Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lehet, mégis visszaáll a magyarok családi pótléka Ausztriában

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított az osztrákok ellen.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy arról lapunk is beszámolt Közel felére csökken az Ausztriában dolgozó magyarok családi pótlékja 2018. December 15. 18:06 , január 1-től 44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak az Ausztriában dolgozó magyarok azon gyerekek után, akik nem az országban élnek.

Az osztrák kormány májusban döntött arról, hogy Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlékot az adott ország árszínvonalához köti.

Ennek értelmében a bolgárok 55, a románok 51, a lengyelek 50 százalékkal kapnak kevesebb családi pótlékot, míg a magyarok 44 százalékot buknak az új rendszeren, amellyel 100 millió eurót takaríthat meg a bécsi kormány.

Az eddigi egységes 121,90 euró helyett a magyarok „csak” 68,5 eurót kapnak, ami a radikális csökkentés ellenére is jóval több - közel duplája -, mint az egygyerekes családok 12 500 forintja.

Most mindez változhat.

Az MTI ugyanis egy csütörtöki hírben arról számol be, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen csütörtökön az Európai Bizottság azon vitatott törvény miatt, amelynek értelmében másképpen számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Ausztriának, s ezzel megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében.

Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni az ismertetett kifogásokra.

"Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek. Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek" - jelentett ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

A rendszer változtatásának egyébként vannak nyertesei.

Haute.at

A svájciak például 52 százalékkal több pénzt kapnak, igaz, mindössze 81 érintett van, míg a magyarok száma 38 700, és ezzel kiérdemeljük a kétes értékű csúcstót.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés