Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nettó 400 millió forintba kerül a Körmend és Zalaegerszeg közti gyorsforgalmi út tervezése

Az új út a Dunántúl gyorsforgalmi közlekedésében is összeköttetéseket teremt.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az uniós közbeszerzési közlönyben közölte, hogy lezárta a 2019. december 13-án kiírt ajánlati felhívására jelentkezett pályázatok értékelését és kihirdette a kiírás nyerteseit.

Ez alapján az M76 autóút Már tervezik a Körmendet Zalaegerszeggel és az M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmi utat 2019. December 19. 06:59 Zalaegerszeg és Körmend közötti 2x2 sávos szakaszának tanulmánytervét és környezetvédelmi hatástanulmányát három cég, a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt., a Pannonway Építő Kft. és a UNITEF'83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság tervezheti meg, összesen nettó 398 millió forintért. Az ő feladatuk lesz a környezetvédelmi engedély megszerzése is.

Az új út 2x2 sávos lesz és 110 km/h-s sebességhatárra tervezik.

Forrás: magyarepitok.hu

Az M76-os a tervezett M9-es autóút zalaegerszegi északkeleti csomópontjából indul. A kivitelezés alatt álló járműipari tesztpályától Felavatták a zalaegerszegi tesztpálya első ütemét, ahol Orbán Viktor arról beszélt, hogy meg kell védeni a biztonságot 2019. May 20. 16:36 északra haladva, többnyire a Zala és Vas megyehatárt érintve, a 76-os főúttól északra halad. Vas megye határát átlépve keresztezi a Rába-folyó völgyét. Az új út 28 kilométer hosszú lesz. a Rába felett egy hidat is építeni kell majd.

Az új út másik végpontja Körmend közelében a tervezett M80-as, és M86-os, valamint a 8-as és 86-os főutak által határolt csomópontnál lesz.

Ehhez a csomóponthoz érkezik az M86-os jelenleg szintén tervezés alatt álló Szombathely és Körmend közti gyorsforgalmi szakasza. Jövő év elején indulhat az M86-os Szombathely és Körmend közötti 2x2 sávos szakaszának tervezése 2019. November 21. 15:51

Közben már építik az M76-os Zalaegerszegtől az M7-es autópályáig tartó szakaszát. Tényleg elkészülhet a Zalaegerszeget az M7-essel összekötő gyorsforgalmi út 2019. June 05. 18:15 Így tulajdonképpen egy észak-dél irányú gyorsforgalmi gyűrű jön létre az M1-es és az M7-es autópályák, valamint Győrt, Szombathelyt, Körmendet és Zalaegerszeget is összekötve.

Nyugati össekötő gyűrű az M1-es és az M7-es között

Az új út része lesz a jelenleg távlati tervekben szereplő M9-es autópályának, Kőszegtől indul, a szombathelyi elkerülő után a közben megépülő M86-osra csatlakozva Körmend felé tart majd tovább. Onnan Zalaegerszeg, majd Nagykanizsa felé halad, aztán Kaposvárt és Pécset érintve a mohácsi Duna-hídon lép át az Alföldre. Erre a hídra egyébként már kiírták a közbeszerzési pályázatot.

Innen még nem teljesen biztos a nyomvonal, de a kormány 2016-ban azt jelentette be, hogy a Szeged, Békéscsaba, Debrecen vonalon halad majd az M9-es autópálya, és ott érintkezik az M3-assal.

Forrás: Magyar Nemzet

Az jól látható, hogy nekünk, innen Vas megyéből az ország déli részeire és az Alföldre jutásban is komoly segítség lenen az M9-es, jelenleg autópályán csak a budapesti elkerülő, az M0-ás felé tehetjük meg ezt az utat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra