Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

40 millió forintba kerülne, ha gyakrabban ürítenék a szombathelyi közterületi kukákat

Új kukásautót is venni kellene.

Csordultig vannak időnként a köztéri hulladékgyűjtők Szombathelyen - írtuk még tavaly szeptember elején Csordultig vannak időnként a köztéri hulladékgyűjtők Szombathelyen 2019. September 21. 07:03 . Nem tudjuk, cikkünknek volt-e erre hatása, de a szeptember végi közgyűlésen a polgármester intézkedésre kérte fel a SZOVÁ-t, a cég pedig megkereste az önkormányzati képviselőket, hogy velük egyeztetve felmérjék az egyes körzetek közterületi hulladékgyűjtőinek ürítésével kapcsolatos igényeket.

Mészáros D. Zsolt

A tavaly decemberi közgyűlés előtt kiderült A szombathelyi képviselők többsége nem mérte fel, milyen gyorsan kellene üríteni a köztéri kukákat 2019. December 16. 10:40 , hogy összesen négy képviselő küldte meg a körzetébe tartozó közterületi hulladékgyűjtő edények ürítésével kapcsolatos módosítási igényét, három körzet képviselője érdeklődött, egyeztetett a körzetét érintő kérdésben. Tegyük azért hozzá, hogy októberben önkormányzati választások voltak, és jó néhány képviselő akkor jutott be a képviselő-testületbe.

Aztán végül csak sikerült összeállítani a lakossági igények alapján egy listát, amit a múlt heti közgyűlésre készített anyagban találtunk, de úgy tűnik, ez csak néhány választókerület adatait tartalmazza.

Utcák, játszóterek, buszvárók

A javaslatok alapján a jelenlegi egy ürítés helyett heti két ürítést kérnek több közterületen. Így a Bem József, Szűrcsapó, Benedek Elek, Váci Mihály, Semmelweis utcákban, a Stromfeld lakótelepen, a Derkovits és a Váci iskolák környékén.

Mészáros D. Zsolt

A játszóterek közül szintén a Derkovitson, az Olimpia, a Szűrcsapó, a Váci, a Barátság utcai, a Pázmány Péter körúti játszóterek kukáit kellene a heti egyszeri helyett hetente kétszer üríteni télen is, a nyári időszakban jelenleg is kétszer megy ide a kukásautó.

Sok buszváróban is gyakoribb ürítést kérnek, ilyen a Szőlősi templomnál, a Bocskain a Pálma presszó előtti, a Semmelweis utcai, a Söptei úton a Kenyérgyár és a volt tejüzem előtti, a 11-es Huszár laktanya előtti, a Kéthly Anna utcai fitness-parki, a Szelestey utcai buszváró.

Ezen kívül sok helyen szeretnék, ha a meglévő kukákat nagyobbakra cserélnék, ezzel kapcsolatban a SZOVA azt kérte, hogy ha a kukák cseréjéről döntenek, akkor a város egész területére ugyanolyan kukákat helyezzenek ki.

Drága lesz

A SZOVA kalkulációja szerint ahhoz, hogy az igényeket teljesíteni tudják, szükség lenne még egy hulladékgyűjtő autóra, aminek becsült költsége 20 millió forint + áfa.

Az új hulladékgyűjtő járat üzemeltetésének éves költsége a társaság kalkulációja szerint nettó 22,6 millió forint + áfa, azaz bruttó 28.8 millió forint lenne.

Az utcai kukák számának növeléséhez is plusz forrás kellene. Egy 50 literes edény ára típustól függően 20-100 ezer forint + áfa, 100-120 literes edény ára 120-180 ezer forint + áfa.

A közgyűlés a jövő évi költségvetés készítésekor dönt majd az ügyben.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra