Külföld vagy belföld? Vízpart vagy városlátogatás? Biztos, hogy minden lehetőséget átgondolt?

Itt a nyár, és a legtöbben már tudják, hogy merre mennek. Ön hogyan választotta ki a nyaralás helyszínét?

„Én nemcsak azért szeretem az előszezont, mert olcsóbb, hanem mert minden friss és tiszta, a vendéglátók még jókedvűek, bíznak a szezonban. Később már nem annyira” – indokolja ismerősöm, miért ment el már június elején nyaralni.

Környezetemben idén láthatóan elég sokan vannak, akik hasonlóan gondolkodnak, és már javában teszik fel a vízpartos fotókat.

Hogy a hivatalos statisztikai alátámasztja-e majd ezt a látszólagos trendet, melyet most kicsit megtört az őszies idő, majd kiderül, de kétségkívül van benne ráció.

E sorok írójának például már többször sikerült május közepén olyan toszkán apartmanokat kifognia, amelyek olcsóbbak voltak, mint a kollégiumi szobák Szombathelyen. Igaz, a tengervíz 15 fokos volt, ami azt jelenti, a megmártózás feltételezett némi kompromisszumot.

Ugyanakkor az olcsó repülőjegyek megváltoztatták a játékszabályokat, az előszezon már nem feltétlenül jelenti azt, hogy kockázatot kell vállalnunk az időjárás miatt, hiszen viszonylag jó áron el lehet jutni olyan helyekre, ahol már májusban is tökéletes idő van.

Hogy autó vagy repülés, esetleg vonat, az persze kérdés, de valószínűleg nagyobb családi és baráti viták tárgya, hogy külföldre vezessen az út vagy inkább maradjunk hazai pályán.

A horvátországi árakkal tavaly részletesen foglalkoztunk „Beültünk az első étterembe a Rab-szigeten, az olcsóbb volt, mint a Balaton” 2023. July 30. 18:55 , nem valószínű, hogy sokat változott azóta a helyzet, és ami Horvátországra igaz, az általában is igaz.

Egy tengerparti nyaraláshoz jellemzően még ma is több pénz kell, mint egy hazaihoz, de az olló az utóbbi években záródni látszik.

Valójában nem sok értelme van azt kérdezni, hogy a külföldi vagy a magyarországi nyaralás az olcsóbb, mert mindenhol el lehet költeni egy vagyont, és mindenhol lehet takarékoskodni. Mármint egy bizonyos határig.

Arról sokkal kevesebbet beszélünk, hogy a nyaralást – vagy inkább a nyári szabadságot- nem feltétlenül tengerparton vagy vízparton kell tölteni.

Talán még nem késő, ha megemlítjük a – nagyon leegyszerűsített – váalsztékot.

Hazai vízpartok

A Balatontól a Tisza-tóig, Sárvártól Hajdúszoboszlóig. A hazai vízpartoknak megvan az az előnye, hogy – minden médiahírverés ellenére – viszonylag kevés pénzből kihozhatók. Ha szerencsénk van, rokoni vagy ismeretségi körünkben van valakinek vízparti nyaralója, de ha nincsenek nagy igényeink, korrekt áron apartmant is tudunk bérelni. Ráadásul ismerjük a terepet, ismerjük a hazai boltok kínálatát, tudjuk viszonyítani az éttermek, parti büfék és fagyizók árait. Mivel itthon vagyunk, fesztelenül tudunk viselkedni, és az utazás is egyszerűbb.

A Balaton soha nem megy ki a divatból
Olvasó/Havasi Pál

Nagy hátránya viszont a hazai vizeknek, hogy - és erről is keveset beszélünk -, hogy előzetes foglalás esetén ki vagyunk szolgáltatva az időjárásnak. Két gyerekkel bezárva egy 35 négyzetméteres balatoni apartmanba egy hétig, miközben kint esik az eső, olyan nyaralás, ami után feltétlenül ki kell venni ismét szabadságot.

Külföldi tengerpart

Akármelyik tengerhez utazunk, mindenképpen tengernél vagyunk. És a tenger nem Balaton, nem Orfűi-tó vagy gyulai fürdő, hanem valami egészen más. Már csak ezért sincs sok értelme összehasonlítani az árakat. Persze, nem ugyanaz a sziklás (és tengeri sünös) Adriai-tenger és Dominika végtelen fehér homokja, de valahol mégis hasonló.

Ha ügyesek vagyunk, Horvátország kevés pénzből is kihozható
Nyugat.hu

Igaz, ennek a nyaralásnak is vannak árnyoldalai. A költségeken kívül visszatartó erő lehet az odautazás és a tömeg. Vagy mindez együtt, ha a zsúfolt autópályákra gondolunk.

Városlátogatás Magyarországon

Egy hosszabb nyári szabadság alkalmas arra, hogy felkeressük hazánk városait, amelyeket – tegyük szívünkre a kezünket – alig-alig ismerünk. Garantáltan nagy élményt nyújt, ha néhány lazulással összekötött napot eltöltünk Pécsen, Győrben vagy Szegeden, nem is beszélve Budapestről, ami végtelen mennyiségű felfedezni valót kínál. A hazai városnézésnek megvan az az előnye, hogy kis költségvetésből kihozható, és az időjárásnak sem vagyunk annyira kiszolgáltatva.

Magyarországon számtalan hely vár ránk, hogy felfedezzük. Például Vác.
Józing Antal

Az is igaz, hogy a múzeum, vár-, templom- és kastélylátogatások közel sem annyira pihentetők, mint egy vízparti semmittevés.

Városlátogatások külföldön

Ennek a típusú nyaralásnak semmi mással össze nem hasonlítható hozadéka, hogy kitágítja a világunkat. Látjuk, hogyan élnek és gondolkodnak mások, ezen aztán alaposan eltűnődhetünk. Rácsodálkozhatunk századszorra is, milyen szemkápráztatóan színes az emberi kultúrának nevezett képződmény. Egy kultúrsokkhoz nem feltétlenül kell 10 napot Tokióban töltenünk, elég, ha három napra kiveszünk egy kisszobát Bécsben, és elvegyülünk a helyi lakosok között.

Kis kultúrsokk egy londoni piacon
Józing Antal

Azzal viszont számoljunk, hogy egy társasúton alkalmazkodni kell útitársainkhoz, ha pedig saját magunk vagyunk a szervezők, akkor a nyelvtudás mellé a saját időnket, szervezőkézségünket és nem ritkán problémamegoldási képességeinket is rendesen oda kell tenni.

Természet és mozgás itthon

Őrség, Dunakanyar, Bükk-hegység. A sort mindenki tudná folytatni. Hazánk nem bővelkedik drámai földrajzi képződményekben, viszont megszámlálhatatlan olyan helyünk van, ahol el lehet tölteni egy aktív – vagy éppen pihenéssel töltött - hetet. Egy pilisi vagy egy bakonyi kis ház, az erdei séták és a nagy biciklizések mellett nemcsak az alacsony költségek és a nyugalom szólnak, de az is, hogy ilyen körülmények között valóban együtt tudunk lenni párunkkal, családunkkal, barátainkkal.

Kilátás a Zengő csúcsáról
Józing Antal

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az ilyen típusú nyaraláshoz szükséges némi belső hajtóerő, enélkül erőltetett kínlódás lesz a végeredmény.

Természet és mozgás külföldön

Korábban ezt a típusú utazást csak nagyon kevesen választották. Akinek pénze volt, az vagy egy tengerpartra ment, vagy valamely nagyváros nevezetességeit kereste fel külföldön. Ma viszont egyre többet hallani olyanokról, akik a természeti különlegességek miatt látogatnak el közelebbi vagy távolabbi országokba. Az ilyen típusú nyaralás ötvözi a hazai vidéki lazulások és a külföldi felfedezések élményeit, legyen az gyalogtúra Madeirán, rafting a Soca-folyón vagy egy vendégház a szomszédos Stájerországban.

Egy kiadós séta a Dolomitokban?
Roznár Gyöngyi

Egy ilyen kaland nemcsak komolyabb előkészületeket, vastag pénztárcát és esetenként felszerelést is feltételez, de számolnunk kell akár a balesetveszéllyel is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód