Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Népszavazást kezdeményez a Csónakázótó megőrzéséért a szombathelyi közgyűlés baloldali frakciója

Nem tudtak megegyezni az új stadion üzemeltetési pályázatáról. A közgyűlés utáni frakció-sajtótájékoztatókról jelentjük.

A csütörtöki közgyűlés Október végén adják át az új stadiont, elkészül a zanati bicikliút, beépítenék a volt cipőgyárat 2017. September 14. 08:31 után leginkább arra voltunk kíváncsiak, milyen döntések születtek az éjfélig tartó zárt ülésen. Azt már megírtuk külön Felmentették Czeglédy Csabát a Haladás Sportkomplexum felügyelő bizottságából 2017. September 15. 10:54 , hogy Czeglédy Csabát visszahívták a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. felügyelőbizottságának elnöki posztjáról, és hogy egyik jelölt sem kapta meg a kellő számú szavazatot.

Megsértődött a Fidesz-frakció, mert az ellenzék korrupcióról beszélt

Most kiderültek az indokok is. A Fidesz-frakció azzal érvelt hogy a felügyelőbizottság nem volt működőképes, ezért kellett dönteni. Viszont megszegték a 2013-ben megkötött megállapodást, ekkor ugyanis az ellenzéknek adták az elnöki pozíciót. Azért, hogy egy ilyen nagy volumenű építkezés ne legyen politikai viták tárgya, lehetőséget adtak az ellenzéknek a folyamatos kontrollra.

Lendvai szerint a baloldal az oka, hogy elveszítik a feb.elnöki posztot
BZ

A baloldal Horváth Attila képviselőt jelölte a posztra, a Fidesz viszont új jelöltet állított.

Lendvai Ferenc frakcióvezető a sajtótájékoztatón elmondta, felháborodtak azon, hogy a baloldal Czeglédy Csaba letartóztatásakor arról beszélt, hogy Czeglédy éppen egy korrupciós ügyet akart feltárni, és ezért vitték be most. Lendvai szerint a baloldal azóta sem bizonyította állítást, ők pedig nem akartak pártpolitikát vinni ebbe az ügybe. Ezért egy könyvvizsgálót jelöltek a felügyelőbizottság elnökének.

Ipkovich György a baloldali frakció tájékoztatóján egyébként megismételte, hogy Czeglédynek azért kellett mennie, mert olyat látott volna, amit nem lett volna szabad. Egyébként Balassa Péter (Jobbik) is kijelentette, a négy évvel ezelőtti megállapodáshoz tartania kellett volna magát a Fidesznek, ő az MSZP jelöltjét fogja támogatni.

Végül egyik jelölt sem kapott többséget, így a jövő hétre, információink szerint csütörtökre, rendkívüli közgyűlést hívnak össze.

Gyakorlatilag kész a stadion

A zárt ülésen tárgyaltak a stadion üzemeltetői pályázatáról is, itt sem született döntés, ez is marad a rendkívüli ülésre. Illés Károly alpolgármester elmondta, gyakorlatilag kész a stadion, szeptember 8-án elkezdődött a műszaki átadás, ami a még szükséges javításokkal egy hónapig tart. A zárt ülésre beterjesztett üzemeltetési koncepció azonban nem kapott többséget, így azt vissza kell vinni a közgyűlés elé.

Illés Károly: Kész a stadion
Vágvölgyi Bálint

Kérdésünkre kijelentette, ha nem lesz időben üzemeltetője a stadionnak, akkor az építtető cég működteti majd átmenetileg, de ehhez az önkormányzatnak kell adnia a pénzügyi forrásokat. Hozzátette, a zárt ülésen nem politikai, hanem szakmai vita zajlott.

Balassa Péter szerint viszont beigazolódott a Haladás Sortkomplexum Fejlesztő Kft, ügyvezetőjének, Szondy Szilviának az alkalmatlansága. Nem a képviselők tehetnek arról, hogy nem született döntés, az anyag volt előkészítetlen - mondta.

Telefonon irányítják a városvezetést?

Ipkovich György kijelentette, a városvezetés már nem csak az ellenzékkel szemben titkolózik, hanem egymás között is, hiszen Koczka Tibor, a sportért felelős alpolgármester sem tudott egyetlen kérdésre sem válaszolni, őt sem tájékoztatták. Ipkovich hangsúlyozta, nem tudja, miért kapott a cég ügyvezetője havi egymilliós fizetést, hiszen nem készítette el időben a közbeszerzési pályázatot az üzemeltetésre, és minden egyeztetés elmaradt.

Ipkovich azt látja, hogy telefonon irányítják a városvezetést
BZ

A képviselő szerint a városvezetés úgy működik, hogy ha valami vitás kérdés merül fel a közgyűlésben, szünetet kérnek, aztán telefonon kérnek utasítást. Kijelentette, ez az önkormányzatiság mélypontja. Az üzemeltetési szerződés csúszása miatt egyéb önkormányzati fejlesztések csúszhatnak vagy maradhatnak el, például a beharangozott hároméves útfelújítási program.

Persze, szóba került az is, hogy Mécs Imre és Szendrő-Németh Tamás fel akart szólalni Czeglédy mellett Éles politikai csata folyik Czeglédy ügyében 2017. September 14. 11:11 , de ezt a polgármester nem engedélyezte, így a városháza előtt mondták el Ilyen volt élőben a Czeglédy melletti demonstráció 2017. September 14. 18:24 gondolataikat. Az ellenzék arra is, hogy közben Budai Gyula tartott sajtótájékoztatót Budai Gyula lejött egyet czeglédyzni Szombathelyre 2017. September 14. 13:51 az épület előtt.

A baloldal most is koncepciós eljárásról beszél

Balassa arról beszélt, hogy egymilliót ajánlott fel a képviselői keretéből a Humán Operator károsultjainak, és szerinte Czeglédynek bocsánatot kellene kérnie, ahelyett, hogy a hisztériát keltik. Megjegyezte, jó lenne, ha a Fidesz a valós tájékoztatás mellett lenne, felháborító, hogy egy hasonló ügyben jogerősen elítélt ember ír cikkeket erről az ügyről.

Balassa szerint elnézést kellene kérnie Czeglédynek
BZ

Ipkovich György szerint a polgármester engedélyezhette volna a felszólalásokat, az SZMSZ szerint annak ad lehetőséget, akinek csak akar. És közben kezdeményezték Czeglédy visszahívását a feb-elnökségből, és idehívták Budai Gyulát, aki az ilyen ügyek főállású szóvivője a Fidesznél. Kijelentette, Budai ugyanazokat a mondatokat mantrázta, de ő most válaszol az egyik kérdésre, ami úgy hangzott, miért nem határolódik el a baloldal Czeglédytől.

Azért nem, - mondta, mert koncepciós eljárásnak tartják az egészet, ami egyetlen célt szolgál.

Európa legkorruptabb kormánya

azt akarja, hogy erről szóljon a közbeszéd, és ne Mészáros Lőrincről, Mengyi Rolandról, Fazekas Flóriánról. Biztosan elhúzzák az egészet a kampány végéig, utána aztán szépen el lesz felejtve az ügy, éppen úgy, mint a Nokiás doboz, vagy a tábornokperek.

Szuhai Viktor (baloldal) hozzátette, nincs mitől elhatárolódni, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Ő is koncepciós pernek tartja az egészet, amit a Fidesztől megszokott módon hajtanak végre.

Szuhai Viktor nem érti, miért kellene elhatárolódniuk
BZ

A Fidesz-frakció és Molnár Miklós (Pro Savaria) nem kommentálta az ügyet a sajtótájékoztatójukon.

Legyen népszavazás a Csótóról

Ipkovich György azonban tett egy érdekes kijelentést, mégpedig a Deck bisztró terjeszkedési tervével kapcsolatban. Mint közgyűlési tudósításunkban is írtuk, a Deck egy mólót szeretne építeni a Csónakázótó partjára, a víz fölé, plusz még egy teraszt a partra. Az ellenzék hiába tiltakozott, a Fidesz-többség megszavazta.

Ipkovich kijelentette, békén kellene hagyni a Csónakázótót, és meghagyni zöldövezetként rekreációs területként. Mivel egymás utén jönnek a tervek a környék beépítésére, ezért frakciójuk tervezi, és a közeljövőben kezdeményezi is, hogy írjanak ki ügydöntő népszavazást. Arról, hogy a tó és környéke maradjon meg jelenlegi állapotában, és ne az üzleti érdekek tere legyen.

Legyen szemetelési nap!

Molnár Miklós elmondta, hogy a következő közgyűlésre kérte vizsgálják meg az oladi dombon, a közútkezelő tulajdonában lévő területen álló adótorony helyzetét, A tornyot annak idején engedély nélkül építették, azóta több mint tíz v eltelt, most már nem lehet lebontatni. Viszont egyre több rajta az antenna, ezek egy része kilóg az út fölé, és a téli jegesedéskor életveszélyessé válik. Ráadásul az is lehet, hogy a sok antenna okozta sugárzás már káros lehet az egészségre.

Molnár MIklós szemetelési napot hirdetne
BZ

Molnárnak is volt egy érdekes javaslata. Évente egyszer hirdetnek szemétszedési akciót, most éppen a vasútállomás környékén, szerinte meg lehetne fordítani a dolgot. Hirdessenek évente egyszer szemetelési akciót, amikor mindenki bátra elszórhatja a szemetet, ha utána össze is szedi.

Szerinte ez akár turistalátványosság is lehetne, de az év többi napján büntessék keményen, ha valaki szemetel az utcán.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra