Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ingatlanbérbeadással trükközött a szombathelyi jobbikos politikus?

Balassa Péter szerint minden szabályosan történt, volt bérlője azonban mást állít.

Balassa Péter több cikluson át volt a szombathelyi közgyűlés tagja, a tavalyi választásokon azonban már nem szerzett mandátumot. Igaz, pártja nemrég neki követelte A Jobbik szerint Balassa Pétert illetné Molnár Miklós megüresedett helye a szombathelyi közgyűlésben 2020. February 21. 15:02 Molnár Miklós megürült helyét, de végül Koczka Tibor vehette át Szombathely volt alpolgármestere újra képviselő lett 2020. February 24. 12:05 ezt a mandátumot.

Balassa jelenleg a Jobbik szombathelyi szervezetének elnöke, nemrég indult a párt alelnöki posztjáért, de nem választották meg. (Balassa neve onnan is ismerős lehet, hogy évekig volt a Haladás labdarúgó csapatának kapitánya.)

Egy rosszul végződött másfél éves lakásbérlet

A most szóban forgó történet viszont akkor kezdődött, amikor Balassa a közgyűlés tagja volt, két és fél évvel ezelőtt. Lapunkat egy hölgy kereste meg, aki elmesélte, hogy másfél évig, 2019 márciusának végéig bérelt egy lakást Balassa Pétertől. Pontosabban egy cégtől, a Balliz Road Kft-től. Legalábbis a közüzemi számlákat ennek a kft-nek a nevében fizette be - ezeket a bizonylatokat aztán állítása szerint Balassa mindig elvitte, mondván, hogy odaadja a könyvelőnek.

Balassa Péter még a szombathelyi közgyűlésben
Mészáros D. Zsolt

A nő elmondta, a beköltözéskor kéthavi bérleti díjnak megfelelő, 240 ezer forint kauciót fizettek, és végig rendben fizették a havi 120 ezer forintos bérleti díjat.

Másfél évig bérelték a lakást, amikor is tavaly márciusban önkormányzati szociális bérlakást utaltak ki számára, így a hónap végén el is költöztek a lakásból. A bérleti díjat és a közüzemi számlákat rendezték, viszont a kéthavi kauciót nem kapták vissza, hiába kérték. Pedig erre 240 ezer forintra nagy szükségük lett volna.

Természetes a kérdés, és mi is feltettük a hölgynek, hogy miért nem fordult a hatóságokhoz vagy legalább a közös képviselőhöz a kaució miatt? Mint kiderült, a dolog nem ilyen egyszerű, ugyanis szerinte, amikor kivették a lakást, nem kötöttek írásbeli szerződést, szóban egyeztek meg, és számlákat sem kapott a kifizetett bérleti díjról.

Politikai támadás?

Meg kell jegyeznünk, hogy a vonatkozó törvény szerint lakást csak írásos szerződéssel szabad bérbe adni. (A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1.1993. évi LXXVIII. törvény (Ltv.) 2. § (5) bekezdés).

Mint kiderült, Balassa Péter legutóbbi, 2019 januárjában leadott vagyonnyilatkozatában két ingatlan szerepel: egy örökölt toronyi ház és egy 75 négyzetméteres szombathelyi lakás. A vagyonnyilatkozatban jelez havi 95 ezer forint bevételt is ingatlan bérbeadásából. Itt szerepel az is, hogy Balassának van egy kft-je, de ebből nem volt bevétele 2018-ban.

A céginformációs rendszer szerint a hölgy által említett Balliz Kft-nek Balassa Péter egyedüli tulajdonosa és ügyvezetője. A cég tevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése, adásvétele.

Ezek után megkerestük Balassa Pétert és többször is beszéltünk vele az ügyről. Mint mondta, a hölgy valóban a bérlője volt. Ám szerinte ő minden szabályt betartott a lakás bérbeadásánál, szó sincs arról, hogy nem adózott volna a bérleti díj után, és azt is kijelentette, hogy a kaució ügyét is elrendezték a volt bérlővel. Hozzátette, a vagyonnyilatkozatában szerepel a bérleményből származó bevétele. (Ahogyan feljebb írtuk, egy ilyet találtunk is a nyilatkozatában, ám ott nem kell konkretizálni milyen bérbeadásról volt szó. )

Balassa az egész ügyet politikai támadásnak nevezte, mint mondta, más jellegű vádakkal is szembe kell néznie politikai szerepvállalása miatt.

Viszont nem volt hajlandó bármilyen dokumentum (bérleti szerződés, a bérleti díjról kiállított számla) másolatát bemutatni, hogy bizonyítsa, neki van igaza és jogszerűen járt el.

Pedig mi is szívesen lezártuk volna az ügyet, ha kapunk egy bérleti-díjról kiállított céges számlát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra