Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tényleg abbahagyják a demokráciásdit a színházigazgatóknál

Készül a Lex Jordán. Meghívásos úton kapnának igazgatót a színházak.

Abba kéne hagyni ezt a demokráciásdit Eperjes a Jordán-vitában: Abba kéne hagyni ezt a demokráciásdit 2017. March 14. 08:01 - ezt elsőként Eprejes Károly színművész mondta a Jordán-ügy kapcsán. Azóta pedig már más kormánypárti politikus is elszajkózta. Hát addig hajtogatták, amíg le is írták, méghozzá egy törvénytervezetben, amelyet a valasz.hu információi szerint a kormány véleményezésre ki is küldött a polgármestereknek, méghozzá kedden. Az ügy fontosságát jelzi, hogy péntek reggelre már várták is a válaszleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériumába.

Alig kellett egy fél nap, és a sajtó máris Lex Jordánnak keresztelte el a törvénymódosítást, aminek teljes és pontos neve "az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény módosításáról és az ehhez kapcsolódó kormányrendelet megalkotásáról szóló kormány-előterjesztés”.

Színházügyben is teljes kézivezérlésre vált a kormány?
atv.hu

Merthogy szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy most azért kell ilyen viharos gyorsasággal törvényt módosítani, mert Szombathelyen piszok került a gépezetbe. Jordán Tamás ugyanis pályázott az általa alapított és vezetett színház direktori székére az elkövetkező öt évre. Kihívója még akadt is, ám Dér András végül visszavonta pályázatát. Jordán pedig hiába maradt egyedüli pályázó, a városvezetés fideszes többsége aztán mégsem szavazta meg kinevezését. A Fidesz pedig, ahogy azt eddig is tette, mindenről beszélt: botrányról, fenyegetésről Eperjes Károly szerint megfélemlítették Jordán Tamás kihívóját 2017. March 06. 13:45 csak éppen arról nem, hogy a szakmailag kifogástalan és a közönség által is szeretett Jordánt ugyan miért nem választották meg, újra.

A törvénymódosítással, aminek egyébként most még két lehetséges forgatókönyve van, több méregfogat is kihúzna a politikai vezetés.

 • Az első változat szerint a pályázónak 5 éves helyett elég lenne 3 éves vezetői gyakorlat és nem lenne pályázati feltétel a szakirányú végzettség.
 • A második lehetséges vátozat is tartalmazá az első verziót azzal a plusz opcióval, hogy a fenntartó meghívásos pályázattal is választhatna direktort. Ergó, tényleg befejeznék ezt a demokrációsdit a színházigazgatóknál.
 • Hogy a tervezetet mikor tárgyalhatja az Országgyűlés, egyelőre nem tudni, de figyelni fogjuk.

  ❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
  Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
  Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
  Köszönjük nektek! ❤️

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra

  Tovább az oldalra