Tesco-gazdaságos közgyűlés lesz ma Szombathelyen

Alig lesz érdemi napirendi pont, de azért el is húzhatják.

Az előző önkormányzati ciklusban (2014-2019) az akkori ellenzék vissza-visszatérő kritikája volt, hogy a fideszes városvezetés nem tartott közgyűlést minden hónapban. Beérték évi hat-hét üléssel, amit úgy tudtak megoldani, hogy nagyon sok, többségében kisebb jelentőségű ügyet átadtak a szakbizottságoknak. Amelyek aztán saját hatáskörben döntöttek sok mindenről.

Fontos ügyek dőltek el a háttérben

Való igaz, ez a módszer kevésbé tűnik demokratikusnak, hiszen a bizottsági üléseket nem közvetíti a tévé, az újságírók is kevésbé kíváncsiak rá, meg hát sok is lenne másfél hétig szinte naponta bizottsági ülésekre járni.

Így viszont jogosnak tűnik az az érvelés, hogy fontos ügyek nem mentek ki a nyilvánosság elé, a képviselők nem mondhatták el véleményüket róluk, és a döntések sem a nagy nyilvánosság előtt születtek.

Az akkori ellenzék arra is rendre felhívta a figyelmét a városvezetésnek, hogy tessék dolgozni, kezdeményezni, programokat kidolgozni. Amivel nincs semmi baj, tényleg ez a dolga a választott városvezetésnek.

Persze azt is figyelembe kell venni, hogy a kormány egyre jobban szűkíti az önkormányzatok jogköreit, egyre több ügyet központosít, ahogy májusi cikkünkben A kormány már az önkormányzatok gazdálkodásába is beletúrhat 2021. May 20. 15:17 fogalmaztunk, hamarosan csak az anyakönyvvezető dönthet önállóan a városházán.

A 2019-ben megválasztott új, a korábbi ellenzékből alakult többség vette át a város irányítását. Visszahozták a havi közgyűléseket azzal, hogy mindent a nyilvánosság előtt fognak intézni.

Hová tűntek a fontos ügyek?

Pár nap múlva, november 25-én, csütörtökön lesz a novemberi közgyűlés. És a napirenden összesen nyolc ügy van, zárt ülés pedig nem is lesz.

A nyolcból három a szokásos, ami minden ülésen szerepel. A két ülés közti beszámoló, tájékoztató a lejárt határidejű közgyűlési határozatokról és a jegyzői tájékoztató a Polgármesteri Hivatal törvényességi és hatósági munkájáról.

A maradék ötben van egy beszámoló az önkormányzat aktuális gazdasági helyzetéről, a jövőbeni pénzügyi kilátásairól. Egy pontban tárgyalnak önkormányzati gazdasági társaságokról, de ezek is főleg technikai jellegű ügyek.

Foglalkoznak önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal, főleg olyan helyiségekről lesz szó, amelyeket eddig is ingyen kaptak meg civil szervezetek, művészeti csoportok használatba, és ezeket a szerződéseket hosszabbítják meg.

Majd gyakorlatilag ezt folytatják a civil szervezetekkel foglalkozó napirend alatt is, a nyolcadik ügy pedig az egészségügyi alapellátásról szól. Pontosabban arról, hogy a város kivezeti a tulajdoni lapról Nem kell senkinek a volt szombathelyi SZTK épülete 2021. November 21. 07:06 az egykori SZTK egykori felújítására fordított összeget, és így a szombathelyi önkormányzat sem lesz semmi köze az állami tulajdonban lévő épülethez.

És még annyi, hogy a Kiskar utca 3-9. szám alatti 34. számú felnőtt háziorvosi körzetre van egy jelentkező orvos, erről tényleg lesz egy érdemi szavazás.

Olyan, mintha, de mégsem

Szóval Tesco-gazdaságosnak tűnik ez a novemberi közgyűlés. Persze nem tudjuk, hogy a helyi politika boszorkánykonyhájában mi fő éppen, csak elég ellentmondásos azt látni, hogy a jelenlegi válsághelyzetben (járvány, gazdasági krízis) csak ennyi ügyet kell megtárgyalniuk a szombathelyi képviselőknek egy hónapnyi közgyűlés nélküli időszak után.

Egyébként mintegy három hét múlva, várhatóan a karácsony előtti héten megint lesz egy közgyűlés. Már előre kíváncsiak vagyunk annak a napirendi pontjaira.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet