Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Koczka Tibor a szombathelyi városi tévé új igazgatója

Vagyonelkobzás, börtön, feljelentésgyár. A szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Nem meglepő, hogy ez a kérdés különösen foglalkoztatta a közgyűlési sajtótájékoztató résztvevőit és az újságírókat is, hiszen alig néhány óra alatt jutott erre az eredményre a városi közgyűlés: az ülésen Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 bejelentették, hogy tegnap reggel levélben mondott le az ügyvezetői posztról Velencei Pál, akit már a 2010-es választások után nevezett ki a jobboldali többségű testület.

Többe kerül a tévének

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy Velencei a főszerkesztői munkát továbbra is vállalja. A közgyűlés a zárt ülésen gyorsan meg is választotta Koczka Tibort a városi tévé ügyvezető igazgatójává.

Az üggyel szinte minden frakció foglalkozott, kivéve az MSZP-SZTKE frakciót, mint Czeglédy Csaba frakcióvezető elmondta, ők nem vettek részt a zárt ülésen. A nyilvános ülés végén ugyanis összevesztek a városvezetéssel, Czeglédy akkor jelentette be, hogy hűtlen kezelésért büntető feljelentést tesz a városvezetők ellen. De erről később.

Velencei főszerkesztő marad
Mészáros Zsolt

Balassa Péter, a Jobbik képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy az ügyvezetői és a főszerkesztői poszt elválasztása miatt több bért kell kifizetnie a tévének. Velencei eddig egyszemélyben látta el a két feladatot, úgy tudjuk, az ügyvezetői fizetésén felül br. 150 ezret kapott a főszerkesztői munkáért. Most pedig két vezetői bért kell majd kigazdálkodnia a televíziónak.

Nem lemondás, lemondatás

Horváth Zoltán (LMP) szerint nem lemondásról, inkább lemondatásról kellene beszélni, olyan gyorsan történt a dolog. És az is elgondolkodtató, hogy a városi tévé felügyelőbizottsága semmit sem tudott a dologról. Szakály Gábor (Fidesz) egyetértett azzal, hogy a két vezető bére többe kerül majd, mint eddig, de úgy értelmezte az ügyet, hogy akkor a tévének kell több bevételt behoznia a piacról. Hozzátette, az új ügyvezetőt egy évre nevezték ki, ez alatt az idő alatt kell bizonyítania.

Koczka Tibor egyébként ismert televíziós szakember, a 90-es években az MTV szombathelyi regionális stúdiójának munkatársa volt, a stúdió Sopronba telepítése után egy ideig volt a soproni stúdió vezetője is. A regionális műsorok megszűnése után Esztergomban dolgozott újságíróként, az utóbbi hónapokban egyre többször jelent meg a szombathelyi közéleti eseményeken.

És akkor nézzük a sajtótájékoztatók egyéb eseményeit. Balassa Péter a Jobbik tájékoztatóján a városi rendőrkapitány kinevezéséről annyit mondott, hogy bíznak Gulyás Ferenc alezredesben, és jó munkát kívánnak neki. Balassa hasonló jókat mondott a költségvetésről Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert 2012. December 12. 07:59 , amíg Molnár Miklós kezében van a kassza kulcsa, addig nincs ok riadalomra. A Jobbik megbízik az alpolgármesterben.

Együtt felelősek?

Azért megjegyezte, hogy az anyagban van egy elszólás, azt írták ugyanis, hogy az év fegyelmezettebb gazdálkodása az oka, hogy a város az idén nem vett fel hitelt. A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy az elmúlt években nem volt fegyelmezett a gazdálkodás, pedig 2008-tól Fidesz többség van a közgyűlésben. Kijelentette, a Fidesz és az MSZP együtt felelős azért, hogy nehéz helyzetbe került a város.

Balassa: Elszólták magukat
Vágvölgyi Bálint

Kifogásolta, hogy az év utolsó ülésén senki sem köszönte meg Nagy Tibor aljegyző két évtizedes munkáját, Nagy január 1-től a járási hivatalban dolgozik Áthelyezték a járási hivatalba, de elfelejtettek szólni neki 2012. November 30. 15:17 majd. Balassa örült annak, hogy a város három sportegyesülete, a Haladás FC, a Haladás VSE és a Falco KC tíz-tízmillió támogatást kapott, de megismételte, hogy a HVSE-nél mélyebb vizsgálatra van szükség.

Az is furcsállta, hogy a Vasi Volán veszteségpótlásáról szól előterjesztésről Molnár Miklós nem is tudott, mert azokon Marton Zsolt alpolgármester képviselte a várost. Úgy vélte, mindenkinek azon a területen kellene dolgoznia, amihez ért.

Vagyonelkobzás és börtön

Kijelentette, nem igaz, hogy nem támogatja az MSH felújítását, azt viszont látni kell, hogy ehhez 400 milliót kell majd hozzátennie a városnak. Senki sem tudja, milyen anyagi lehetőségek lesznek 2014-ben, amikor elkezdődik a felújítás, szerinte nem megaberuházásokra van szükség, az MSH-t is fel lehetne újítani több lépcsőben.

Aztán Sárközy Csaba, a Jobbik által az oktatási bizottságba delegált tag folytatta. Hosszú előadást tartott a felsőoktatás átszervezéséről és a diákdemonstrációkról Egyetemisták tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen 2012. December 10. 19:21 . Ennek lényege, az átalakítás a többszöri módosítás után elfogadható a Jobbik számára, és azzal sem, hogy a Diákhitel 2. csak tandíjra fordítható.

Viszont nem érti, miért kellene orvosokat képezni a skandináv országok számára, és miért vannak a semmitmondó szakok. Szerinte ilyen például a kommunikáció és a szociológia. Kijelentette, hogy a demonstráló diákokat azok mozgatják a háttérből, akik korábban tönkretették a felsőoktatást. Tőlük el kellett volna kobozni a vagyonukat és börtönbe kellett volna csukni őket.

Ellene az államosításnak

Horváth Zoltán, a LMP képviselője ezzel pont ellentétesen fogalmazott. Szerinte a hallgatók erősítették a részvételi demokráciát azzal, hogy a közgyűlésben is elmondták véleményüket A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem? 2012. December 13. 11:32 . Sajnálja, hogy a Fidesz-többség leszavazta két módosító indítványát, az egyik arról szólt, hogy januárra vizsgálják meg, hogy alakulnak a szombathelyi államilag finanszírozott keretszámok. Mint mondta, Rettegi Attila szavazott csak mellette a Fidesz-frakcióból.

Horváth: Koncepciónélküli lépések
Mészáros Zsolt

A másik indítvány arról szólt, hogy a közgyűlés fejezze ki szolidaritását a hallgatókkal, és kérjék fel az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet javítása érdekében. Ezt sem fogadták el.

Horváth Zoltán kijelentette, az LMP ellene van mindenféle államosításnak, tavaly tiltakoztak a megyei vagyon elvétele ellen, most pedig az iskolák állami kézbe adása ellen teszik ezt. Mint mondta, teljes a koncepciótlanság, az intézményeket tologatják a megye az állam és a helyi önkormányzatok között. Annak viszont örül, hogy a két folyóirat, a Vasi Szemle és az Életünk a város kezébe került.

Horváth szerint az oladi ÁMK átszervezése is koncepció nélküli, nem részletezték, mit takar a közművelődési funkció, és egymásnak ellentmondó tények vannak az anyagban. Megemlítette, hogy Rettegi Attila kérte a döntés januárra halasztását, de a többség őt is leszavazta.

Lezárult egy korszak

Az MSZP-SZTKE frakció nevében Czeglédy Csaba frakcióvezető gyorsan kijelentette, hogy a 22 éves önkormányzatiság egy szakasza zárult le csütörtökön, január 1-vel megszűnik a klasszikus önkormányzati rendszer. Állami kézbe kerül az oktatás, a polgármesteri hivatalt kettéválasztják, nagy része megy át a járási hivatalba.

Czeglédy: Lezárult egy korszak
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy szerint világvége hangulat van a városházán, többen is sírva búcsúztak el a képviselőktől. Eközben pedig hivatalosan még nincs vezetője a járási hivatalnak. Mint mondta, egy nagyon káros folyamat indult el, akárhogyan is magyarázzák, az iskolákat ezentúl is a szombathelyi adófizetők pénzéből működtetik, és mellette a választott képviselőknek nem lesz ebbe beleszólásuk. Ráadásul mindez ütközik az uniós joggal is.

Nem tűnik olyan fontos dolognak, hogy nem a közgyűlés választja az iskolaigazgatókat majd, de jelképes ügyről van szó. A képviselők dönthetnek jól és rosszul, de akkor is itt vannak a városban, meg lehet keresni őket. Meggyőződése, hogy a viták ellenére mindannyian jót akarnak a városnak, most viszont elveszik tőlük a döntés jogát.

Hűtlen kezelés?

Czeglédy kifejtette véleményét a biomassza fűtőművel kapcsolatban is, mint ahogyan később a városvezetés is, ezzel a témával rövidesen külön cikkben foglalkozunk.

A végén kitért a büntető feljelentésre is. Mint megírtuk Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 , az ülés végén jelentette be, hogy feljelentést tesz a főügyészségen hűtlen kezelés miatt a polgármester, valamint Marton Zsolt és Lazáry Viktor alpolgármesterek ellen. Azért, mert 2,3 milliós kárt okoztak a városnak. A lényeg, hogy jogerős bírósági végzés ellenére sem fizették ki a Savaria Fórum kiadójának a szerződésben Csak a SaFónál gond a politikai hirdetés? 2012. December 07. 14:50 foglalt önkormányzati támogatást, ez év áprilisától.

Az összeget a bírósági végrehajtó inkasszóval emelte le az önkormányzat számlájáról, ami plusz 2,3 milliós költséggel járt. Czeglédy szerint ezzel kárt okoztak a városnak, és felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

Városvezetési kérések

A képviselő hozzátette, a városvezetés és a lap kiadója között már korábban is voltak viták. A városvezetés azt szerette volna, ha a közgyűlési tudósításokat a polgármesteri hivatal egyik, korábban újságíró alkalmazottja írja meg. A kiadó ebbe nem ment bele, a városvezetés ekkor kijelentette, hogy a nyomdába küldés előtt látni akarja a lapot, a kiadó ezt is visszautasította.

Megkérdeztük, mi a véleménye a városi tévé ügyvezető cseréjéről, Czeglédy annyit mondott, hogy Kocka Tibort jó szakembernek tartják, de a zárt ülésen nem vett részt az MSZP-SZTKE frakció.

A városvezetés sajtótájékoztatójának elején Molnár Miklós alpolgármester a Vasi Volánnal megkötött egyezségről beszélt. Mint mondta, annak idején tiltakoztak, amikor 2008-ban nyolc évre kötötték a szerződést a helyijárat üzemeltetésére, mert nyolc év alatt sok minden történhet. De most sikerült elfogadható megállapodást kötni, a részleteket a jövőre vonatkozóan is rendezték.

A város ereje

Aztán a jövő évi költségvetési koncepciót Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert 2012. December 12. 07:59 elemezte. A fő szempont a pénzügyi egyensúly, erre egyébként törvény is kötelezi az önkormányzatot. Nagy eredmény, hogy az idei az első év 2002 óta, amikor a város nem vett fel hitelt, közben közel hárommilliárdot törlesztett, amiből kétmilliárd tőketörlesztés volt, vagyis ennyivel csökkent a város adóssága.

Molnár Miklós: Lényeg a stabilitás
Mészáros Zsolt

Molnár szerint mindez a város erejét mutatja, ami köszönhető a fejlődő vállalkozásoknak, és az általuk fizetett iparűzési adónak. Viszont ekkora törlesztést az önkormányzat nem tud minden évben kifizetni, ezért jön jól az állami adósság-konszolidáció, amiről folynak a tárgyalások. És ha javul a helyzet, akkor lesz lehetőség elindítani a prioritásként kezelt fejlesztéseket is.

Szakály Gábor frakcióvezető vállalta a politikai szerepet a tájékoztatón. A diákok demonstrációjáról annyit mondott, az önkormányzat nem érzi, hogy abban lenne kompetenciája. De eddig is jó volt a kapcsolatuk az egyetemmel és a diákszervezetekkel, ezt meg akarják őrizni. A városnak érdeke, hogy legyen egy jól működő egyeteme, olyan szakokkal, amelyek kiszolgálják a piaci igényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a városnak most is van az egyetemistákat támogató ösztöndíj-rendszere.

A feljelentésgyár

Aztán kijelentette, hogy a városi rendőrkapitány kinevezésének véleményezésekor az ellenzék méltatlan vitát gerjesztett. Tudomásul kell venni, hogy az ügyben a közgyűlésnek nincs vétójoga, a rendőrszakmai kérdésekbe nem szabad belemennie egy képviselnek, szerinte ez a pártállami időket idézi.

Szakály: Működik a baloldali feljelentésgyár
Mészáros Zsolt

A városvezetés ellen tett feljelentésre úgy reagált, hogy azon csak mosolyog. Úgy vélte, a szoci oldalon van egy feljelentésgyár, ami folyamatosan gyártja a jobboldaliak elleni feljelentéseket, amelyeknek semmi alapjuk nincs. Megjegyezte, egy képviselőnek a város érdekeit, nem saját üzleti érdekeit kell képviselnie.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!

Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert

Az iskolákat az államnak adja a város, a volt megyei intézményeket megkapja. Közgyűlési előzetesünk.

Csak a SaFónál gond a politikai hirdetés?

A mai napig nem értesítette a Savaria Fórum kiadóját az önkormányzat, hogy felbontják a szerződést. A megyei napilapban közben hasonló hirdetés jelent meg.

Áthelyezték a járási hivatalba, de elfelejtettek szólni neki

A tegnapi zárt ülésen a legnagyobb vihart a szombathelyi aljegyző váratlan áthelyezése kavarta. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra