Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Percről percre a 2017. szeptemberi szombathelyi közgyűlésről

Olvassa újra percről percre tudósításunkat a szombathelyi közgyűlésről.

20:25 Itt a vége

És vége van a nyilvános ülésnek, a következő közgyűlés október 26-án lesz.


20:15 Szavaznak és szavaznak

Egy csomó szavazáson rágják át magukat, ezek kisebb ügyek.


19:55 Megmenthető a Gazdag Erzsi Alapítvány?

Tóth Kálmán a Gazdag Erzsi Irodalmi Alapítvány törlését Tényleg kivégzik a Mesebolt szerzőjéről elnevezett szombathelyi irodalmi alapítványt 2017. August 18. 18:15 hozza elő, kérdezi, fontosnak tartja-e a városvezetés, és be lehetne-e még avatkozni.

Károlyi Ákos jegyző azt mondja, az alapítvány már megszűnt tavasszal.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Károlyi Ákos jegyző sokat szerepelt ma
BZ

Molnár Miklós reméli, hogy a közterület-felügyelet vezetője az irodába szervezte a szervezet 30. születésnapját, és nem fizetett valahol bérleti díjat.


19:40 Vegyük meg a balatonberényi gyermeküdülőt

Ezt javasolja Ipkovich György, és kérdezi, van-e ilyen szándéka a városvezetésnek. Azt is kérdezi, van-e egyáltalán joga önkormányzati bizottságnak, hogy vagyonnyilatkozati eljárást Vagyonnyilatkozati eljárást indítottak Czeglédy Csaba ellen 2017. September 12. 18:54 kezdeményezzen Czeglédy ellen.

Puskás emlékeztet, hogy másfél évvel ezelőtt hozott a közgyűlés egy olyan határozatot, hogy megpróbálják megszerezni a volt gyermeküdülőt.

19:15 Jó dolog az átadás

Horváth Attila elmondja, hogy mindig is irigyelte azokat, akik dolgokat adnak át, erre az általa kezdeményezett parkolófelújítást mindenféle nyilvánosság nélkül kezdték el.

Kecskés László megígéri, hogy a közeljövő lakótelepi átadásaira meghívják Horváthot is.


19:05 Október végén adják át a stadiont

Nemény konkrét válaszokat kér, a legnagyobb beruházásról, a stadionról, Főleg, hogy mikor lesz az átadás, mert addig meg kellene szervezni a működtetését. Úgy tudják, nem tartanak még itt, előfordulhat, hogy önkormányzati cég működteti majd. Kérdezi, hogyan lehetséges, hogy a magasan megfizetett ügyvezető nem oldotta meg ezt a feladatot.

És éppen ezért nem lesz pénz a többéves útfelújítási programra, aminek a tervezéséből semmit be látnak. Azt sem tudni, hogy a felújított uszodában mennyibe kerül majd a jegy és a bérlet. Azt is felveti, hogy a közműcégek által végzett, útfelbontással járó munkák rendszeresen csúsznak, és információt sem adnak.

Illés Károly válaszol. A stadion átadását október végére tervezik, folynak az egyeztetések. Jelenleg a hiányosságokat javítják, és elindult az engedélyeztetés. Az üzemeltetésről zárt ülésen válaszol.

Kijelenti, 2014-ben volt utoljára az uszodánál jegy- és bérletár emelést, a felújítás nem indokolja, hogy most is emeljék. A közmű-felújításokról ő is tud, figyelemmel kísérik, de hosszú ideig tartanak.


19:00 Gyorsítanak

Két perc alatt átléptek három napirendi ponton.

Meg még kettőn.


18:50 Olcsóbban adják az önkormányzati ingatlanokat

Írtunk már róla Volt KISZ-székházat, ifjúsági klubot, pizzériát, kultúrházakat akar eladni a szombathelyi önkormányzat 2017. April 26. 19:15 , a lényeg, hogy három ingatlan nem kelt át, most leviszik az árát. Horváth Attila kéri, hogy a Kossuth L. u. 2. alatti vendéglátóhelyet és panziót ne adják el. Még a Kisfaludy utca 1-ről és a Szily János utca 42-ről van szó.

A Győrffy utcai épületet közben sikerült eladni Pont most kerülhet pont a hírhedt szombathelyi Győrffy utcai háztömb ügyének végére 2017. August 21. 12:08 .


18:35 A technika is zaklatott

Tíz perc után visszajött a közvetítés, egyelőre tájékozódunk.

A Csónakázótónál lévő Deck bisztró terjeszkedéséről van szó, partmenti teraszt akarnak. Balassa felháborodik, és azt kéri, vegyék le az ügyet napirendről. Nemény kivételesen egyetért Balassával, szerinte visszaélésről van szó. A területet kétséges módon megszerző magáncég akar tovább terjeszkedni, úgy, hogy az eredeti célokat (rendezvénytér) nem teljesítette. Kijelenti, ebben komoly fideszes érdekeltségek vannak, és sorozatban jönnek a cég érdekeit képviselő előterjesztések.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Nemény megbízott frakcióvezető lett
BZ

Meg van kötve a kezünk - mondja, mert ha feljelentést tennének, az európai uniós források kerülnének veszélybe, ezt nem vállalják. Ipkovich szerint a város tüdeje megy rá a bizniszre.

A Fidesz-többség megszavazza, de vita van. Többen is úgy szavazást kérnek. 10:9 arányban megszavazzák.


18:20 Baloldali ellenzék nélkül folytatják

Miközben a baloldal a városháza előtt vesz részt Mécs Imre és Szendrő-Németh Tamás sajtótájékoztatója, egyedül Ipkovich van a teremben, aki meg is ismétli, kérték, hogy tartsanak szünetet a sajtótájékoztató végéig.

Puskás azt mondja, betartotta az ígéretét, aztán szavaztat is a tömegközlekedési előterjesztésről. A kombinált bérletekről van szó.

Aztán megszakadt a város tévé adása, az internetes közvetítés sem megy.


18:05 Folytatnák, de kevesen vannak

Nemény András javaslatot tesz, emlékeztet rá, hogy kérte, engedélyezze a hozzászólást. Most megjegyzi, Mécs Imre nem Czeglédy Csaba megbízásából akar felszólalni. 15 perc szünetet kér, hogy a városháza előtt megnézhessék a sajtótájékoztatót.

Puskás először gratulál megbízott frakcióvezető megválasztásához, de kijelenti, a közgyűlés nem az a hely, ahol egy büntetőeljárás érintettjéről beszéljenek, Folyamatban lévő ügyről máshol sem szoktak beszélni.

Megadja a tíz perc szünetet. Következik a sajtótájékoztató, amit élő facebookos közvetítésünkben követhetnek.


17:50 Itt van Mécs Imre és Szendrő-Németh Tamás

Ipkovich hívja fel a figyelmet rá, és kéri, a korábbi elutasítás ellenére engedélyezze, hogy felszólaljanak, ha már Budai Gyula a városháza előtt tartott sajtótájékoztatót.

Puskás azt mondja, arra nincs befolyása, mi történik az épület előtt, a közgyűlésben nem engedélyezheti a felszólalást. Szendrő a jegyzőtől kéri, hogy vizsgálja ki ezt a helyzetet, a polgármester negyedóra szünetet rendel el.

Itt újranézheti korábbi, már véget ért élő adásunkat:


17:40 Már megint a zanati bicikliút

Erről is írtunk már Hosszú huzavona után elkészül a zanati kerékpárút, és beépülhet a szombathelyi Tescóval szemközti terület 2017. August 23. 08:26 . Balassa is ismét elmondja kritikáit, de új infóval is szolgál, az érintett vállalkozás végrehajtás alatt van. A polgármester bízik abban, hogy végre elkészül a teljes kerékpárút. Meg is szavazzák a határozatot.


17:30 A városé lesz a volt megyei temetkezési vállalat

Egy ingatlancserével sikerül megszerezni a Vas Megyei Temetkezési Kft-t és vagyonát. Tóth Kálmán kéri, hogy a Szompark nevéből vegyék ki a temetkezési kifejezést, és vizsgálják meg az új cég finanszírozását.


17:20 Még mindig a beépítési tilalom

Ipkovich azt mondja, egy Sében dúló politikai vitát akarnak a szombathelyi közgyűléssel megoldatni, és úgy, hogy nem szolgálja a város érdekeit Javasolja, gondolják át, és hozzák vissza a következő ülésre. Balassa nem ért egyet, őt is megkeresték az érintettek, és családi házak léte is veszélyben van. Tárgyalni kell róla.

Horváth Attila kérdezi, megvizsgálták-e, hogy ha meghozzák a döntést, nem kérhetnek-e kártérítést a várostól. Illés Károly szerint bele lehet fogalmazni a döntésbe, hogy ha a felek megegyeznek, akkor felül lehet vizsgálni a határozatot.

A Fidesz szavazataival ezt fogadják el.


16:40 Körbe kell határolni Szombathelyt

Egy törvény írja el, hogy a települések köré ki kell jelölni egy övezetet, amire nem szabad építési engedélyt kiadni, ezzel elkerülve, hogy összeolvadjanak a szomszédos települések. Most ezt tervezik Szombathely és Sé között, egy gazdálkodó vállalkozó kért felszólalási engedélyt, aki elmondja, hogy a kijelölt területre már korábban építési terveket készítettek. A terv ellen többen tiltakoztak, és elutasítják azt.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Jobboldal
BZ

Kijelenti, Gaál Róbert a szervezőjük, aki korábban Szombathelyen jegyző volt Felmentették Gaál Róbertet, a volt szombathelyi jegyzőt 2015. June 25. 13:41 . A tiltakozás már a vállalkozásukat fenyegeti. Azt is kifogásolja, hogy őt nem keresték meg a szabályozással kapcsolatban. Ráadásul olyan környezetszennyezéssel vádolták meg, aminek szabadságvesztés a büntetése, de a hatóság az ellenőrzéskor semmilyen szabálytalanságot nem találtak. Azt kéri, biztosítsák, hogy a fejlesztési terveiket meg tudják valósítani.

Ipkovich az előterjesztéshez szól hozzá. Mint mondja, ez a tilalom már fejlesztési terveket torpedózott meg, szerinte idejét múlt a jogszabály. És teljesen felesleges a települések összeolvadását megakadályozni, nem célszerű az ebből eredő tilalmak fenntartása.

Balassa egyeztetéseket javasol, és hogy a politika vonuljon ki az ügyből.

Molnár Miklós közben figyelmeztet, hogy Takátsné Tenki Mária és a jogi bizottság javaslata tö9rvénysértő lehet, mert visszamenőleges hatályú rendelet lehet belőle.

Tíz perc szünet.


16:25 Pályázik a Távhő

680 millióra lehet pályázni a Mikes Kelemen utcai biofűtőmű Biomassza fűtőművet terveznek Szombathelyen, a Mikes Kelemen utcában 2017. March 07. 19:28 bővítéséhez és a távhővezetékek korszerűsítésére. Kelemen Krisztián meg is jegyezte, szerencsés lenne, ha tájékoztatnák a lakosságot.

Közben Molnár keményen kritizálja Balassát, mert a Távhő felügyelőbizottsági tagjaként politikai történeteket kreál a közgyűlés előtt, és ezzel elbizonytalanítja az üzleti partnereket.

Balassa azt mondja, nem kérte Molnár véleményét. Ő egy kérdést tett fel az anyagról.


16:00 Hatalmas gondok a SZOVA-nál?

Majdnem pontosan kezdtek a képviselők. Nemény András szerint most érdemes időzni a beszámolónál, több okból. Komoly gond van a hulladékgazdálkodással Ősztől a soproni STKH lesz a hivatalos hulladékkezelő Szombathelyen is 2017. July 20. 15:01 , és veszélybe kerülhetnek a fejlesztési források is. Hiába küldi a város a kérdéseket az országos hulladékgazdálkodóhoz, nem kapnak választ. Hende Csaba fél éve azt mondta, senki sem szólt neki, de azóta eltelt fél év, és Sopron gyarmata lett Szombathely.

A polgármesternek is ki kellene állnia, hogy nem adjuk fel a hulladékszolgáltatást, ehelyett ez szerepel az anyagban. Kérdezi, mit tett a polgármester az ügyben.

Puskás reagál: elkezdődött a kampány. Tóth Kálmán szerint nem kellene ezzel elintézni a kérdést, mert tényleg komoly gond van, a város hulladékgazdálkodása romokban van. És az útépítési részleg is, felmondások, alacsony fizetések, emberhiány van, elmaradtak a géppark fejlesztései. Sokszor rossz minőségben kátyúznak. Be lehet csukni a szemüket, de ez akkor is így van. Szerinte a vezetők között olyan emberek ülnek, akik nem odavalók.

Horváth Attila kérdezi, mikor készül el a futópálya világítása.

Molnár Miklós válaszol, a világítás ebben az évben kész lesz, most indul a pályáztatás. A kátyúzásról, útfelújításról kifejti, az összes forrást elköltik, ha valami nem készül el, arra nem jutott pénz. Ebben az évben húsz százalékos béremelés volt a cégnél, de verseny van jövőre is emelni kell.

Hozzáteszi, a hulladékügyben folyamatban vannak a tárgyalások, voltak javaslatok, de a soproni cég és az országos központ nem tud megállapodni egymással.


13:35 Ebédszünet

És most jön a szünet, 16 óráig.


13:25 Beépítenék a cipőgyár területét

A tervről külön cikkben írtunk Lakóparkot építenének a volt szombathelyi cipőgyár helyére 2017. September 09. 10:46 már.

Lendvai emlékeztet rá, hogy évekkel ezelőtt volt egy hasonló terv, amiben volt egy gyaloghíd a Perint felett. És reméli, hogy ebből a tervből mér lesz valami.

A volt cipőgyár felújításának látványterve
A képre kattintva megnézheti a látványterv többi részét is
Forrás: szombathely.hu

Balassa hiányolja a pénzügyi feltételeket, mert ez annál nagyobb falat, hogy ne foglalkozzanak vele. Illés Károly alpolgármester (Fidesz) kijelenti, ez csak egy vázlatterv, a részletekről csak később lehet beszélni.

Elfogadják a tervet.


12:35 Még mindig az ifjúság

Horváth Soma (baloldal) az intézkedési tervről érdeklődik, és a sportolási lehetőségek fontosságáról beszél, a fitness-parkokra, játszóterekre nyerhető pályázati támogatásokról.

Kelemen Krisztián szerint közösségi helyekre is szükség van, ahol eltölthetik a szabadidejüket. Javasolja, hogy dolgozzanak ki drogprevenciós programot, 2019-ig száz lakást alakítanak ki ifjú házasoknak, és 2018-tól kétmillió kamatmentes kölcsönt adnak nekik otthonteremtéshez.

Kántás Zoltán (Fidesz) kijelenti, a nemzeti kormány nem a migrációban, hanem a családalapításban látja a demográfiai folyamatok kezelését.Szerinte egy fiatal pár ma önerő nélkül is bele tud vágni az otthonteremtésbe.

Nemény András azonnal reagál, önerő nélkül két fiatal nem tud lakáshitelt felvenni. Kántás közbeszól: az az önök világában volt. Nemény folytatja, az ő korosztályában is rengetegen vannak külföldön, valami biztos, hogy nincs jól.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Nemény András korosztályából is sokan vannak külföldön
BZ

Lendvai Ferenc emlékeztet rá, hogy a városnak van drogstratégiája, és dolgozik is egy munkacsoport, még az idén lesznek programjaik, felméréseik is.

Rettegi Attila (Fidesz) szerint az ellenzéki kritikák jó része egyszerű gondolkodásra mutat. De vannak olyan észrevételeik, amikkel lehetne foglalkozni.

Ipkovich György kifejti, hogy 2010 előtt ők sem lakásokat építettek, hanem a lakásvásárlást támogatták, az önkormányzat is vásárolt lakásokat, és ez most is működhetne.


11:50 Ifjúsági koncepció

Két éve készítik elő az anyagot, felmérésekkel, egyeztetésekkel, szakpolitikai munkával - halljuk. 13 és 30 év köz9t kérdezték a szombathelyi fiatalokat, több csoportban attól függően, hogy tanulnak vagy dolgoznak, és korcsoportok szerint.

A szabadidő eltöltéséről, az intézmények kínálatának hasznosításáról van szó. Szombathelyen csökken a népesség, de a bevándorlás ezt kompenzálja.

A felmérés adatai szerint sokan tervezik a külföldre költözést, a fiatalok szeretik a várost, de mégis elmennének innen. Kiváló az iskolák megítélése, úgy vélik, képes a karrierjük elindítására, sikeres a munkaerőpiaci szereplés. De a jó szakképzés elindítja az elvándorlást is, ha helyben nem találnak munkát a végzettek.

Szinte csak hétvégén van szabadidejük, és nagyon alacsony a közösségi aktivitásuk, koncertre még elmennek, de olyan helyre nem, ahol aktívan kell közreműködni. Motiválatlanok, de óriási a kortárs csoportok nyomása az alkohol- és kábítószer-fogyasztásban is.

Koczka Tibor azt hangsúlyozta, hogy a fiatalok szeretnek élni, Tóth Kálmán pedig azt, hogy sokan tervezik az elköltözésüket. Balassa a bérlakáshiányról beszél, kijelenti, hét éve polgármester Puskás Tivadar, és azóta nem épült új bérlakás, az önkormányzati lakásokat pedig sorra eladják.

Az ellenzéki javaslatokat leszavazzák.


11:05 Folytatják, még mindig az egészségfejlesztési terv

Koczka Tibor alpolgármester (Fidesz) azt mondta, naponta kétezren vannak táppénzen a városban, Kopcsándi kérdezi, van-e adat azokról, akik betegen is dolgoznak, mert nem mernek táppénzre menni.

Szerinte alacsony az az évi 600 millió, amit a város egészségügyre fordít, ez alig három százalék. És közben nem használnak fel olyan pénzeket, amiket elkülönítettek prevenció céljára.

Felhívja a figyelmet, hogy vannak olyan civil szervezetek, amelyek el tudnák látni azokat a feladatokat, amikre most az új irodát létrehozzák.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Figyelnek
BZ

Ipkovich György elmeséli, hogy a városháza előtt éppen Budai Gyula tartott sajtótájékoztatót Czeglédy-ügyben, miközben Puskás a közgyűlésen nem engedi hozzászólni Mécs Imrét. Ipkovich felháborodott.

Balassa Péter azt mondja, 50 milliót vonnak el a kórház támogatásából, és az egészségügyi dolgozók elvándorolnak. Közben meg irodát nyit az önkormányzat. Szerinte drasztikus béremelés kellene, és javasolja, az 50 milliót tegyék vissza.

Hosszan vitáznak az egészségfejlesztési tervről, szakmáznak. Aztán elfogadják a beszámolót.


10:15 Egészségfejlesztési terv

Bizony, ilyen készül. És létre akarják hozni a járási hatáskörű egészségfejlesztési irodát, pályázaton 90 milliót lehet nyerni, és 27 millió lenne az önrész két év alatt.

Nemény azt mondja, nem akarja az egészségügy országos helyzetét elemezni, aki orvoshoz megy, úgyis látja. Javasolja, hogy határozzanak meg konkrétumokat, ne általános legyen a program.

És most szünet 11 óráig.


10:10 Lesz Szent Márton terünk is

Írtunk már róla Elképesztő, Szent Márton tér is lesz Szombathelyen! 2017. September 10. 08:57 , most döntenek.

Kelemen Krisztián, a terület választókerületi képviselője támogatja, mint mondja, eddig is így nevezték a lakók. Kéri, a tér új parkolóhelyei fizetősek lesznek-e, reméli, hogy nem. Ipkovich György is támogatja, de javasolja, nézzék át a közterületek elnevezését, utal Wagner András volt polgármesterre, aki éppen tíz éve hunyt el.

El is fogadják az új nevet.


9:20 Napirendi javaslatokkal bombáz az ellenzék

Nemény András (baloldal) szerint viszont a közgyűlés a legnyilvánosabb hely, és ha hisznek az ártatlanság vélelmében, akkor a polgármester megtalálta volna a módját, hogy engedélyezze a hozzászólást, kéri, hogy 18 óráig ezt vizsgálják meg, A két hozzászóló érdemes arra, hogy meghallgassák, ha ők irányítják a várost, nem fordulhat elő olyan, hogy egy civil szervezet vezetője ne szólalhasson fel.

Puskás reméli, Nemény nem gondolja komolyan, hogy törvénysértésre kérje őt.

Kopcsándi József (baloldal) kijelenti, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-nek nincs elfogadott üzleti terve, javasolja, hogy tárgyaljanak róla. Horváth Soma kéri, ha lehet, nyissák meg a kórházzal szemközti területet parkolás céljára, legalább addig, amíg el nem kezdődik az építkezés. Tájékoztatást kért a hároméves útfelújítási program részleteiről.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Ipkovich: Annak ad szót, akinek akar
BZ

Ipkovich György (baloldal) az SZMSZ-re hivatkozik, miszerint a polgármester annak ad szót, akinek akar. Persze, ha nem akar, akkor lehet jogi okokra hivatkozni. Tudomásul veszik, megoldják másként.

Tájékoztatást kér a jégeső elhárítási programról, a Söptével közös ipari park jogi rendezéséről.

Nemény javasolja, hogy a HaLadás Sportkomplexum Fejlesztő Kft, felügyelőbizottsági ügyét nyilvánosan tárgyalják. A városvezetés el akarja távolítani Czeglédy Csabát, és az eddig az ellenzéknek adott elnöki pozíciót el akarják venni az ellenzéktől, ami gyanúra ad okot.

Tóth Kálmán (baloldal) szintén nyilvános ülésre javasol egy zárt üléses napirendet, a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos döntést. Lendvai Ferenc (Fidesz) a Styl ügyének levételét javasolja. Nemény szerint viszont a zárt ülésen tájékoztatniuk kellene a közgyűlést. Ehhez Ipkovich is csatlakozik.

Kelemen Krisztián (baloldal) tájékoztatást kér a jövő évi költségvetés előkészítéséről, lesz-e forrás az útfelújításokra. Kopcsándi a herényi temető bővítéséről és a nagyvállalatok fejlesztési elképzeléseiről, mert úgy tudja, a cégek megfogalmazták kéréseiket.

Balassa Péter (Jobbik) egy SZOVA-ügyről kér tájékoztatást, a SZOVA közel félmilliárd forintot vett ki a Távhőtől, és a vezérigazgató félmilliós prémiumának okaira is kíváncsi. Felajánl képviselői keretéből egymillió forintot a Humán Operátor károsultjainak. Lendvai emlékeztet, hogy ez a gazdasági bizottság jogköre, Molnár kéri, pontosítsák, mire lehet felhasználni a képviselői keretet. Horváth Attila kéri, írjanak levelet az ügyészségnek, és kérdezzék mag, hogy a kifizetéseket tényleg az ügyészségi zárolás akadályozza-e.

Balassa még sok mindent javasol, de képtelenség követni, olyan gyorsan hadarja el.

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Balassa kártalanítana és sok mindent javasol
BZ

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) a következő ülésre két egy napirendet, egy engedély nélkül épült rádiótorony veszélyei miatt. És tájékoztatást az összes antenna sugárzási adatiról, lehetséges veszélyeiről.

Horváth Attila (baloldal) szerint, ha egyszerűen szót ad Mécs Imrének. és Szendrő-Németh Tamásnak, és figyelmen kívül hagyja Czeglédy helyettesítésre vonatkozó kérését, akkor meg van oldva a dolog. Rövid tájékoztatást kér a volt balatonberényi gyermeküdülő megszerzéséről.

Az ellenzéki javaslatokat elutasítják.


9:08 Kezdődik

Határozatképes a közgyűlés, Puskás Tivadar polgármester bejelenti, Czeglédy Csaba kérte, hogy Szendrő-Németh Tamás és Mécs Imre a nevében szóljon. Kijelenti, nem volt döntési lehetősége, átadja a szót a jegyzőnek. A polgármester levélben már elutasította a kérelmeket Nem kapnak szót Czeglédy támogatói, mégis ott lesznek a szombathelyi közgyűlésben 2017. September 13. 11:35 .

Szeptemberi közgyűlés - délelőtt
Puskás szerint törvénysértésre akarták rávenni
BZ

Károlyi Ákos jegyző felolvassa a felszólalást kérő leveleket Mécs Imre is ott lesz a jövő heti, szombathelyi közgyűlésen, hogy Czeglédy Csaba mellett szólaljon fel 2017. September 06. 08:05 . Kijelenti, egy városi képviselő meghatalmazást kíván adni, hogy képviseletében felszólaljon. De a törvény ezt nem engedi, a képviselő nem hatalmazhat meg másokat, hogy ellássák az ő feladatát. A törvény a képviselő személyes jelenlétét írja elő, ez nem váltható ki meghatalmazásával.

Puskás hozzáteszi, ha megadná a szót, törvénysértést követne el, nincs mérlegelési joga. Javasolja, forduljanak a nyilvánossághoz.

Bejelenti, egy lakó is hozzá akar szólni, egyéni hatósági ügyben, ezt is elutasítják, mert az ügyben a jegyző az eljáró hatóság, nem a közgyűlés.

De jött még egy kérés, egy lakó a 8. napirendi ponthoz akar hozzászólni, ezt engedélyezi a polgármester.


9:05 Hende Csaba Velencére érkezett

Amíg a kezdésre várunk, megmutatjuk, hogyan érkezett meg Hende Csaba a Fidesz velencei frakcióülésére. Így:

Máthé Zoltán / MTI

Az országgyűlési képviselő biztosan nem jelenik meg a szombathelyi közgyűlésen.


Rövidesen kezdődik a nyári szünet utáni első közgyűlés, várhatóan ellenzéki felháborodással, amiért Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) nem engedélyezi Nem kapnak szót Czeglédy támogatói, mégis ott lesznek a szombathelyi közgyűlésben 2017. September 13. 11:35 , hogy Mécs Imre és dr. Szendrő-Németh Tamás felszólaljon az előzetesben lévő Czeglédy Csaba képviselő (baloldal) mellett.

Néhány, ma tárgyalandó ügyről már írtunk, például arról, hogy Szent Márton lesz a neve Elképesztő, Szent Márton tér is lesz Szombathelyen! 2017. September 10. 08:57 annak a térnek, ami a Szent Márton templom előtt van, a Szent Márton kúttal, a Szent Márton utca mellett van, és a Szent Márton terv részeként újítják fel. A polgármester többször hangsúlyozta már, hogy fontossági sorrend szerint állítja össze a napirendet, ezek alapján szerinte ez a legfontosabb ügy ma, mert ezzel kezd a közgyűlés.

Bemutattuk a volt cipőgyár beépítésének látványtervét Lakóparkot építenének a volt szombathelyi cipőgyár helyére 2017. September 09. 10:46 is, és még augusztusban írtunk Hosszú huzavona után elkészül a zanati kerékpárút, és beépülhet a szombathelyi Tescóval szemközti terület 2017. August 23. 08:26 a zanati kerékpárúttal kapcsolatos fejleményekről, amit most újra elővesznek.

A közgyűlés rövidesen kezdődik, itt percről-perce, itt pedig élőképben Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről 2020. October 29. 08:51 közvetítjük.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra