Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Külső szakértővel akarja megoldani az önkormányzat a csapadékvíz-elvezetési problémákat Szombathelyen

Célba ért a temérdek panasz a 800 milliós uniós projekt kapcsán. De vajon mi lesz a történet vége?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több felháborító esetről is beszámoltunk az elmúlt hetekben, hónapokban, amik ahhoz az uniós projekthez kapcsolódnak, melynek keretében 800 millió forint vissza nem térítendő támogatásból fejlesztik nyolc helyen Szombathely bel- és csapadékvíz védelmi rendszerét.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A nyolc szakaszból kettőn probléma nélkül haladtak a munkálatok, így már idén februárban elkészült a Stromfeld és Joskar-Ola lakótelepen is az új csapadékvíz-elvezető rendszer. A maradék hat helyszínen viszont több gond is adódott, ezeket pedig a lakók egyre nehezebben viselik. Lapunkat is felkeresték jó páran, és az önkormányzatnak is küldtek leveleket az áldatlan állapotok miatt. A városvezetés ezért a csütörtöki közgyűlés előterjesztésében napirendi pontra tűzte az ügy tárgyalását.

A csapadékvíz-elvezetési anomáliák egyébként már szóba kerültek Szombathely új városvezetésének első sajtótájékoztatóján Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 , ahol bejelentették, hogy megvizsgálják a problémás helyszíneket. Tóth Kálmánt, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnökét kérték fel erre a feladatra.

Szent Imre Herceg utca felújítása
Mészáros D. Zsolt

A közgyűlési előterjesztésből kiderül, hogy a Szatmár utca, a Rumi út, az Olad falu és a Szent Imre herceg utca kapcsán kiemelkedően sok lakossági bejelentést kaptak, melyek közül két lakossági levelet nyilvánosságra is hoztak. Az oladiak nyílt levele lapunkhoz is eljutott, ebben azt kérték, hogy függesszék fel a csatorna-felújítást, mert a munka minősége elfogadhatatlan. A levelet ide Nyílt levélben követelik az oladi lakók, hogy függesszék fel a csatorna-felújítást, mert ez a munka elfogadhatatlan 2019. October 09. 14:16 kattintva elolvashatják.

A Rumi úton Nagyon komoly gondok vannak a Rumi úti csapadékvíz-elvezetéssel 2019. July 18. 18:22 a négy méteresre épített bejáró sokaknak szűk volt, ráadásul 40-50 centiméteres hídfejeket építettek a széleikre, ezek miatt pedig még nehezebben lehetett ki- és behajtani az autókkal. A hibát szerencsére hamar orvosolni is kezdték, de sok helyen nem jártak ilyen jól a lakók.

A Szatmár utcaiak Nem tudnak ki- és behajtani a hétvégén a lakók a szombathelyi Szatmár utcában 2019. September 28. 12:03 viszont szeptemberben arról számoltak be, hogy a munkások egyszer csak mindenféle figyelmeztetés nélkül feltörték a kapubejárókat, emiatt pedig nem tudtak ki- és bejárni saját udvarukba. Itt is négyméteresek a bejárók, amik ugyancsak szűknek bizonyulnak nem kevés ember számára. Ezt a lakók nem csinálhatják meg maguk, mert megbüntetik őket. Igaz, engedélyt tudnak szerezni a munkálatokhoz, de az nem éppen olcsó, ráadásul csak a csatornarekonstrukciót végző kivitelező szélesítheti ki a bejárót.

Áchim András utca csatornázás
Mészáros D. Zsolt

„A Kivitelező által elkövetett hibákkal (lakossági tájékoztatás elmaradása, előfejek magassága, árkok mérete/mélysége, stb.) kapcsolatban mind a kooperációk keretében, mind elektronikus úton több alkalommal került kiküldésre felszólítás, a műszaki ellenőr több alkalommal rendelt el javítási, visszabontási feladatokat annak érdekében, hogy a megvalósuló beruházás a műszaki szakmai szempontoknak megfeleljen” – áll az előterjesztésben.

Felfüggeszteni viszont sajnos nem tudják a munkát, hiába a rengeteg jogos panasz. Az uniós pénz miatt a már engedélyezett, a pályázati felhívás és a vonatkozó hatósági jogszabályok előírásainak korábban megfelelt munkákat el kell végezni.

Emiatt pedig külső szakértő felkérésére tettek javaslatot, hogy kivizsgálják az érintett szakaszok lakói által jelzett problémákat. A külső szakértőnek pedig az egyéni képviselőkkel javaslatokat kell majd tennie a problémák megoldására úgy, hogy a projekt előírásainak megfelelve tartsák a megvalósult fejlesztés műszaki tartalmát vagy egy magasabb műszaki tartalmát valósítanak meg.

Áchim András utcában feltöltött árkok
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés