Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csordultig vannak időnként a köztéri hulladékgyűjtők Szombathelyen

Olvasónk jelentette, megkérdeztük, milyen gyakran ürítik az úgynevezett álló kukákat.

Szombathelyen, és gyaníthatóan a többi városban is, akár minden nap lehetne cikket írni a szemétről. Van, amikor szeméthalmok jelennek meg Szeméthalmok és patkánytanya a szombathelyi belvárosban 2015. July 24. 11:04 a belvárosban, a Csónakázótó mellett. Ellepte a szemét a Csónakázótó környékét, a SZOVA elnézést kér 2018. May 16. 21:00 Van, amikor kevesellik a lakók Kevés a kuka a lakótelepeken és a parkolóknál 2014. December 06. 12:35 a lakótelepen kihelyezett kukákat. Dzsumbujjá válnak Dzsumbujjá válnak a szelektív hulladékgyűjtők Szombathelyen, szavazzon, megmaradjanak-e 2017. April 10. 18:05 a szelektív hulladékgyűjtő szigetek, a Parkerdőben sorra jelenek meg az illegális hulladéklerakók. Illegális lerakók a Parkerdőn, lakossági panaszok – kilátunk a szemétből? 2019. May 15. 16:17

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

Arról is többször írtunk, Nagyon fontos lenne, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de egyelőre nem fáklyásmenet a próbálkozás 2019. June 29. 09:35 hogy a szelektív hulladékgyűjtés ott bukik el, hogy a háztartási, sőt, a lomtalanítási és kisipari hulladékot is a szelektív szigeteknél pakolják le, ez a küzdelem évek óta tart, Folytatódik a harc a szelektív kukák és a „szarunk rá” emberek között 2019. January 17. 14:25 sok helyen mér meg is szüntették Eltűntek a szemétkupacokat vonzó szelektív kukák a Perint partjáról 2018. March 03. 08:42 a szelektív szigeteket, a szolgáltató ugyanis feladta a küzdelmet.

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

Persze, tudjuk, hogy itt alapvetően több felelős is van. van felelőssége a lakosság egy részének, akik az utcán is szemetelnek, nem a rendeltetés szerint használják a szelektív gyűjtőket és illegálisan rakják le a hulladékot a város szélén vagy éppen a Parkerdőben.

Van felelőssége a szolgáltatónak, és hatalmas felelőssége van az államnak és a kormánynak, ugyanis az állam véreztette ki Tönkreteszi a szombathelyi önkormányzati cégeket a rezsicsökkentésnek nevezett államosítás 2018. April 25. 07:03 az önkormányzati tulajdonban lévő hulladékszállító cégeket, miután k9özpontosította 3,6 milliárdos veszteség az állami hulladékgazdálkodónál, Szombathely 500 milliót ad saját cégének 2018. December 11. 11:19 az egész ágazatot, és gyakorlatilag lenyúlja a lakosság által befizetett díj 15 milliárd is lehet a kukaholding hiánya, ezért vannak bajban az önkormányzati cégek 2018. September 18. 14:55 nagy részét.

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

Így a helyi szolgáltatók nehéz körülmények között, forráshiánnyal küszködve kénytelenek elvégezni a munkát. Persze, mondhatjuk, hogy attól még végezhetnék jobban, lehetne jobb a munkaszervezésük.

A legújabb lakossági panasz, ami beesett a levelesládánkba, arról szólt, hogy a belvárosban csordultig telnek a kukák, amibe a járókelők az útközben keletkezett hulladékot dobhatják, vagyis az álló hulladékgyűjtők.

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

Olvasónk szerint ha kiürítik ezeket, alig pár óra alatt megtelnek, és utána a környezetüket is szennyezik, a kipotyogott, vagy a kuka mellé dobott szemetet a szél is felkapja.

Körülnéztünk, tényleg találtunk csordultig telt kukát a belvárosban, ezért megkerestük a SZOVA Zrt-t, akik a Szomhull Kft. alvállalkozójaként a tényleges munkát végzik.

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

Mikor, mennyit és miért ürítik a kukákat?

Válaszukból kiderül, hogy a hulladékgyűjtők ürítésének gyakoriságát az önkormányzattal kötött szerződés szabályozza.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt és a magas gyalogosforgalmú területeken naponta ürítik a lábon álló kukák tartalmát. Ebbe a körzetbe tartozik a tágabb értelemben vett belváros, aminek határai a Thököly utca, Éhen Gyula tér, a Szelestey, Király és Hollán Ernő utcáig tartó terület az Ady térig.

szombathelyi szemét helyzet
Mészáros D. Zsolt

A város többi részén lévő gyűjtőedényeket heti egy-három alkalommal ürítik, ezt is pontosan szabályozza a szerződést.

De az év egyes időszakaiban is vannak különbségek, a játszótereken például nyári szünetben kétszer, iskolaidőben egyszer ürítik az álló kukákat.

Mi azt javasoljuk azoknak, akik nincsenek megelégedve a köztéri, álló kukák ürítésével, keressék meg választókerületük képviselőjét, hiszen az önkormányzat módosíthatja a szerződést.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra