Már az enyhe dehitratáció is rossz hatással van az ember hangulatára és koncentrációs képességére, sportolóknál pedig mérhetően rontja a teljesítményt. Az elmúlt egy-két évtizedben talán ezért is elkezdtük komolyan venni a napi 2 literes ajánlást: mindenki kisebb-nagyobb űrtartalmú palackokat szorongat a kezében az utcán, de egyébként is egyre többen figyelnek arra, hogy “hidratáltak” legyenek. Ez azonban nem biztos, hogy sikerül a rendszeres vízivás ellenére - hívta fel a figyelmet egy cikkében a Time.
Mint David Nieman, az Appalachian State University professzora rámutatott, nagy mennyiségű folyadék fogyasztása után, ha a két órán belül jelentős mennyiségben távozó vizelet tisztának tűnik, akkor az azt jelenti, hogy a folyadékot nem sikerült hatékonyan felhasználnia a szervezetnek.
A víznek ugyanis megvan az a tulajdonsága, hogy
könnyen és gyorsan átszalad az emberi emésztőrendszeren, amennyiben nem fogyasztunk mellé valamilyen ételt, tápanyagot.
Ez különösen igaz akkor, amikor egyszerre nagyobb mennyiségű vizet iszunk éhgyomorra. Nieman szerint így semmi értelme vizet inni.Számos kutatás is megerősíti Nieman azon kijelentését, hogy a sok víz elfogyasztása nem a legjobb megoldás a hidratáltság elérésére. Egy 2015-es vizsgálatban több mint egy tucat folyadék hatását hasonlították össze a rövid távú hidratáltság szempontjából. Volt az italok között sima víz, tej, tea, sör, sportitalok. Az alanyok vizeletének vizsgálata után a kutatók azt állapították meg, hogy
jó pár olyan ital is akad, ami jobban hidratál a sima víznél.
Ilyen volt például a tej, a tea, a narancslé, de a kóla is, ugyanakkor a sportitalok, a sör és a kávé rosszabb hatékonyságot mutatott.Ez persze nem azt jelenti, hogy a víz semmire sem jó, de a kutatók szerint az italoknak van néhány olyan alkotóeleme, mely befolyásolja azt, hogy mennyi vizet képes felhasználni a szervezet. A különböző makro- (szénhidrát, zsír, fehérje) és a mikrotápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek) is ezek közé tartoznak.
Mint Nieman hangsúlyozta: azok az emberek, akik az étkezések között sima vizet isznak, ennek a víznek a legnagyobb részét mindenféle hasznosulás nélkül csak kiürítik. És az sem igaz teljesen, hogy a nagymértékű folyadékfogyasztás kimossa a mérgeket és egyéb nemkívánatos anyagokat a szervezetből. Pont azért, mert felszívódás nélkül halad át rajta.
Összegezve tehát, ha folyamatosan, kis kortyokban isszuk a vizet, az segít abban, hogy valamivel több folyadékot felvegyen a szervezet, de
a legjobb megoldás az, ha étkezés előtt vagy közben iszunk vizet, illetve a tej vagy a gyümölcslevek is jobban hidratálnak a tápanyagtartalmuk miatt.
De elegendő akár egy gyümölcsöt bekapni egy pohár víz mellé, máris sokat segítettünk a szervezetünknek a víz hasznosításában.