Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Jobbik szerint Balassa Pétert illetné Molnár Miklós megüresedett helye a szombathelyi közgyűlésben

Balassa a lista második helyén állt, a mandátumot megszerző Koczka Tibor a harmadikon.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hosszú idő után a hét elején derült ki Már biztos: Koczka Tibor veszi át Molnár Miklós helyét a szombathelyi közgyűlésben February 19. 10:40 , hogy Koczka Tibor volt fideszes alpolgármester veszi át Molnár Miklós megüresedett helyét Molnár Miklós bejelentette, hogy január 30-ával távozik a szombathelyi közgyűlésből January 22. 14:27 a szombathelyi közgyűlésben.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Jobbik most közleményben jelentette ki, hogy a mandátum Balassa Pétert illetné, mivel Balassa állt a Pro Savaria listájának második helyén a tavalyi önkormányzati választásokon. Hozzáteszik, hogy Jobbik az ellenzéki siker érdekében nem indított saját képviselőjelölteket, Balassa Péter ezért lett a második a Pro Savaria listáján.

Balassa Péter tavaly a szombathelyi közgyűlésben
Józing Antal

A listáról igaza van a Jobbiknak, a Pro Savaria listáján Molnár Miklós vezeti a Pro Savaria listáját, a jobbikos Balassa Péter a második 2019. September 07. 11:48 első helyen Molnár Miklós szerepelt, a másodikon Balassa Péter, a harmadikon Koczka Tibor. A törvény viszont lehetőséget ad a jelölőszervezetnek, ebben az esetben a Pro Savariának arra, hogy kiválassza, a listán lévők közül ki kapjon mandátumot.

A szombathelyi választási bizottság a hét elején hozott döntést Már biztos: Koczka Tibor veszi át Molnár Miklós helyét a szombathelyi közgyűlésben February 19. 10:40 arról, hogy a Pro Savaria, mit jelölőszervezet bejelentése alapján Koczka Tibor kapja a listás mandátumot.

Molnár Miklós és Koczka Tibor a választási kampányban
Józing Antal

Sikerült elérnünk Molnár Miklóst, de azt mondta, egy civil szervezet vezetőjeként nem kívánja kommentálni a Jobbik országos vezetésének közleményét.

Közlemény

Az előzetes ellenzéki tárgyalásokon felállított sorrend alapján Balassa Péter a második helyen szerepel a Pro Savaria listáján, így egyértelmű, hogy az első helyen szereplő Molnár Miklós mandátumának összeférhetetlenség miatt történő visszaadásával Balassa Péternek kell helyet kapnia a szombathelyi közgyűlésben.

A választási eljárásról szóló törvény elég világosan fogalmaz: ha a kompenzációs listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép. A Jobbik a feltétlen ellenzéki siker érdekében nem indított saját képviselőjelölteket az októberi önkormányzati választáson Szombathelyen, Balassa Péter ezért került a második helyre a Pro Savaria listáján.

Amennyiben a szervezet mindezek ellenére nem Balassa Pétert, hanem egy harmadik személyt jelöl Molnár Miklós mandátumának helyére, azt a Jobbik elfogadhatatlannak, az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának tartja.

Üdvözlettel,
Jobbik Magyarországért Mozgalom

Ungár Péter is hozzászólt

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Facebookon tette közzé véleményét:

"Két pontban Balassa Péter és a Jobbik mai közleményéről:

1. A Jobbiknak minden lehetősége megvolt, hogy részt vegyen a szombathelyi sikeres ellenzéki együttműködésben, de ezt nem tette meg. A számukra kedvező megállapodást elutasították. Így az, hogy a Jobbik mit tekinthet „az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának” örök rejtély marad.

2. Amennyiben elfogadjuk a Jobbik közleményében megfogalmazott állítást, hogy mindig a listán következő személlyel kell pótolni a kieső képviselőt, akkor Balassa Péternek már többszörös országgyűlési képviselőnek kellene lennie, hiszen az országos listán sok Jobbikos üresedés után ő következett volna. Összességében egy olyan szabályt vizionál és kér számon így a Jobbik, amelyet ők maguk sem alkalmaznak arra a személyre, aki miatt ezt másnak fölróják."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés