Megkérdeztük a közmédiát, miért tolják a putyini propagandát, és olyan választ kaptunk, hogy kisültek az áramköreink

Az oligarchaportál lesz a következő időszak slágerszava?

Tegnap az Index egy elég nagy hullámokat vető témába tenyerelt bele: megszólaltatott egy volt magyar titkosszolgálati tisztet, aki egy időben még műveleti igazgatóként is ténykedett, tehát elég komoly rálátása van (de legalábbis volt) a hírszerzésre és elhárításra.

A 2013-ig ezen az avatatlan szemektől elzárt területen dolgozó Katrein Ferenc az interjúban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közmédia nem kis mennyiségben veszi át a Kreml háborús propagandáját. Ahogy ő fogalmazott, szakmai hiúságát ez finoman szólva zavarja, illetve

nagyon nehéz megállnia annak, aki huzamosabb ideig dolgozott ebben a világban, hogy visszafogja magát, amikor ezeket hallja.

Gondoltuk, kérdezzük akkor már meg az MTVA-t is, hogy mit terveznek tenni a közeljövőben az orosz nyomás visszaszorításáért.

Az alábbi kérdéseket küldtük el nekik:

 • Nem csak a volt titkosszolgálati vezető közlése, hanem kézzelfogható tény, hogy a közmédiában gyakran köszön vissza a Kreml propagandája, álhírei - gondolva akár az orosz kormányhoz köthető RT-től és Sputniktól átvett hírekre, Sógor Dániel "szakértőként" történő megszólaltatására, a szíriai lázadók terroristaként való feltüntetésére vagy megannyi más esetre. Ez sorozatos szakmai melléfogás, a forráskritika nem megfelelő alkalmazásának mellékterméke, vagy fentről érkező politikai nyomásra történik az orosz dezinformációs gépezet kiszolgálása?
 • Ha az előbbi, úgy milyen következményei lesznek ennek a közeljövőben? Tervezik, hogy mindezt felismerve a felelősöket felelősségre vonják, tekintettel arra, hogy a közmédia törvényben foglalt feladata a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás?
 • Ha az utóbbi, tehát politikai nyomásról van szó, úgy terveznek-e bármit ennek mielőbbi leépítésére?
 • Válaszaikat az alábbi kép szemlélteti a legjobban:

  Nyugat.hu

  Ugyanis ezt írták vissza 18 óra elteltével:

  Az amerikai érdekeket magyar adófizetői pénzekből (lásd 2015-ös index.hu állami reklámköltések, és Olimpiai bannerek) is kiszolgáló oligarchaportálok vádjaira a Közmédia nem kíván reagálni.

  Ugyan többször is kísérletet tettünk rá, de a nyíltan amerikai érdekeket szolgáló oligarchaportálok a Közmédiával kapcsolatban egyszer sem voltak nyitottak az igazság minden részletének kibontására, ezért a magunk részéről a légből kapott, bizonyítatlan értesüléseikkel sem kívánunk semmit sem kezdeni.

  Tisztelettel,
  MTVA Sajtóosztály

  Viszontválaszunkra, hogy szerencsére mi nem "oligarchaportál" vagyunk (bármit is jelentsen ez), értesüléseink pedig nem bizonyítatlanok, hiszen elég fellapozni a hirado.hu-t, ami rendszeresen szemléz a Sputnik Newstól és az Russia Todaytől, az orosz kormány által támogatott csatornákról, szóval mi TÉNYLEG nagyon kíváncsiak vagyunk az igazság minden részletének kibontására, már nem kaptunk választ.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Az oroszok Magyarországon ismét a spájzban vannak, de tankok helyett kamuhírekkel támadnak

  Ezért kell minél hamarabb elsajátítanunk a kritikai gondolkodást. A Political Capital elemzőintézet konferenciát rendezett Budapesten a hidegháború utáni kiberháborúról, amit az oroszok vezényelnek Európa ellen. Elmentünk.

  Putyini propaganda a köztévében, orosz kémek a magyar politikában: kitálalt egy volt titkosszolga

  Katrein Ferenc közel másfél évtizedig dolgozott a magyar kémelhárításnak, most exkluzív interjút adott az Indexnek.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet