Jubilál a Lamantin Jazz Fesztivál – Itt lesz a szakma krémje

Születésnapi tortát kóstolgattunk az idei fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján. De nem ez a lényeg, az idén is köszönthetünk világsztárokat Szombathelyen.

A tájékoztató közben már megbántuk, hogy nem hívtunk fotóst az eseményre, nem csak finom volt, de szépen is mutatott a tíz gyertya díszítette születésnapi torta, amelyeket Tímár Péter, a fesztivál főmozgatója és Gombás Rita szervező fújt el. Igen, bármilyen furcsának tűnik, már a tizedik fesztiválra készülünk, az előzményeket és a hátteret tavaly év végén már megvilágítottuk Nem kell a jazz Szombathelynek? 2008. December 14. 21:43 .

Megmutatják, miért ők oktatnak…

Most inkább koncentráljunk az idei rendezvényre, amely ismét egyhetes lesz, a főtéri nagyszínpad pedig öt napig működik majd. Ez változás a korábbiakhoz képest, és most némi tematika mellett szerveződnek a koncertek. Nézzük sorban.

Hangulat a tavalyi fesztiválról
Unger 'Phreek' András

Kezdjük azzal, hogy már vasárnap, június 21-én lesz koncert, mégpedig az evangélikus templomban. Örvendetes, hogy az evangélikus egyházközség egyre nagyobb szerepet vállal a kulturális életben, tavaly is otthont adtak egy jazzkoncertnek, a karneválon pedig megmentettek egy hangversenyt Savaria Karnevál: A megyéspüspök letiltotta a Ferences templomi koncerteket 2008. August 18. 14:34 . Tehát itt lép majd fel a Bolyki Brothers.

Új helyszínre került a Lamantin Klub is, mint erről tavaly már beszámoltunk Nem kell a jazz Szombathelynek? 2008. December 14. 21:43 , az Óperint utcai Country Klub ad most helyet a hétfő esti tanári koncertnek, ahol az Improvizációs Tábor oktatói mutatják meg, miért is ők oktatnak.

Ismét jön Ian Siegal

Már kedden nyit a fesztiválsátor, ami szintén újdonság, és ad helyet három koncertnek, köztük a Tátrai Trendnek. Nem tévedés, valóban Tátrai Tibor gitáros köré csoportosul az a csapat, akik latinos beütésű jazzt játszanak. Nem régi formációról van szó, de biztosan nem fogunk bennük csalódni.

Tavaly teltház volt a sátorban
Unger 'Phreek' András

Most azért nem vesszük végig a teljes programot, tessék majd a cikk végén elolvasni a fellépők listáját, vagy kattintani a fesztivál honlapjára. De azért néhány érdekeséget megemlítünk.

Szerdán a szokásos blues-nap lesz, már ismerősként köszönthetjük az ír Ian Siegal-t, aki négy éve már tiszteletét tette nálunk, e sorok írójának pedig néhány whisky mellett ecsetelte a műfaj sajátosságait. Igaz, akkor egyedül, pontosabban gitárjával együtt lépett fel, most viszont zenekarával érkezik. Akit érdekel az igazán energikus, teljes beleélésű blues, annak ott lesz a helye.

Megint együtt a Super Trio

A csütörtök most Visegrádi Napként funkcionál majd, északi szomszédjainkból érkeznek a vendégek, Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból. Ez utóbbinak különösen örülünk, hiszen a lengyel jazz mindig is a kedveceink közé, és a világ élvonalába tartozott, mint azt már Szombathelyen is bizonyították Középerős jazz-funk-rock - Lengyelek és a Mezzoforte a Lamantin fesztiválon 2007. June 30. 23:55 .

Hangulat a tavalyi fesztiválról
Unger 'Phreek' András

Péntek a magyar jazz napja lesz, ki kell emelnünk a Super Triót, pontosabban Vukány Györgyöt, Berkes Balázst és Kőszegi Imrét. Ők eredetileg 1981-ben alakultak, 11 évig működtek is, amit az utóbbi években újítottak fel.

Persze, az idén is lesz Improvizációs Tábor, az idén 140 diák jelentkezett, ők napközben a Bartók Béla Zeneiskolában treníroznak, esténként, a nagykoncertek után pedig a Lamantin Klubban lesz jam session, vagyis örömzene. A tanultakat aztán szombaton délután kettőtől este tízig prezentálják a főtéri sátorban.

Mélyen nyúltak a zsebbe

Meg kell említenünk, hogy - a hagyományokhoz híven – utcazene is lesz, mégpedig három helyszínen, a Cinema Cafénál, a Belső-Uránia udvarban, és a nemrég átadott zsinagóga-udvarban.

Jam sassion a Lamantin Klubban - 2008
Unger 'Phreek' András

A fesztivál egyébként 16 millióba kerül, a jegyárakból csak ennek töredéke jön be. Tímár Péter meg is említette, hogy az árakat azért is tartják alacsonyan, hogy mindenkinek legyen lehetősége a belépésre. Így persze, támogatókat kellett keresniük, kiemelte a szombathelyi önkormányzatot, a város elég mélyen nyúlt a zsebébe. Megtudtuk, hogy az anyagi gondok hírére aztán jöttek az egyéb támogatók is, ennek köszönhető a – várhatóan – zökkenőmentes lebonyolítás.

Most már csak az időjárásról kell szólnunk, valahogyan úgy alakult az elmúlt években, hogy komoly viharok tépték a jazzsátrat. Tímár Péter elmondta, az idén viharálló sátrat hozatnak, így akármi is történik, a koncerteket megtartják. Ha jó idő lesz, akkor pedig a sátor oldalait felhajtják, és megint csak térzeneként szolgál majd a főtéri jazz.

Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 2009

Program

Vasárnap 21. 19.00 Evangélikus Templom
- Bolyki Brothers

Hétfő 22. 20.00 Lamantin Klub (Country Club)
- koncert a tábor tanári karának közreműködésével

Kedd 23. 18.30 Fő tér - Lamantin Jazzsátor
- Tóth Viktor Tercett
- Tátrai Trend
- Jon Mayer Trio (USA)

Szerda 24. 18.30 Fő tér - Lamantin Jazzsátor
Blues Nap
- Palermo Boogie Gang
- Raphael Wressnig & Enrico Crivellaro Organ Combo (USA/A)
- Ian Siegal Band (GB)

Csütörtök 25. 18.30 Fő tér - Lamantin Jazzsátor
Visegrádi Nap
- Jakub Šafr Quartet & Petra Ernyeiová (Cz)
- Pacora Trio (Sl)
- Nothing but Swing Trio - Scott Hamilton (Sl - USA)
- Paweł Kaczmarczyk Audiofeeling Band (Pl)


Péntek 26. 18.30 Fő tér - Lamantin Jazzsátor
Magyar Jazz Szövetség Napja
- In Line 2009
- László Attila - Oláh Kálmán Quartet
- Super Trio

Szombat 27. 14.00 Fő tér - Lamantin Jazzsátor
- a Lamantin Improvizációs Tábor zárókoncertje a tábor diákjainak részvételével

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem kell a jazz Szombathelynek?

Elfogytak a támogatók, nincsenek pályázatok - egy hónapja nem működik a Lamantin Jazz Klub. Nyáron azért lesz jazzfesztivál, a végső megoldást valószínűleg az Agora Központ jelentheti.

Frenetikus dobossal zárt a jazzfesztivál - A big band felett eljárt az idő

Rossz volt a sorrend a Lamantin Jazz Fesztivál utolsó napján: egy közönséget lenyűgöző duó után unalmas big band zenével zártak. Beszámoló, plusz fotók az egész hétről.

Láthatatlan sessionzenészek és életmentő sör – Megnyitott a Fő tér jazzsátra

Kissé unalmas blues nappal kezdődött meg a Lamantin Jazz Fesztivál szerdán este Szombathelyen. Ám aki a tradíciókat kereste, itt megtalálta. Ahogy az olcsó sört is.

Középerős jazz-funk-rock - Lengyelek és a Mezzoforte a Lamantin fesztiválon

"A lengyel jazz zenészek olyanok, mint a brazil focisták. Pontosan tudjuk, mit várhatunk tőlük.”

„Dobjátok félre a székeiteket!”

Beszámoló a Lamantinról: galériával, és egy fricskával a vérbő funkra mozdulatlan jazzközönségnek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra