Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Évi 54 milliárdos profitot termel az M1-es autópálya

Ehhez képest mostohán bánik vele az állam.

A teherautók használatarányos útdíja valóságos kincsesbánya a kormánynak, idén már 230 milliárdot is beszedhetnek ebből a forrásból - írja a g7.hu .

A személyautók által fizetett útdíjak ehhez 70 milliárdot tesznek hozzá, a g7.hu számításai szerint ez már annyira nagy összeg, hogy minden 40. forint állami bevétel az útdíjakból folyik be.

Kátyúzás az M1-esen, márciusban
Tánczos Mihály

Kiemelkedő a bevétele az M1-esnek, a Budapest és Hegyeshalom közti, hatalmas forgalmat bonyolító autópálya 54 milliárd profitot termel az államnak. A másik véglet az M6-os, a Budapest és Pécs közti autópálya évi 50 milliárdos veszteséget termel - változatlan forgalom esetén még további 22 évig.

A portál hatékonysági számításai szerint az M1-es építése nyolc év alatt megtérülne. Egy kicsit tovább tartana ez, ha a finanszírozási költségeket is figyelembe vesszük, de úgy néz ki, hogy piaci alapon is jó üzlet lenne megépíteni az M1-est.

Ehhez képest érdekes, milyen mostohán bánik a sztrádával az állami fenntartó. Csak azt követően kezdődtek nagyobb javítások Megkezdődött az M1-es autópálya felújítása 2018. April 06. 10:29 , hogy az úttest több helyen balesetveszélyessé vált, és sebességkorlátozásokat kellett bevezetni.

Az Index februárban készített videót az M1-es állapotáról.

Félelem és reszketés az M1-esen

Nagyon leromlott az M1-es autópálya állapota az utóbbi években. Az autópálya-kezelő munkásai kampányszerűen toldozzák-foltozzák, Bicske és Tatabánya között jelenleg is zajlanak útjavítások, de nem képesek megbirkózni a kátyúkkal. Nem számoltuk, de van, aki igen: szerinte több mint 160 kátyú van Budapest és Győr között.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra