Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Döntött a bíróság, a szombathelyi Falco-gyárnak egyelőre nem kell halkabban dolgoznia

A gyár azzal érvelt, hogy ha teljesíti a zöldhatóság határozatát, be kell zárnia.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a per lezárásáig felfüggesztette a zöldhatóság Falco-gyárra kirótt határozatát. Ami magyarul azt jelenti, hogy a gyárnak nem kell halkabban dolgoznia éjszakánként és folytathatja a kültéri faaprítást is.

A gyár minden jogi lehetőséget kihasznál

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A nyugat-dunántúli zöldhatóság július közepén új eljárásban hozott határozatot a gyár ellen Halkabban kell dolgoznia éjszaka a szombathelyi Falco-gyárnak 2016. August 01. 07:59 , ebben szerepelt a két, fentebb említett szigorítás. Ez már a második nekifutás volt, idén márciusban a zöldhatóság ennél szigorúbban járt el Megtiltotta az éjszakai munkát a szombathelyi Falco-gyárban a zöldhatóság 2016. March 19. 11:19 , akkor az egész éjszakai műszakot be akarták tiltani a nagy zaj miatt, és a légszennyezést mérő műszerek felszerelésének elmaradása miatt havi egymillió forintos bírságot szabott ki.

A gyár fellebbezett, az országos zöldhatóság másodfokon el is törölte a folyamatos bírságot Mégsem kell milliós környezetvédelmi bírságot fizetnie a szombathelyi Falco-gyárnak 2016. April 01. 10:06 . A júliusi, másodfokú döntés némileg enyhítette a korábbi határozatot, a gyár technológiai okokat és hatalmas károkat említett fellebbezésében. Ekkor írták elő Halkabban kell dolgoznia éjszaka a szombathelyi Falco-gyárnak 2016. August 01. 07:59 , hogy éjszaka be kell tartani a zajhatások határértékeit, és meg kell szüntetniük a kültéri faaprítást.

A határozat ellen már nem lehetett fellebbezni, így a gyár a bírósághoz fordult. A gyár azt is kérte a bíróságtól, hogy az eljárás végéig függesszék fel a határozat végrehajtását, és ezt a bíróság meg is tette.

Elbocsátásokkal, adóbevétel-kieséssel riogattak

A gyár azzal érvelt, hogy ha most teljesíti a határozatban foglaltakat, az a teljes üzem bezárását eredményezné, ami később nem lenne helyreállítható. A módosítások előkészítésére a gyár szerint legalább egy évig tartana.

Érvként hozták még elő, hogy a gyár 300 embernek ad munkát, akik így az utcára kerülnének, szerződést kellene bontani 174 beszállítóval, és az államnak valamint az önkormányzatnak jelentős, tíz és százmilliós nagyságrendű adóbevétel.kieséssel kellene számolnia.

Azt is előhozták indoknak, hogy összesen négy, a gyár mellett álló ingatlannál mérték a határérték feletti zajt, ebből egyet már megvásárolt a gyár, a többi három házat is meg akarják venni, és jelenleg folynak a tárgyalások erről.

A bíróság a döntés indoklásában megjegyezte, a zöldhatósági határozat végrehajtásának elhalasztása nem okozna nagyobb kárt, mint a felfüggesztés elmaradása.

Ez az eljárás egyébként független attól a megállapodástól, amit a Falco-gyár kínált fel Győzött a Falco-gyár, sikerült sikernek nevezni azt, ami ellen a lakossági tiltakozás elindult 2016. August 26. 11:08 augusztus végén, és amiről Hende Csaba azt nyilatkozta Hende Csaba: Mindkét követelésünket teljesíti a Falco 2016. August 30. 16:12 , hogy a gyár teljesíti a környezetterhelés ellen tiltakozók követeléseiket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés