Októberben újraindul a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál

Az idén egynapos lesz, de a szervezők bíznak a folytatásban.

"Újra lesz Lamantin Jazz Fesztivál!" - írja látható örömmel a szombathelyi fesztivál hivatalos oldala .

Az idén kivételesen egy napos lesz a jazz szombathelyi ünnepe, október 2-án. És helyszínből is egy lesz, a Bartók Terem, itt lesznek az idei koncertek.

Hogy ki lép fel, azt egyelőre nem tudni. Tímár Péter, a Lamantin fesztivál vezetője és főszervezője lapunknak annyit mondott, hogy a következő hetekben hozzák nyilvánosságra a fellépők névsorát.

Pillanatkép a 2019-es fesztiválról
Vágvölgyi Bálint

A fesztivál fölött már korábban is gyülekeztek a sötét fellegek, 2020-ban el is maradt, de ezt már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt bejelentették Elmarad az idén a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 2020. March 03. 10:47 , tehát nem a pandémia miatt maradt el a fesztivál.

Tímár Péter lapunknak akkor annyit mondott, keresik a hosszú távú megoldást, és bíznak abban, hogy újra indíthatják majd a fesztivált és a hozzá szorosan kapcsolódó improvizációs tábort.

A főszervezőt most is megkérdeztük. Tímár közölte, hogy az idén, a szokásos nyáreleji időpontban anyagi okokból nem rendezték meg a fesztivált, a város idén nem támogatta a rendezvényt. Azóta viszont nyertek az MMA pályázatán annyi pénzt, ami egy egynapos színvonalas program megvalósításához elegendő.

Megkérdeztük, várható-e, hogy jövőre a szokásos időpontban június végén ismét lesz Lamantin Jazz Fesztivál. Tímár azt mondta, amennyiben az anyagi hátteret sikerül biztosítaniuk, akkor lesz fesztivál és improvizációs tábor is Hozzátette, a jövőt még ő sem ismeri teljes részleteiben.

21 éve indult a fesztivál

A Lamantin Jazz Fesztivál 21 éve indult Szombathelyen, az egynapos esemény pár év alatt többnapos, országosan, sőt, nemzetközileg is ismert eseménnyé nőtte ki magát, ahol többször is láthattunk világsztárokat. A szervezést az Improvizatív Zeneműhely Egyesület vállalta, ők működtették az év közben pár klubkoncertet bemutató Lamantin Klubot is.

Bonyhádi Zoltán

Pár évvel később a fesztivál mellett elindították az improvizációs tábort, ahol szakképzett oktatók tartottak bő egy hetest kurzust a hallgatóknak. Több olyan hallgató került ki a táborból, akik később komoly zenei pályát is befutottak.

A fesztivál az elmúlt években több változáson ment át, változott a Lamantin Klub helyszíne is, a klubot pár éve a Weöres Sándor színház fogadta be. 2018-ban már a jazzsátort sem állították fel Megszűnik a Lamantin Jazz Fesztivál sátra a Fő téren 2018. June 18. 15:23 a Fő téren, a nagyobb koncerteket az MSH-ban szervezték meg. Erről és a fesztivál szervezésének nehézségeiről 2018 őszén beszélgettünk Tímár Péter: Nehéz volt otthagyni a Fő téri fílinget, de nem volt más választás 2018. October 05. 19:42 Tímár Péter főszervezővel.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra