Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón

A szombathelyi városvezetés az elmúlt egy hónapról, és a polgármesteri hivatal szekrényeiben talált csontvázakról tájékoztatott.

Szerdán délelőtt tartotta meg első sajtótájékoztatóját Szombathely új városvezetése, ráadásul úgy, hogy Nemény András polgármester mellett jelen voltak az alpolgármesterek, Horváth Attila, Horváth Soma és László Győző is.

Átnézték a város helyzetét

Nemény András el is mondta az elején, hogy ezentúl rendszeresen tartanak sajtótájékoztatókat, időnként át kell nézni és el kell mondani, hogy mit is csinál a városvezetés. A választás kampányban nyitott várost ígértek, ezért az "asztal fölé raknak mindent", amit csak lehet. Később azt is megígérte, hogy a sajtótájékoztatókra minden médiumot meghívnak, és bármiről lehet kérdezni.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Elnézést is kért, hogy az elmúlt hetekben lassabb volt a városházi kommunikáció, fel kellett állnia a csapatnak, de megígérte, hogy ezen javítanak.

Az elmúlt egy hónapban át tudták tekinteni a város helyzetét, és bizony, több problémával is találkoztak, amiket orvosolni fognak - mondta a polgármester. De először két választási ígéretük teljesítéséről beszélt.

Tényleg elültetnek ezer fát

Az egyik ígéretük volt a Szombathely-applikáció, ahol be lehet jelenteni a lakosságot érintő problémákat, és amiről nemrég írtuk Még csak teszt üzemmódonban fut az Éljen Szombathely mobilalkalmazása 2019. November 06. 19:42 , hogy egyelőre még tesztüzemben fut. A polgármester bejelentette, ezt az appot át fogja venni a város, és már felállítottak egy kétfős gyorsreagálású egységet. Az ő feladatuk lesz, hogy az appra érkező problémákat intézzék.

Egy másik ígéret az ezer fa ültetéséről szólt, ráadásul egy év alatt. Ez viszont elég nagy tétel, így közbeszerzést kell kiírni rá, ráadásul meg kell terveztetni, a terveket pedig engedélyeztetni kell. Ezért ez egy éves program lesz, négy hónap alatt elkészülnek a tervek, aztán jön a közbeszerzési pályázat, és jövő októberben, amikor amúgy is elérkezik a faültetések időszaka, elültetik a fákat - mondta a polgármester.

Egymilliárddal tartozik a kukaholding

Nemény András felsorolt néhány olyan problémát is, amikkel az elmúlt egy hónapban szembesültek. Ilyen például a hulladékszállítás.

(Erről sokat írtunk már, ezeket a cikkeket egy csokorban itt találja.)

Nemény András hangsúlyozta, hogy a szombathelyi hulladékszállítást egy soproni cég intézi, és az egész felett a sok hátrányt okozó NHKV Zrt. vagyis a kukaholding Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 áll. A hulladékszállítást ténylegesen elvégző SZOVA Zrt.-nek jelenleg egymilliárd forinttal tartozik a kukaholding, a cég így forráshiánnyal küzd, kevés a szakembere, a munkások nem tudnak elmenni szabadságra, mert akkor nincs, aki elszállítsa a szemetet. Pedig a szabadságokat ki kellene adni, ez törvényi kötelezettség is.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Ezért kezdeményezni fogják, hogy a hulladékgazdálkodási jogosultságot Szombathely kapja meg. Nemény szerint talán arra is lesz mód, hogy kilépjenek a kukaholding fennhatósága alól, ahogyan Budapest tette ezt még korábban. Úgy véli egyébként, lehet, hogy az állam ki is száll ebből a rosszul sikerült kísérletből.

Gondok vannak az óvodák felújításánál

Egy másik ügy az Aréna-óvoda felújítása. Az óvoda kálváriájáról írt cikkeinket itt találja. Nemény elmondta, hogy időközben kiderült: a kivitelező egy előre nem látott munkafolyamat elvégzésére hivatkozva több pénzt kér a felújításért. A polgármester kifejtette, hogy két lehetőségük van. Ha elkezdik kivizsgálni, ki és mit hibázott a tervezés és a közbeszerzés során, akkor a felújítás 2-3 évig is elhúzódhat.

A másik lehetőség, hogy kifizetik a pénzt, befejezik a felújítást, de utána igazságügyi szakértő folytat le egy vizsgálatot, és következményei lesznek a hibának. A városvezetés ez utóbbi elé hajlik, de a döntést a közgyűlés hozza majd meg.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Nemény András kijelentette, a tapasztalatok szerint több óvoda felújításánál is hasonló a helyzet, sőt, szinte minden közbeszerzésnél problémák vannak, ezeket fel fogják tárni.

Hozzátette, a városvezetés világossá teszi, hogy minden ilyen esetben megtalálják a felelőst és behajtják rajta a pluszköltséget.

Utólag srófolják fel az összegeket

Horváth Attila, a közbeszerzésekért, beruházásokért, a cégek gazdasági és jogi felügyeletéért (is) felelős alpolgármester azzal kezdte, hogy

viszonylag jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket.

Úgy tűnik, a nyertes pályázók alacsonyabb árat kínálnak, hogy elnyerjék a munkát, majd a kivitelezés közben állnak elő újabb pénzkövetelésekkel. Horváth Attila bejelentette, minden beruházásnál vizsgálni fogják a vállalt minőség teljesítését, a határidők betartását, és ahol szükséges, alkalmazni fogják a kötbért, és az egyéb jogi lehetőségeket.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Hozzátette, a törvényes keretek között kinyitják az ajtót a szombathelyi vállalkozásoknak, eddig a helyi vállalkozók maximum al-alvállalkozóként dolgozhattak a közbeszerzésen elnyert beruházások kivitelezésén, Vagyis ők végezték el a tényleges munkát, de a hasznot mások zsebelték be.

Megvizsgálják a csapadékvíz-elvezetések felújítását

Horváth Soma alpolgármester a csapadékvíz-elvezetési felújításokat említette. Ezekről szintén sokat írtunk Úgy néz ki a szombathelyi Áchim András utca, mintha hurrikán söpört volna végig rajta 2019. November 07. 15:25 , és valószínűleg még fogunk is. Az alpolgármester elmondta, volt olyan, például a Joskar-Olán, ahol hiba nélkül megvalósult a rendszer felújítása, de az összesen 800 milliós, uniós támogatású programmal sok esetben komoly problémák vannak.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Ezeket a munkákat is megvizsgálják: felkérték Tóth Kálmánt, a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság elnökét, hogy vizsgálja ki az ügyet. Az alpolgármester egyúttal bejelentette, hogy előkészítés alatt áll az adventi vásár, amit az idén is a hivatal szervez, és igazán grandiózusra tervezik, de a részletekről majd később tájékoztatnak.

László Győző alpolgármester a Sportliget felújításánál A választások előtt még gyorsan átadták a felújított Sportligetet 2019. October 11. 17:11 tapasztalt problémákról beszélt. Kijelentette, a választások előtti sietség a minőség rovására ment, és

minden jogi eszközt igénybe fognak venni, hogy érvényesítsék a város érdekeit.

Azt is bejelentette, hogy új szociális és lakásrendszert alakítanak ki, emberközpontúbbá teszik, a részletekről csütörtökön sajtótájékoztatón számolnak be.

Városvezetői sajtótájékoztató 2019. november 13.
Nyugat.hu

Kérdésekre válaszolva Horváth Attila elmondta, hogy a Haladás közgyűlésén megszavazták, hogy végrehajtják a teljes átvilágítást, az ügyvezető egy hónapot kapott arra, hogy gazdasági tervet dolgozzon ki a szezon végéig tartó időszakra, ez az egy hónap a napokban lejár.

Nemény András lapunk kérdésére kifejtette, hogy egyelőre nincs tervben, hogy az iskolákat visszavegyék az államtól, erre esetleg akkor lesz lehetőség, ha már biztonságban van a város és van mozgástér. Egyébként a tankerület igazgatójával a jövő héten egyeztetik az oktatási koncepciót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet