Koczka Tibor a szombathelyi városi tévé új igazgatója

Vagyonelkobzás, börtön, feljelentésgyár. A szokásos közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Nem meglepő, hogy ez a kérdés különösen foglalkoztatta a közgyűlési sajtótájékoztató résztvevőit és az újságírókat is, hiszen alig néhány óra alatt jutott erre az eredményre a városi közgyűlés: az ülésen Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 bejelentették, hogy tegnap reggel levélben mondott le az ügyvezetői posztról Velencei Pál, akit már a 2010-es választások után nevezett ki a jobboldali többségű testület.

Többe kerül a tévének

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy Velencei a főszerkesztői munkát továbbra is vállalja. A közgyűlés a zárt ülésen gyorsan meg is választotta Koczka Tibort a városi tévé ügyvezető igazgatójává.

Az üggyel szinte minden frakció foglalkozott, kivéve az MSZP-SZTKE frakciót, mint Czeglédy Csaba frakcióvezető elmondta, ők nem vettek részt a zárt ülésen. A nyilvános ülés végén ugyanis összevesztek a városvezetéssel, Czeglédy akkor jelentette be, hogy hűtlen kezelésért büntető feljelentést tesz a városvezetők ellen. De erről később.

Velencei főszerkesztő marad
Mészáros Zsolt

Balassa Péter, a Jobbik képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy az ügyvezetői és a főszerkesztői poszt elválasztása miatt több bért kell kifizetnie a tévének. Velencei eddig egyszemélyben látta el a két feladatot, úgy tudjuk, az ügyvezetői fizetésén felül br. 150 ezret kapott a főszerkesztői munkáért. Most pedig két vezetői bért kell majd kigazdálkodnia a televíziónak.

Nem lemondás, lemondatás

Horváth Zoltán (LMP) szerint nem lemondásról, inkább lemondatásról kellene beszélni, olyan gyorsan történt a dolog. És az is elgondolkodtató, hogy a városi tévé felügyelőbizottsága semmit sem tudott a dologról. Szakály Gábor (Fidesz) egyetértett azzal, hogy a két vezető bére többe kerül majd, mint eddig, de úgy értelmezte az ügyet, hogy akkor a tévének kell több bevételt behoznia a piacról. Hozzátette, az új ügyvezetőt egy évre nevezték ki, ez alatt az idő alatt kell bizonyítania.

Koczka Tibor egyébként ismert televíziós szakember, a 90-es években az MTV szombathelyi regionális stúdiójának munkatársa volt, a stúdió Sopronba telepítése után egy ideig volt a soproni stúdió vezetője is. A regionális műsorok megszűnése után Esztergomban dolgozott újságíróként, az utóbbi hónapokban egyre többször jelent meg a szombathelyi közéleti eseményeken.

És akkor nézzük a sajtótájékoztatók egyéb eseményeit. Balassa Péter a Jobbik tájékoztatóján a városi rendőrkapitány kinevezéséről annyit mondott, hogy bíznak Gulyás Ferenc alezredesben, és jó munkát kívánnak neki. Balassa hasonló jókat mondott a költségvetésről Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert 2012. December 12. 07:59 , amíg Molnár Miklós kezében van a kassza kulcsa, addig nincs ok riadalomra. A Jobbik megbízik az alpolgármesterben.

Együtt felelősek?

Azért megjegyezte, hogy az anyagban van egy elszólás, azt írták ugyanis, hogy az év fegyelmezettebb gazdálkodása az oka, hogy a város az idén nem vett fel hitelt. A képviselő szerint ez azt jelenti, hogy az elmúlt években nem volt fegyelmezett a gazdálkodás, pedig 2008-tól Fidesz többség van a közgyűlésben. Kijelentette, a Fidesz és az MSZP együtt felelős azért, hogy nehéz helyzetbe került a város.

Balassa: Elszólták magukat
Vágvölgyi Bálint

Kifogásolta, hogy az év utolsó ülésén senki sem köszönte meg Nagy Tibor aljegyző két évtizedes munkáját, Nagy január 1-től a járási hivatalban dolgozik Áthelyezték a járási hivatalba, de elfelejtettek szólni neki 2012. November 30. 15:17 majd. Balassa örült annak, hogy a város három sportegyesülete, a Haladás FC, a Haladás VSE és a Falco KC tíz-tízmillió támogatást kapott, de megismételte, hogy a HVSE-nél mélyebb vizsgálatra van szükség.

Az is furcsállta, hogy a Vasi Volán veszteségpótlásáról szól előterjesztésről Molnár Miklós nem is tudott, mert azokon Marton Zsolt alpolgármester képviselte a várost. Úgy vélte, mindenkinek azon a területen kellene dolgoznia, amihez ért.

Vagyonelkobzás és börtön

Kijelentette, nem igaz, hogy nem támogatja az MSH felújítását, azt viszont látni kell, hogy ehhez 400 milliót kell majd hozzátennie a városnak. Senki sem tudja, milyen anyagi lehetőségek lesznek 2014-ben, amikor elkezdődik a felújítás, szerinte nem megaberuházásokra van szükség, az MSH-t is fel lehetne újítani több lépcsőben.

Aztán Sárközy Csaba, a Jobbik által az oktatási bizottságba delegált tag folytatta. Hosszú előadást tartott a felsőoktatás átszervezéséről és a diákdemonstrációkról Egyetemisták tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen 2012. December 10. 19:21 . Ennek lényege, az átalakítás a többszöri módosítás után elfogadható a Jobbik számára, és azzal sem, hogy a Diákhitel 2. csak tandíjra fordítható.

Viszont nem érti, miért kellene orvosokat képezni a skandináv országok számára, és miért vannak a semmitmondó szakok. Szerinte ilyen például a kommunikáció és a szociológia. Kijelentette, hogy a demonstráló diákokat azok mozgatják a háttérből, akik korábban tönkretették a felsőoktatást. Tőlük el kellett volna kobozni a vagyonukat és börtönbe kellett volna csukni őket.

Ellene az államosításnak

Horváth Zoltán, a LMP képviselője ezzel pont ellentétesen fogalmazott. Szerinte a hallgatók erősítették a részvételi demokráciát azzal, hogy a közgyűlésben is elmondták véleményüket A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem? 2012. December 13. 11:32 . Sajnálja, hogy a Fidesz-többség leszavazta két módosító indítványát, az egyik arról szólt, hogy januárra vizsgálják meg, hogy alakulnak a szombathelyi államilag finanszírozott keretszámok. Mint mondta, Rettegi Attila szavazott csak mellette a Fidesz-frakcióból.

Horváth: Koncepciónélküli lépések
Mészáros Zsolt

A másik indítvány arról szólt, hogy a közgyűlés fejezze ki szolidaritását a hallgatókkal, és kérjék fel az országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent a helyzet javítása érdekében. Ezt sem fogadták el.

Horváth Zoltán kijelentette, az LMP ellene van mindenféle államosításnak, tavaly tiltakoztak a megyei vagyon elvétele ellen, most pedig az iskolák állami kézbe adása ellen teszik ezt. Mint mondta, teljes a koncepciótlanság, az intézményeket tologatják a megye az állam és a helyi önkormányzatok között. Annak viszont örül, hogy a két folyóirat, a Vasi Szemle és az Életünk a város kezébe került.

Horváth szerint az oladi ÁMK átszervezése is koncepció nélküli, nem részletezték, mit takar a közművelődési funkció, és egymásnak ellentmondó tények vannak az anyagban. Megemlítette, hogy Rettegi Attila kérte a döntés januárra halasztását, de a többség őt is leszavazta.

Lezárult egy korszak

Az MSZP-SZTKE frakció nevében Czeglédy Csaba frakcióvezető gyorsan kijelentette, hogy a 22 éves önkormányzatiság egy szakasza zárult le csütörtökön, január 1-vel megszűnik a klasszikus önkormányzati rendszer. Állami kézbe kerül az oktatás, a polgármesteri hivatalt kettéválasztják, nagy része megy át a járási hivatalba.

Czeglédy: Lezárult egy korszak
Vágvölgyi Bálint

Czeglédy szerint világvége hangulat van a városházán, többen is sírva búcsúztak el a képviselőktől. Eközben pedig hivatalosan még nincs vezetője a járási hivatalnak. Mint mondta, egy nagyon káros folyamat indult el, akárhogyan is magyarázzák, az iskolákat ezentúl is a szombathelyi adófizetők pénzéből működtetik, és mellette a választott képviselőknek nem lesz ebbe beleszólásuk. Ráadásul mindez ütközik az uniós joggal is.

Nem tűnik olyan fontos dolognak, hogy nem a közgyűlés választja az iskolaigazgatókat majd, de jelképes ügyről van szó. A képviselők dönthetnek jól és rosszul, de akkor is itt vannak a városban, meg lehet keresni őket. Meggyőződése, hogy a viták ellenére mindannyian jót akarnak a városnak, most viszont elveszik tőlük a döntés jogát.

Hűtlen kezelés?

Czeglédy kifejtette véleményét a biomassza fűtőművel kapcsolatban is, mint ahogyan később a városvezetés is, ezzel a témával rövidesen külön cikkben foglalkozunk.

A végén kitért a büntető feljelentésre is. Mint megírtuk Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására 2012. December 13. 08:50 , az ülés végén jelentette be, hogy feljelentést tesz a főügyészségen hűtlen kezelés miatt a polgármester, valamint Marton Zsolt és Lazáry Viktor alpolgármesterek ellen. Azért, mert 2,3 milliós kárt okoztak a városnak. A lényeg, hogy jogerős bírósági végzés ellenére sem fizették ki a Savaria Fórum kiadójának a szerződésben Csak a SaFónál gond a politikai hirdetés? 2012. December 07. 14:50 foglalt önkormányzati támogatást, ez év áprilisától.

Az összeget a bírósági végrehajtó inkasszóval emelte le az önkormányzat számlájáról, ami plusz 2,3 milliós költséggel járt. Czeglédy szerint ezzel kárt okoztak a városnak, és felmerül a hűtlen kezelés gyanúja.

Városvezetési kérések

A képviselő hozzátette, a városvezetés és a lap kiadója között már korábban is voltak viták. A városvezetés azt szerette volna, ha a közgyűlési tudósításokat a polgármesteri hivatal egyik, korábban újságíró alkalmazottja írja meg. A kiadó ebbe nem ment bele, a városvezetés ekkor kijelentette, hogy a nyomdába küldés előtt látni akarja a lapot, a kiadó ezt is visszautasította.

Megkérdeztük, mi a véleménye a városi tévé ügyvezető cseréjéről, Czeglédy annyit mondott, hogy Kocka Tibort jó szakembernek tartják, de a zárt ülésen nem vett részt az MSZP-SZTKE frakció.

A városvezetés sajtótájékoztatójának elején Molnár Miklós alpolgármester a Vasi Volánnal megkötött egyezségről beszélt. Mint mondta, annak idején tiltakoztak, amikor 2008-ban nyolc évre kötötték a szerződést a helyijárat üzemeltetésére, mert nyolc év alatt sok minden történhet. De most sikerült elfogadható megállapodást kötni, a részleteket a jövőre vonatkozóan is rendezték.

A város ereje

Aztán a jövő évi költségvetési koncepciót Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert 2012. December 12. 07:59 elemezte. A fő szempont a pénzügyi egyensúly, erre egyébként törvény is kötelezi az önkormányzatot. Nagy eredmény, hogy az idei az első év 2002 óta, amikor a város nem vett fel hitelt, közben közel hárommilliárdot törlesztett, amiből kétmilliárd tőketörlesztés volt, vagyis ennyivel csökkent a város adóssága.

Molnár Miklós: Lényeg a stabilitás
Mészáros Zsolt

Molnár szerint mindez a város erejét mutatja, ami köszönhető a fejlődő vállalkozásoknak, és az általuk fizetett iparűzési adónak. Viszont ekkora törlesztést az önkormányzat nem tud minden évben kifizetni, ezért jön jól az állami adósság-konszolidáció, amiről folynak a tárgyalások. És ha javul a helyzet, akkor lesz lehetőség elindítani a prioritásként kezelt fejlesztéseket is.

Szakály Gábor frakcióvezető vállalta a politikai szerepet a tájékoztatón. A diákok demonstrációjáról annyit mondott, az önkormányzat nem érzi, hogy abban lenne kompetenciája. De eddig is jó volt a kapcsolatuk az egyetemmel és a diákszervezetekkel, ezt meg akarják őrizni. A városnak érdeke, hogy legyen egy jól működő egyeteme, olyan szakokkal, amelyek kiszolgálják a piaci igényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a városnak most is van az egyetemistákat támogató ösztöndíj-rendszere.

A feljelentésgyár

Aztán kijelentette, hogy a városi rendőrkapitány kinevezésének véleményezésekor az ellenzék méltatlan vitát gerjesztett. Tudomásul kell venni, hogy az ügyben a közgyűlésnek nincs vétójoga, a rendőrszakmai kérdésekbe nem szabad belemennie egy képviselnek, szerinte ez a pártállami időket idézi.

Szakály: Működik a baloldali feljelentésgyár
Mészáros Zsolt

A városvezetés ellen tett feljelentésre úgy reagált, hogy azon csak mosolyog. Úgy vélte, a szoci oldalon van egy feljelentésgyár, ami folyamatosan gyártja a jobboldaliak elleni feljelentéseket, amelyeknek semmi alapjuk nincs. Megjegyezte, egy képviselőnek a város érdekeit, nem saját üzleti érdekeit kell képviselnie.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A tandíj kirekeszt és elriaszt - vagy már nem?

Egyetemistákból és középiskolásokból álló csoport szólalt fel a szombathelyi közgyűlésen. Veszélybe kerülhet a szombathelyi felsőoktatás?

Pályáznak a szombathelyi MSH felújítására

Czeglédy feljelenti a városvezetőket, mert kárt okoztak a városnak. Olvassa vissza teljes közgyűlési tudósításunkat!

Szombathelyé lesz a múzeum, a Képtár, a Romkert

Az iskolákat az államnak adja a város, a volt megyei intézményeket megkapja. Közgyűlési előzetesünk.

Csak a SaFónál gond a politikai hirdetés?

A mai napig nem értesítette a Savaria Fórum kiadóját az önkormányzat, hogy felbontják a szerződést. A megyei napilapban közben hasonló hirdetés jelent meg.

Áthelyezték a járási hivatalba, de elfelejtettek szólni neki

A tegnapi zárt ülésen a legnagyobb vihart a szombathelyi aljegyző váratlan áthelyezése kavarta. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet