az előző ciklusban százmillióba került volna, most kijön 30 millióból. Balassa kijelenti, arra gondolt, hogy 30 millióból zúzalékos parkolót építenek, pedig aszfaltosra tervezték. Az új társasháznál pedig megint csak parkolási gondok lesznek.

Elfogadják, jövőre megépülhet a parkoló.


16:35 Vasivíz beszámolója

Czeglédy bejelenti, tartózkodni fognak a szavazásnál, mert két éve kérik, hogy a közgyűlés felét kitevő ellenzék is kapjon helyet a felügyelőbizottságban, semmi rálátásuk nincs a cég működésére.

Szeptemberi közgyűlés, délután
Lendületben a polgármester
Vágvölgyi Bálint

16:15 SZOVA beszámoló

Czeglédy javasolja, hogy a Sugár úti sportpályára tegyenek ki néhány világítótestet, mert lassan korábban sötétedik.

Balassa azt látja, hogy az új-régi vezérigazgató vagy az orruknál fogja vezeti a városvezetés, vagy a Fidesz és az MSZP megegyezett a háttérben. Kijelenti, hogy a kötvény visszafizetése között megállapodás és moratórium nem volt jó döntés. Azt is, hogy a cég vezérigazgatója drágább autót kapott, mint a polgármester. Sorolja a tervezett beruházásokat, azt mondja, sok tanulmány készült, de egyik sem kezdődött el. És szerinte MSZP-hez közeli embereket hoznak helyzetbe.

Molnár szívesen találkozna Balassa pénzügyi szakembereivel, mert akkor nem mondana ilyeneket. Októberben többezer oldalnyi beruházási anyag jön a közgyűlés elé, az előkészítések lassan véget érnek.

Czeglédy nem helikopterezett

Az MSZP politikusa azzal a javaslattal állt elő, hogy mivel jön a tél és hamar sötétedik, mi lenne, ha a Sugár úti sporttelep kinti atlétika pályáját felszerelnék világítással a sportolók legnagyobb örömére.
Puskás polgármester kissé nehezen tájolja be, hogy miről is van szó, majd egyszer csak felcsettint:
Ahha, ahol a régi helikopter leszálló volt!
Czeglédy sajnos nem tudja ebben megerősíteni Puskást, mint mondja ő sosem helikopterezett.

Czeglédy kéri, a vezérigazgató adjon tájékoztatást, miért nem volt nyitva a múlt héten a Tófürdő.


15:50 Költségvetés-módosítás

Kopcsándi József arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkenek a város forrásai, és a beígért fejlesztési pénzek sem érkeznek meg, ezért nem indulnak el a bejelentett építkezések.

Kántás Zoltán bejelenti, hogy a város is méri majd a Falco-gyár kibocsátásait egy évig folyamatosan. Ez évi 30 millióba és további járulékos költségekbe kerül.

Czeglédy emlékeztet, hogy őt sültbolondnak nevezték, amikor ezt javasolta a közgyűlésnek. Örül, hogy Kántás Zoltán a frakciótársait is meg tudta győzni, és nem ő az egyedüli sültbolond. Kérdezi, visszavonta-e a város a fellebbezést, mert ez volt a Falco feltétele.

Puskás azt mondja, nem tud arról, hogy visszavonták volna a fellebbezést. Kántás szerint a Falco ígérte meg, hogy visszavonja a fellebbezéseit, és utána várja, hogy a város is megtegye, de a gyár eddig nem lépett.

Czeglédy szerint nehéz barátkozni úgy a gyárral, hogy a jövő héten megint bíróság elé rángatja az egyik tiltakozó lakost. Kéri, hogy tegyenek ebben lépéseket, mert nem az a gesztus, hogy hirdetést tesznek közzé a megyei lapban. Arról nem is beszélve, hogy önkormányzati képviselőket is bíróság elé vittek.

Molnár kifejti, a város költségvetése most is stabil, nincs hiány, és hitelt sem vettek fel.

Aztán elfogadják a kistérség kérését, és a költségvetés módosítását. Az ellenzéki javaslatokat nem.


15:15 Kistérségi problémák

Zsolnai Zoltán, a szombathelyi kistérség elnöke, Vasszécseny polgármestere kér szót. Amióta Szombathely kilépett a kistérségből, nagy bajban vannak, hiányzik a város tagdíja, és a Szombathelyen lévő orvosi ügyelet is pénzgondokkal küzd. Támogatást kér a közgyűléstől.

Szeptemberi közgyűlés
Alpolgármesterek
Mészáros Zsolt

Ipkovich nehezen érti, hogy Szombathely nincs benne a kistérségben. Nem arról szólt, hogy alamizsnákat osztogattak, hanem kölcsönösen együttműködnek a kistelepülésekkel. A Söptével közös ipari park rendezetlensége miatt két nagy beruházás hiúsult meg. Megint megjegyzi, hogy nagy a bérkülönbség az állani és az önkormányzati hivatalnokok bérei között, amit kezelni kell, különben elmennek az emberek. És támogatja a kistérség kérését.

Molnár Miklós szerint kistérségnek nincs sok relevanciája. És emlékeztet rá, hogy a Szombathely környéki településeken el kell szállítaniuk a szemetet, ami összesen 400 millióba kerül. De ha elkezdik ezeket számszerűsíteni, az rossz irány.

Nemény emlékeztet, ez a kormány döntéseinek az oka, nem a kistérségé. Méltatlannak érzi a helyzetet, hogy a kistérség vezetője kétmillióért kénytelen a szombathelyi közgyűlése előtt felszólalni. A kistérségek ennek a kormánynak nem fontosak, de ez változhat is.

Illés Károly kifejti, a milliárdos beruházások nem Söpte miatt maradtak el, az ipari park ügyében most is folyik az együttműködés. Szombathely azért lépett ki a társulásból, mert annak nincs szerepe és létjogosultsága. A kistelepüléseket mindig is támogatták, és támogatni fogják.


15:00 Kisvárosi övezet legyen a Falco-gyár?

Kántás Zoltán (Fidesz) emlékeztet rá, hogy a szocialista városvezetés sorolta át a területet a kedvezőtlenebb övezetbe. Most az államigazgatási eljárás végét kell megvárni, és az egész városra érvényes besorolásokat meg kell vizsgálni.

Szeptemberi közgyűlés
Szeptemberi közgyűlés
Mészáros Zsolt

Czeglédy Csaba szerint álságos Kántás érvelése, mert hat évük lett volna arra, hogy megoldják a gondot. És arra sem emlékszik, hogy a fideszesek akkor ütötték volna az asztalt, sajnos, mindenki elhitte a gyár ígéreteit, nem tudták előre, hogy a Falcot nem érdeklik a lakók.

Czeglédy nem tudja, hogyan lehetne megakadályozni a környezetterhelést, de a terjeszkedést meg tudják. Emlékeztet rá, hogy Ipkovich György akkori polgármester később bocsánatot kért a lakóktól egy fórumon. A gyár még a mostani zajhatásokat sem tudja csökkenteni, hiába szereltetnek be szűrőket a kéménybe, ez megmarad. Az átsorolás után még szigorúbbak lesznek az előírások.

A Falco-gyár környékéről nem döntöttek.


14:50 Magyar-osztrák kerékpárút

Határon átnyúló bicikliútról tárgyalnak, aminek egyik része már meg is épült. A bővítés 71 millióba kerül, uniós pályázatot lehet beadni, az önerő csupán öt százalék.

Czeglédy példaként hozza fel a népszavazást, aminek semmi jogkövetkezménye nincs, ahogyan a közgyűlésnek sincs beleszólása az állami utak szabályaira. Arról van szó, hogy a Bucsu felé vezető úton veszélyben vannak a futók és a biciklisek, az alacsony forgalom miatt használják a sportolók. És jó lenne, sebességkorlátozást lehetne ott bevezetni. Kéri, hogy a polgármester próbálja meg ezt elérni. Vagy ha ő nem, akkor a mindenféle kompetenciával felkent Hende Csaba - mondja.

A javaslatot elutasítják, az eredeti előterjesztést elfogadják.


13:50 Tanulmány a volt huszárlaktanyáról

Egy pályázatról van szó, aminek segítségével tapasztalatot lehet cserélni olyan külföldi városokkal, ahol sikerült hasznosítani a volt katonai objektumokat. 2,5 millió forint az önkormányzati rész, a volt huszárlaktanyát akarják megcélozni.

Szeptemberi közgyűlés
Összesúgnak
Mészáros Zsolt

A laktanyára sok terv volt, oktatási központ, egészségközpont, ide akarták hozni a milánói világkiállítás pavilonját. Volt ott a főiskola rajztanszéke, most az Őrvidékház terjeszkedik a főépületben.

Balassa Péter szerint egy ilyen tanulmány nem oldja meg a gondot, 25 éve megoldatlan, a városnak kellene dönteni róla. Nemény András bejelenti, most kivételesen egyetért Balassával. Korábban a szocialista városvezetés sem tudta megoldani, de ők legalább nem tettek győzelmi bejelentéseket, mint Hende Csaba és Puskás Tivadar többször is.

Horváth Attila felidézi Hende állítását, miszerint a sámándobos pavilont a baloldal ellenérzései miatt nem kapta meg Szombathely. Horváth szerint ez nonszensz, és érdemes elképzelni, ahogy állítólag Orbán Viktor döntött erről. Javasolja, hozzanak olyan döntést, hogy a projekt során a külföldi utakon jelenlegi és volt városi képviselő ne vehessen részt.

A polgármester egy interjúban hallott véleményt idéz, a szombathelyiek tudatában nincs benne a volt laktanya, nem szerepel a megoldandó problémák között. Pedig egy húsz hektáros terület van ott, és a szombathelyieknek kellene kitalálniuk, mit kezdjenek vele.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) emlékeztet rá, hogy 25 évig egy alapítvány tulajdonában volt, akik nem tudtak vele mit kezdeni. Azt mondja, ő képviselőként négy évig próbálta elérni a műemlékvédelemnél, hogy osszák ketté a területet. A hátsó részén nincs épület, kérték, arról vegyék le a védelmet. Ezt bravúrosan sikerült elutasítaniuk. Úgy, hogy még a döntéshozók nevei is olvashatatlanok voltak az elutasító levélben.

Az épületek állagmegóvása 300 millióba kerülne. Emlékeztet, hogy 2010 előtt négy tanulmány is készült a hasznosításra, amit a jelenleg ezzel foglalkozók figyelmébe ajánl, nem kell megint pénzt adni a felmérésekért, ezt nem is szeretné látni.

A nem üzleti célú hasznosításhoz kevés a város ereje, de legalább nullszaldós megoldás kell. Ebben segíthet a most tárgyalt projekt.

Szeptemberi közgyűlés
Mészáros Zsolt

Horváth Attila azt mondja, nagyon rossz az épületek állapota, és a talajt is ki kell cserélni. Annak viszont olyan költsége van, hogy maga a terület nem ér annyit.

Puskás viszont úgy tudja, hogy jó 15 évvel ezelőtt mentesítették a talajt. Kéri, hogy a szakemberek nézzenek ennek utána.

Illés Károly kijelenti, nincs konkrét megoldási terv, ezért is jó, ha csatlakoznak a projekthez. Aztán Balassa Péter tartózkodásával elfogadták a projektet.


12:05 Ebédszünet

És itt a szünet, folytatás 13:45-kor.


11:45 Idősek parkja

Erről is írtunk előzetesünkben Három év múlva EB-meccseket terveznek az új szombathelyi stadionba 2016. September 13. 19:07 , most kiderül, hogy Takátsné Tenki Mária ötlete volt.


11:35 Döntenek a pápaszobor felállításáról

A szoborról még a nyár elején döntöttek 25 milliót fizet a város a szombathelyi pápa-szoborért, Veres Gábor készíti 2016. June 10. 19:45 , a Szalézi téren lesz, az aktualitását II. János Pál látogatásának 25. évfordulója adja.

Mészáros Zsolt

10:35 Eb-meccsek Szombathelyen? Az U21-es Eb-re ad be pályázatot az MLSZ, Szombathelyre is szeretnének meccset hozni, ha győz a pályázat. Előzetesünkben Három év múlva EB-meccseket terveznek az új szombathelyi stadionba 2016. September 13. 19:07 bővebben írtunk erről.

Kopcsándi szerint ez egy sokismeretlenes egyenlet, amiben semmi gazdasági számítás, hatástanulmány nincs. Ő is elmondja, hogy ismeretlen és folyamatosan változó követelményeknek kellene megfelelni, nem tudni, lesz-e ezekre forrás. Szerinte az érzelem és értelem között kell most dönteni, ezért tartózkodik a szavazásnál.

Ipkovich György kérdezi, mennyi pénzbe kerül ez az egész, mert anélkül nem lehet dönteni. Puskás közben kimondja a lényeget: ez ennek a közgyűlésnek a megdicsőülése lesz.

Tóth Kálmán emlékezett, hogy a bizottságban azt mondta, ha mindenki elolvasta ezt a tervezetet, akkor senki sem szavaz igennel. A szerződés tartalmazza az önkormányzat kötelességeit, de a lehetőségeik karcsúak. Nyilvánvalóan lesz bevételi oldala, de ez egy U21-es Eb, és egyáltalán nem biztos, hogy magyar meccsek is lesznek itt.

Szeptemberi közgyűlés
Balassa nagyon figyel
Mészáros Zsolt

Az idei U21-es, németországi Eb-n nagyon alacsony nézőszámok voltak, ettől is tartani kell. Felveti, ha ezt a pénzt a Haladásnak adják, akkor a Haladás öt évig bajnok lenne. Ennek a tervben csak a bukta lehetősége van benne. Ő is tartózkodik.

Lendvai Ferenc a 70-es éveket említi, milyen büszkék voltak, amikor az akkori új stadionba eljött a magyar válogatott. Azóta kétszer játszott itt a válogatott, utoljára 1994-ben. Most megint lesz egy UEFA által minősített stadion, felnőtt Eb-t nem, de utánpótlás Eb-t lehet benne rendezni, ez egy nagy lehetőség.

Balassa szerint nem kerül olyan sok pénzbe, mint amitől tartanak. De a stadion 15 milliárdba kerül kilenc helyett, Mészáros Lőrinc építi, és közben leváltották a kivitelező ügyvezetőjét.

Az is kérdés, ha véletlenül megnyernék a pályázatot, ki tudnák-e szolgálni az idelátogatókat. De erre a lehetőségre büszkének kell lenni, de a részletekkel is foglalkozni kell. Ő támogatja az előterjesztés.

Czeglédy örül a sporteseményeknek, de egy hozzávetőleges költségvetést ismerni kellene. Azt látni kell, hogy a stadionépítésért a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég felel meg, és nem látnak bele, hogyan is megy ott a gazdálkodás.

Úgy gondolja, meg kell ismerni a részleteket, sokan keresik meg azzal, hogy valami nem stimmel a stadion és a pályák méreteivel. Balassa közben azt terjeszti róla, hogy nem foglalkozik ezzel, mert a Fidesz megvette. Ennél nagyobb sértés nem mondhatott volna - mondja a képviselő.

A pletykák egy része már bebizonyosodott, kiderült, hogy NBI-es mérkőzéseket nem lehet majd játszani a kézilabdacsarnokban. Megismétli, nem szeretnék, ha három hétig fűtés és meleg víz nélkül maradnának a lakótelepen a stadion építése miatt.

Balassa kijelenti, telefonon nem éri el az ügyvezetőt, ha bemegy a céghez, ott nem talál senkit. Czeglédy a felügyelőbizottság elnöke, neki több információjának kellene lennie. Ő is megemlíti, hogy a mendemonda elindult, és egy része igaznak bizonyult. Furcsának tartja, hogy a képviselőknek kell találgatniuk.

A képviselők titkos élete 2.

Sátory Károly a csendes, ritkán felszólaló, többnyire elülősen meditáló képviselő, civilben evangélikus iskolaigazgató, aki képes percekig mozdulatlanul, szoborszerűen maga elé nézni.

Szeptemberi közgyűlés
Mészáros Zsolt

Czeglédy azt mondja, ő nem akart feb-elnök lenni, azért vállalta, meg megörökölte Gyebrovszki Jánostól. De a feladatának eleget tesz. Kijelenti, megnyugtató lenne, ha az ügyvezető beszámolna a közgyűlésnek.

Lendvai Ferenc érti, hogy a stadion sok embernek böki a szemét, és egy politikai technika, hogy dezinformációkat szórnak el a városban. De a stadion készen lesz. Ha valaki információkat akar, akkor egy feb-elnöknek a legkönnyebb azokat megszereznie. Ő úgy tudja, semmi probléma, minden a tervek szerint zajlik.

A polgármester bejelenti, a jövő szerdán bejárást terveznek az új stadionban, meghívja a képviselőket is. Horváth Attila idézi az anyagot, az EB-meccsek átlag nézőszáma 11-12 ezer fő. Az új stadionba kilencezer ember fér el. Szóval, ha hülyeséget írnak az előterjesztésbe, azt azért vegyék észre - mondja.

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) büszke rá, hogy Szombathely is bekerült a magyar helyszínek közé. Nyolc ország pályázik az U21-es EB-re, köztük van Magyarország. Itt csoportmeccseket terveznek, az elődöntőket, döntőket Budapesten tartják.

Nemény hangsúlyozza, az MLSZ-ben nincs bizalmuk, a városvezetésben sem nagyon. A mai napig nem tudni, mennyibe kerül majd a stadion működtetése. Jogos felvetés az ellenzék részéről, hogy szeretné ismerni a költségeket, szeretnének tiszta számokat látni.

Kijelenti, az NBI-B-s és NBI-es meccsekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, így csak NB II-es meccseket lehet majd játszani a csarnokban. Reméli, hogy Illés Károly nem kerül olyan helyzetbe, hogy három centi hiányzik, mint a csarnokban a pálya méretéből.

Czeglédy felidézi, volt olyan magyarázat, hogy lesz egy másik kézilabdacsarnok is, közben azt sem tudják, a stadion mennyi pénzt visz majd el havonta.

Ami összehozza a teremben a nőket: a pocsékul hideg légkondi

Lefagy a lábunk! És ez nem vicc, mellettem a kolléganő már tüsszög, mi simán csak borzongunk. Legközelebb bundabugyi, vastag zokni lesz a kötelező viselet! A szellőzőnyílást a laptoptáskánkkal próbáljuk elreteszelni, miközben Dr. Takácsné dr. Tenki Mária a közgyűlési napirendi pontokkal, vaskos papírhalmazzal próbálja letakarni mögötte, a földön a másik szellőzőnyílást. Nem sokat számít, kimegyünk melegedni.

Az átkos nyílás
Nyugat.hu

Illés Károly kijelenti, NBI-B-s pályáról volt szó, és nem NBII-esről. Szombathelyen van egy Aréna, a stadionhoz munkacsarnokot építenek, nem volt cél még egy Arénát építeni. A stadion építése még az idén a közgyűlés elé kerül, de jól halad az építkezés, nincs csúszás. Az év végéig kiírják az üzemeltetési pályázatot is. Rövidesen megkapják az EB-vel kapcsolatos költségekről szóló anyagot is.

Végöl két tartózkodás mellett megszavazták az EB-meccsek esetleges megtartását.


10:05 Puskás megint történelmi időkről beszél

Mert 2016 ilyen, szerinte, mert hát Szent Márton év van. És ezért aktuális egy új polgármesteri jelkép megalkotása. Ezé:

Szombathely új címere
VB
Czeglédy megköszöni azt a bölcsességet, hogy nem a város címeréhez nyúltak hozzá. Ilyen utoljára a 40-es évek végén történt, 91-ben állították vissza a régit. Most nincs olyan történelmi helyzet, hogy ezt megint meg kellene változtatni.

El tudják fogadni, ha a polgármester jelképet akar alkotni a városvezetői poszthoz, azért megjegyzi, Szombathelyt sokféleképpen lehet nevezni, de történelmileg Szent Márton városának nem. (Ez van latinul az új jelkép alján. A szerk.)

Azt is megjegyzi, hogy a közel fél évig tartó egyeztetésbe nem vonták be az ellenzéket, nekik is lehetett volna jó ötletük. Kéri, hogy a polgármesteri tevékenységgel kapcsolatban használják az új jelképet, és ne a városcímer helyett.

Csak Puskás meg ne hallja

Puskás polgármester is álmatag, a nemzethalálos felütése óta decibelekkel halkabban beszél, valszeg erre gyúrt leginkább a mai délelőttben. Azóta motyorgósabb, alig halljuk. Ledarálja a dolgokat. Épp gombokat nyomogatnak a képviselők, jobbon Lendvai bemondja az igeneket, aztán pittyegés, kötelező nyomás.

Új baloldali népszokás, az öklös párbeszéd, hogy senki meg ne hallja!
Mészáros Zsolt

Nemény szerint azért be lehetett volna ebbe a szombathelyieket, és akár több változat közül is lehetett volna választani. Puskás azt mondja, sok szakértő volt az előkészítő bizottságban, sok javaslat volt.

Ipkovich kijelenti, a címert nem kellene birizgálni. Ha a polgármester új jelképet akar, akkor viszont ne a közgyűlés szavazza meg, legyen az a mindenkori polgármester joga. Mert szerinte egy hamvába holt Szent Márton év közepén ezt az egészet ne akarják eltakarni az új jelképpel. Alkossa meg a saját jelképét a polgármester, ha új polgármester lesz, ő majd megalkotja a sajátját.

A polgármester, polgármesteri jelképet alkosson! - követeli Ipkovich György

Továbbgondoltuk. Mi lenne, ha Hende Csaba lenne a következő polgármesterünk? Milyen lenne akkor Szombathely új címere?

Mutatjuk!

Hende címer
Nyugat.hu

Czeglédy tiltakozik az ellen, hogy az új jelképet kitegyék a közgyűlési teremben, mert ott a városi címernek van helye. De a Fidesz megszavazza, úgyhogy ott lesz.

Így az utolsó másodpercben, van egy alternatív címer-javaslatunk!

Megszavazzák, persze. De azért a mi fotósunk, szerintünk sokkal ütősebbet alkotott! Imádjuk az ablakban gágogó libákat!

Nem lehetne inkább erről szavazni?

Szent Márton címer

9:10 Itt is a kampány

Közel tíz perces a késés, de ez már szinte kötelező. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) a kvótanépszavazással kezd. Szerinte ez a biztonságunkról szól, azt kéri a szombathelyiektől, érezzék át, hogy a jövőről kell dönteniük. Ő úgy dönt, hogy szeretné az európai kultúrát, a magyarságát megtartani, és ez a föld megmaradjon. Reméli, hogy ez a többség véleménye is.

Szeptemberi közgyűlés
Érkezik a polgármester
Mészáros Zsolt

Megemlíti Veres András megyéspüspök távozását, akinek átadta az önkormányzat köszönetét tízéves munkájáért. Aztán a 86-os főút befejezéséről és a Falco-gyárral való megegyezésről beszél. Kijelenti, Hende Csabának mindkét ügyben elévülhetetlen érdemei vannak.

A Szent Márton év Európa megelégedésére folyik tovább - folytatja. A karnevál pedig az eddigi legjobb minőségű és leglátogatottabb volt - jelenti ki. És megint kampányol egyet a népszavazás mellett.

Ezt a drámai felütést!

Már azt hittük, a ma reggel ébredés hiányában elmarad. Zombiként jöttünk-mentünk a napsütötte Szombathely Fő terén, legszívesebben bevetettük volna magunkat egy sötét kávézó süppedős fotelébe. De irány a közügyek! Konnektort keresgéltünk a városháza dísztermében, kezeztünk egyet a polgármesterrel, néztük, ahogy az ellenzék csoportosan trécselt. De még mindig nem ébredtünk fel.

„Érezze át annak felelősségét, jövőnkről, saját sorsunkról, unokáik sorsáról kell dönteni!” Mi van? Ja, hogy belecsapott a lecsóba a polgármester, és nemzeti sorstragédiát vizionál nekünk, ja, ha rosszul szavazunk, október 2-a után jön a tatárjárás, vagy egyenesen a migránsözön és apokalipszis, csak legyen megint egy IV. Bélánk… Feljebb megy bennünk a pumpa, de aztán a Szent Mártonozás és karneváli összegzés újra leviszi a vérnyomásunk…

Czeglédy Csaba (baloldal) szerint az SZMSZ-ben nincs lehetőség az ilyen kijelentésekre. Kijelenti, Orbán Viktor azt mondta, fenékbe rúgja azokat a vezetőket, ahol alacsony lesz a részvétel a népszavazáson, itt a lehetőség, hogy megszabaduljunk Hende Csabától - mondja.

A Falco-gyár kapcsán hangsúlyozza, komoly jogi lépés lenne, ha a gyár környékét kisvárosi övezetté sorolnák át, mert ez megoldaná a zajterhelést Döntött a bíróság, a szombathelyi Falco-gyárnak még nem kell halkabban dolgoznia 2016. September 08. 18:52 . Javasolja, a komplett Falco-ügyet külön napirendként tárgyalják az ülés elején.

Nemény András (baloldal) nem érti, hogy Puskás polgármesterként vagy a KDNP politikusaként kampányolt a népszavazás mellett. Javasolja, fogadjanak el egy előterjesztést, amiben kifejtik, hogy az Európai Unió tagjai akarnak maradni, hiszen a város sokat profitált belőle. Puskás azt mondja, polgármesteri minőségében mondta, amit mondott.

Horváth Soma (baloldal) azt kéri, hogy a parkfenntartó cég és a SZOVA hozzon létre hétvégi ügyeletet a sürgős javítások miatt. És legyen egy lakossági bejelentő telefonszám is.

Szeptemberi közgyűlés
Készülődnek
Mészáros Zsolt

Ipkovich György (baloldal) kijelenti, a népszavazás nem szól másról, csak arról, hogy csak a Fidesz kezdeményezhessen ilyet, minden más kezdeményezést elutasítanak. A nyári jégkárok miatt szeretne tájékoztatást kapni a kormány ilyen jellegű terveiről. A dozmati víztározó mellett a patakok környezetét is rendbe tenné, hiszen ha megoldódik a teljes árvízvédelem, a patakok mellett új zöldterületeket lehet létrehozni.

Kopcsándi József (baloldal) a szociális bérlakásokról kér tájékoztatást, és kéri, hogy vitassák meg, hogyan lehet, hogy ha van egy kiutalás, akkor miért nem költözhet be a család.

Nemény megint az 1-es buszjárat visszaállítását javasolja, emlékeztet rá, hogy azt ígérték, a nyáron megvizsgálják az ügyet. 5,4 millióról van szó, miközben 50 millióért értelmezhetetlen makettet csináltatnak. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) azt mondja, a szolgáltató dolgozik rajta.

A képviselők titkos élete 1.

Így készül a reggeli, napirendek előtti bunyózásra az ellenzék. Volt polgármesterünk, Ipkovich György épp négyujjas csikung-masszázst kap, stresszközpontot lazítva. Tóth Kálmán, új szerepben, mint masszőr.

Szeptemberi közgyűlés
Mészáros Zsolt

Balassa Péter (Jobbik) Trianon-emlékművet akar, és tájékoztatást a stadion építéséről, valamint a Szent Márton év beruházásairól.

Lendvai Ferenc (Fidesz) kéri, hogy a Trianon-emlékmű ügyét halasszák októberre, akkor a városstratégiai bizottság is meg tudja tárgyalni. Illés Károly a

multifunkcionális sportkomplexum

építéséről kijelenti, havonta kapnak tájékoztatást, ha Balassa kéri, elküldik neki.

Kelemen Krisztián (baloldal) szintén a Szent Márton év beruházásairól kér tájékoztatást, mert nagyon sok építkezést jelentettek be, de alig indult el valami Elfogyott a pénz, az uniós pénzek menthetik meg a Modern Városok programját? 2016. August 17. 07:40 .

Tóth Kálmán (baloldal) a Gothard iskola igazgatói kinevezéséről kér tájékoztatást, főleg arról, hogyan sikerült ezt meghozni. Ipkovich napirendi pontot kér az önkormányzati hivatalban dolgozók béremeléséről, mert egyre nagyobb a különbség az állami és önkormányzati hivatalnokok bére között.

Czeglédy kifejti, egyre több hír van arról, hogy nem lehet elsőosztályú meccseket játszani a most épülő sportcsarnokban, és nemzetközi meccseket a stadionban. Tájékoztatást kér erről is, és arról is, mennyi időre kapcsolják ki a fűtést és a meleg vizet a Derkovitson akkor, amikor a stadiont rákötik a rendszerre.

Horváth Attila (baloldal) és Czeglédy is javasolja, hogy a két közgyűlés közti beszámolót hozzák előre, hiszen gyakorlatilag most is az zajlik.

Illés Károly elmondja, hogy a stadionnal és a csarnokkal kapcsolatos aggályok felmerültek már, a szövetségek azt jelezték, nem lesz gond a pályák méreteivel. A kézilabdapálya NBI-B-s meccsekre lesz alkalmas.

Az ellenzéki javaslatokat sorra elutasítják.


Az új címer városjelkép elfogadásával kezdik az őszi, várhatóan viharos szezont a szombathelyi képviselők. Előzetesünkben Három év múlva EB-meccseket terveznek az új szombathelyi stadionba 2016. September 13. 19:07 összefoglaltuk a főbb témákat, kíváncsian várjuk, milyen hangulatban érkeznek vissza a nyárról városvezetőink.

Akinek nem elég, hogy itt olvashatja, mi is történik, kattintson élőképes közvetítésünkre Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről September 29. 09:11 . Nem bánja meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Három év múlva EB-meccseket terveznek az új szombathelyi stadionba

Nem tudjuk, milyen feltételeket kell teljesíteni, de mennyibe kerül, de azért jelentkezünk. A volt Szabadidőközpont pedig beépíthető lesz. Közgyűlési előzetes.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet