Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Vissza a kétpártrendszerhez

Egymáshoz simul a Fidesz és az MSZP, a gyertyát a Jobbik tartja, a fal mellett pedig az LMP és a DK asszisztál ehhez.

A választási ciklus félidejénél járva, a nagyobb intézetek sorra hozzák nyilvánosságra közvélemény-kutatási adataikat. Köztük van a Medián, a Szonda-Ipsos, a Tárki és a Századvég. Eltérések persze vannak az adatok között, mi a Tárki felmérésével foglalkoztunk bővebben Tárki: Utolérte a Fideszt az MSZP 2012. May 30. 16:29 nemrégiben, bloggerünk pedig a sajtó manipulációs technikáival foglalkozot Ha csak a címet olvassuk el, oda az igazság? 2012. June 08. 15:13 t.

Íme, a valóság

Ő azzal fejezte be írását Ha csak a címet olvassuk el, oda az igazság? 2012. June 08. 15:13 , hogy több újságot is el kell olvasni ahhoz, hogy azok átlagából az ember kibogarássza a valóságot. Nos, a Ténytár blog éppen ezt tette a közvélemény-kutatási eredményekkel, azokon belül is a pártok teljes lakosság körében mért támogatottságát. És egy grafikonba rendezte a nagyobb intézetek adatait, amit már valóságosnak is tekinthetünk. Íme:

Forrás: Ténytár
Nyugat.hu

Az elemzők, politikatudósok egyetértenek abban, hogy a ciklus közben, azaz távol a választásoktól nem annyira az abszolút értékeket kell figyelni, hanem a változásokat és az azokból kirajzolódó tendenciákat. A Ténytár grafikonján mindez világosan látszik.

Nézzük bele jobban. A Fidesz folyamatosan és egyértelműen veszíti el támogatóit. Néhány kisebb erősödés megfigyelhető a görbén, ezek aktuálpolitikai események hatásai. A legnagyobb zuhanás 2010 novembere és 2011 márciusa közben történt, azóta kisebb mértékű a visszaesés, azt még nem lehet tudni, hogy a 2012 márciusa óta tartó lejtmenet mennyire lesz tartós.

Büntetnek és átállnak

Az viszont világos, hogy a kormánypárt 2010. májusi támogatóinak több mint felét elveszítette, és nem nagyon látszik, hogy ők visszatérnének. Persze, egy kormánypártnál ez természetes is ilyenkor, így volt ez szinte minden hasonló időszakban. Egy következtetést azonban levonhatunk. A centrális politikai erőteret, amire Orbán Viktor olyan sokszor utalt, maximum erőből lehet fenntartani, támogatottságban nem.

Ha együtt nézzük az ellenzéki pártokat, nyugodt stabilitást láthatunk. Az MSZP őrzi 10 százalék feletti eredményét. 2011 novemberétől aztán lassú emelkedés látszik, ez valószínűleg Gyurcsányék távozásának tulajdonítható be. A növekedést ez év márciusában, áprilisában törte meg egy rövid stagnálás, majd újabb emelkedés következett, ami egyelőre tart.

Az elemzők már korábban leírták, hogy az MSZP kitört a karanténból, amiben tulajdonképpen 2006 ősze óta van. Nos, ez azért még nem biztos, inkább a potenciális protestszavazók megjelenéséről van szó, akik valakit büntetni akarnak. Most éppen a Fideszt. De úgy tűnik, nekik köszönhetően, a két nagy párt lassan szoros ölelésben fonódik össze. Legalábbis a grafikonon.

A stabilak

A Jobbik, mint harmadik erő hasonlóan ingadozik, mint a szocialisták, és most náluk is kisebb emelkedés figyelhető meg. Nekik van egy stabil, elkötelezett szavazógárdájuk, olyan 7-8 százalék körül, a többiek a napi politika hatására ingadoznak. Az biztos, hogy a Jobbik stabilan ott lesz a parlamentben, és akár királycsináló is lehet, ha a Fidesz vállalja majd a velük való koalíciót. De ennyire nem menjünk előre.

Az LMP szinte egyenes vonalat produkál. Van egy stabil támogatói rétegük, és ennyi. Úgy tűnik, egy darabig ennél többre nem nagyon számíthatnak, habár nem kell felesleges jóslásokba bocsátkozni. A DK pedig tartja magát a 2-3 százalékos szinten Három százalékon áll Gyurcsány pártja 2011. December 09. 10:27 , de ha ez így marad, a választási matematika szerint lesz esélyük az országgyűlésbe kerülni.

Azt a következtetést levonhatjuk mindebből, hogy úgy tűnik, visszaáll a közel húsz éve létező kétpártrendszer, amibe talán a Jobbik kavarhat bele, de ők is csak akkor, ha potenciális koalíciós partnerként veszik őket figyelembe. Önállóan nem nagyon tudnak közel kerülni a tűzhöz.

Lenne igény

De van még egy feltűnő vonala a grafikonnak, a kék színnel jelölt bizonytalanoké. Némi időszakos visszaeséssel tarkított, stabil emelkedést láthatunk. Ami egyszer erős kritika a mai pártoknak, politikusoknak, másrészt kifejezi az igényt egy új alternatíva megjelenésére.

Ennek egyelőre kevés nyoma van, a Szolidaritás Ledöntötték az Orbán-rendszert 2012. June 07. 22:36 , a Milla, a 4K! "Nem csak nyakkendőben lehet politizálni" - interjú Nagy Andrással, a 4K! szombathelyi szóvivőjével 2011. November 08. 13:20 gyengének tűnik. Pedig még lenne idő arra, hogy egy új erő megjelenjen és megerősödjön. Különben visszatérünk az elmúlt két évtized váltópolitikájához.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Ha csak a címet olvassuk el, oda az igazság?

Hogyan tálaljunk statisztikai adatot úgy, hogy a mi álláspontunkat támassza alá? A napokban erre módszertani bemutatót láthattunk.

Ledöntötték az Orbán-rendszert

Összefognak a demokratikus ellenzéki erők – mondta Kónya Péter Szombathelyen. A város polgármesterét irányító madzagokat el fogják vágni – ígérte.

Tárki: Utolérte a Fideszt az MSZP

2006 óta először áll lényegében egy szinten a két nagy párt szavazótábora – jelenti a Tárki. A Jobbik és az LMP stagnál, és egyre több a bizonytalan szavazó.

Három százalékon áll Gyurcsány pártja

Alig másfél hónappal az MSZP-vel történt szakítás után már látható a közvélemény-kutatásokban a Demokratikus Koalíció. Az LMP-s szimpatizánsok egy része állt át hozzájuk.

"Nem csak nyakkendőben lehet politizálni" - interjú Nagy Andrással, a 4K! szombathelyi szóvivőjével

Nemrég lehetett hallani arról, hogy a Negyedik Köztársaság új, baloldali pártot tervez alakítani - a sajtótájékoztató felvételein pedig ismerős arc köszönt vissza. Megkerestük, kifaggattuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra