Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg meg lehet úszni a közterület-felügyeleti bírságot?

Tény, hogy van pár kiskapu.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A múlt héten csütörtökön futottunk bele egy közterület-felügyeletes akcióba, ahol olyan szombathelyi autósokat bírságoltak meg, akik a Bem József utcai emeletes házak mögötti zöldterületre parkoltak. A felügyelők 15 ezer forintos csekkeket osztogattak.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az most egy másik kérdés, hogy az autósok kényszerből álltak itt meg, hiszen az már régóta köztudott, hogy sokkal több autó van, mint amennyi parkolóhely a szombathelyi lakótelepeken.

A bírságolás közben kaptunk olyan információkat, hogy akár, meg is lehet úszni a büntetést azzal, hogy az ember egyszerűen nem megy oda a saját autójához. A közterület-felügyelők pedig így nem tudják tetten érni a szabályszegőt.

Hogy információnk helytállóak-e, írásban a szombathelyi Közterület-Felügyelethez fordultunk. A következő választ kaptuk:

A zöldterületen gépjárművel történő megállást, várakozást a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának, megszegésének jogkövetkezményeiről szóló 24/2013.(VI.6.) sz. önkormányzati rendelet minősíti szabályszegéssé. Aki a rendeletben meghatározott szabályszegést elköveti 5.000-50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújtható. Helyszíni bírságot abban az esetben lehet kiszabni, amennyiben a gépjármű vezetője a helyszínen tartózkodik, ellenkező esetben közigazgatási hatósági eljárást kell kezdeményezni. Az eljárást SZMJV Polgármesteri Hivatal Jogi, Képviselői és Hatósági Osztálya folytatja le.

A szabálysértést elismerik, de attól még nem tudnak máshol megállni az autósok
Garai Antal Atom

A dolog most úgy néz ki, hogy helyszíni igazgatási bírságot, valóban csak akkor tudnak kiszabni a közterület-felügyelők, ha az autóst tetten érik. Bár messze álljon tőlünk, hogy tippet adjunk, de ha esetleg valaki látja az ablakból, hogy a felügyelők épp az autók körül molyolnak és tudja nélkülözni az autóját, akkor lehet, hogy megússza a bírságot. Lehet, az esélye ennek is megvan, ám csekély.

De miért is nem kapásból közigazgatási hatósági eljárást kezdnek az autóssal szemben a hatóságok?

Amennyiben a gépárművezető nem tartózkodik a helyszínen az ügyet a hivatal, közigazgatási hatósági eljárás keretében folytatja le. A büntetés itt akár 150 ezer forint is lehet. Így még az is előfordulhat, hogy a felügyelők emberségből próbálják meg a helyszínen elrendezni a bírságot.

Elkövető helyett ügyfél

Régebben a zöld területen parkolás esetét szabálysértési eljárásban folytatták le. Mostanra azonban ez változott, talán lehet a kiskapuk miatt. A Szabálysértési Törvény ugyanis kimondja, hogy megtagadhatja a tanúvallomást az, aki magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná. Vagyis egy szélvédőn hagyott büntetést nem minden esetben tudta a hatóság bevasalni. Elég, ha valaki tudta ezt a törvényi paragrafust és levélben írta meg, hogy nem kíván nyilatkozatot tenni. Míg a helyszíni bírságnál a szabálysértő aláírásával ismerte el, hogy valóban szabályt szegett.

Amíg egyébként a törvény elkövetőt említ, addig a közigazgatási eljárás ügyfelet. Ezzel lett gyakorlatilag bezárva ez a kiskapu.

Az önkormányzat tudná megoldani a Gordiuszi csomót

Az egész parkolásos, bosszankodós, bírságolós ügy onnan indul ki, hogy önkormányzati rendelet szabályozza a zöld területen parkolást. A városvezetés valószínű tisztában van a lakótelepi parkolóhiánnyal és ha már parkolót építeni drága mulatság, akkor egy rendelet módosítással vagy új rendelet alkotásával meg tudná oldani a városlakók gondjait.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés