Különös advent az idei: a negyedik vasárnap december 24-re esik

„Nem először és nem is utoljára fordul elő a világtörténelemben ez az egybeesés."

Kulcsár Dávid katolikus pap egy Facebook-posztban tisztázta, hogy idén, amikor december 24. vasárnapra esik, pontosan mikor kezdődik advent. Ezt írja:

"Nem csalás, nem ámítás, avagy: mindenki nyugodjon bele: idén advent 4. vasárnapja december 24-én lesz. Miért?

Elmagyarázom.

Megdöbbenve olvastam a hozzászólásokat: "ez hülyeség, elírás", "én akkor is november 26-án fogom gyújtani az első gyertyát", "a szenteste az szenteste". Nem először és nem is utoljára fordul elő a világtörténelemben ez az egybeesés, a meglepődés viszont arra enged következtetni, hogy sajnos ahogy zajlik az elvallástalanodás egyre kevesebben értik az ünnepkörök alakulásának logikáját.

Induljunk ki abból, hogy advent első vasárnapját egyébként nemcsak visszafelé számolgatva állapíthatjuk meg, ha nincs valamilyen egyházi naptárunk vagy elfelejtjük, hogy ilyesmire is jó a google, hanem van egy biztosabb módszer: advent 1. vasárnapja mindig a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnap.

Mivel idén december 3. közelebb van hozzá, mint november 26., ezért egyértelmű a helyzet (amúgy legkorábban elvben tehát november 27-én lehet advent 1. vasárnapja). Miért advent 4. vasárnapja szenteste? Pofon egyszerű: mert a szenteste nem a karácsony: ahogy a neve is mutatja csak a nap egyik szakát érinti, mert 24-e délelőtt nem szenteste (és nem szentdélelőtt). December 24. az adventi idő utolsó napja.

Advent negyedik gyertyáját is meggyújtották
Nagy Zoli

A keresztények már az ókortól kezdve a zsidó szokást követve, ahol az új nap nem éjfélkor, hanem az esthajnalcsillag megjelenésekor kezdődött el már sötétedéskor elkezdték a másnapi ünnep megtartását. Ezt hívjuk vigíliának, vagyis ez egyfajta virrasztás. Őseink ezeken a vigíliákon mindig böjtöltek is, nem véletlen, hogy Magyarországon is akik követik a régi hagyományokat, azok általában halételt fogyasztanak 24-e este. Az éjféli misével kezdődik teljes értékűen a karácsony ünneplése, ami pedig ugye már 25-e.

Tehát nyugodjon bele mindenki: nincs elírás vagy hiba. December 24-e délelőtt még adventi nap, majd este kezdődik meg a karácsony elővételezett ünneplése. Ez a vallásgyakorló katolikusok számára természetesen azt is jelenti, hogy 23-a este vagy 24-én délelőtt még meg kell ünnepelni majd szentmisén való részvétellel az Úr napját, vagyis a vasárnapot, hisz a vasárnap, a feltámadás napjának megünneplése hitünk legfontosabb eleme és bizony még egy hangulatos karácsonyfa-díszítésnél vagy pásztorjátéknál is fontosabb."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos