Lenyűgöző gyermekrajz-kiállítás a sárvári várban

Mikor kinyílott az ajtó, majd hanyatt estünk a látványon. Később sok mindenre magyarázatot kaptunk.

„Sok minden van itt végig” – mondja a sárvári várban Horváth Valéria, majd kinyitja a Folyosó Galéria ajtaját.

És mi majd hanyatt esünk a látványon. A boltíves, méretes helyiség zsúfolásig tele színes gyermekrajzokkal, szinte a padlótól a plafonig.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

„Nem tudom mennyi lehet, nem számoltam meg őket. Sok. Sokan vannak a gyerekek és sok az az idő is, amit együtt töltünk a műhelyben” – teszi hozzá kérdésünkre tanárnő.

A Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti szakos diákjainak tanévzáró kiállításán vagyunk, és újfent rácsodálkozunk arra, hogy micsoda rejtett kincsei vannak az alkotóerőnek.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

Már 52 éves a sárvári művészeti suli, először kizárólag zenét oktattak, aztán 1994-ben bővült képzőművész és néptánc tanszakokkal, majd 2000-ben színjátékkal. A képzőművészeti tanszaknak ebben a tanévben kb. 60 diákja volt, akik öt csoportba jártak iskola után „Vali néni”-hez, hogy alkotással töltsék el a délutánt.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

„Közben beszélgetünk, játszunk, teát főzünk és lelkizünk. Van, aki alig várja, hogy végre ismét elővehesse a mappáját és nekizuhanjon a munkának, mások először esznek, nézegetnek, lazulnak, és csak utána lendülnek bele” – tudjuk meg.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

Mikor a kedvencek képekről kérdezzük, Vali néni nem tud választani. Azt mondja, sok ilyen van, és elnézve a műveket, ezen nem is csodálkozunk.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

A gyerekek között vannak szorgalmasak és kényelmesebbek, szabálykövetők és rendhagyók. Ez utóbbiak nem ritkán meghökkentően kreatív művekkel rukkolnak elő.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

A kicsik – tudjuk meg - szeretik az összetett tárgyalkotást, amelyekből szintén szép számmal vannak a kiállításon, a kiskönyvektől a papírmasékig.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

A gyerekek döntő többsége roppantul élvezheti az órákat, és évekig jár ide. Az idei hatvanból ketten voltak nyolcadikosok, a maradékból már 54-en jelezték, hogy szeptemberben ismét jönnek a műterembe, amihez még jönnek újak, így várhatóan két újabb csoport is indul az új, korszerűbb helyszínen. Így már hetven felett lesz a létszám, ami már a maximum körül mozog.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt
Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

„Van egy központi iránymutatásunk, amit követünk, de nagy a szabadságunk. Az előző év tapasztalati alapján mindig konkrét feladatok sütök ki, hozok anyagokat, kellékeket, és alaposan átgondolok mindent, hogy kellőképpen motiváltak legyenek a gyerekek. Emellett ráérzek, hogy éppen mire van kedvük és hangulatuk. Roppant inspiráló az, ahogy belemerülnek és élvezik a azt munkát, amennyit a saját kis lényükkel még hozzátesznek egy-egy munkafolyamathoz, feladathoz. Látni a lazaságukat, a lelkesedésüket, az örömüket, az érdeklődésüket. A kíváncsiságuk inspiráló. Na meg az, hogy nem agyalnak, csak csinálják. sokat lehet tanulni tőlük. Energiacserebere van. Ha én jól teszem a dolgom, jól bánok velük, akkor ők is hozzák a maximumot minden téren - mondja Horváth Valéria, aki már a negyedik tanévet tudhatja maga mögött az iskolában.

Hozzáteszi: gyakorlatilag minden rajz elkészültére emlékszik.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

A lenyűgöző kiállítás egyébként szinte semmi publicitást nem kapott eddig, merthogy úgy gondolták, az főként az érintett gyerekeknek és a szülőknek szól, és lapunk is szinte véletlenül, a zárás előtt az utolsó pillanatban tudta meg, hogy van ilyen.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt

És nagyon nem bántuk meg, hogy elmentünk, és így most olvasóinknak is meg tudjuk mutatni, mi történik abban a sárvári műteremben.

Horváth Valéria interjú
Mészáros D. Zsolt
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra