Évek múlva lesz kész az M8-as

Két és fél év múlva mindenhová villanymozdonyok indulnak Szombathelyről. Közlekedési fejlesztéseknek néztünk utána.

Kezdjük a 8-as főúttal, ami ugye, kelet-nyugati irányban szeli át Vas megyét, és Rábafüzesnél lépi át a határt. Tavaly nyáron írtuk Autópályákat tervez a kormány - győzött a zalai lobbi? 2012. June 11. 07:48 , hogy a főút autópályává fejlesztése bekerült a kormány autópálya-koncepciójába. A tervek szerint Rábafüzestől Veszprém és Dunaújváros érintésével egészen Szolnokig épül ki az M8-as.

27 hónapig vártak az engedélyre?

A tervek szerint az utat nyugati irányból, vagyis Rábafüzes felől kezdik el építeni, így először a Rábafüzes-Körmend szakasz kerül sorra. Rákérdeztünk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél (NIF), hogyan is áll most a dolog. Jó hosszú ideig, majdnem két hétig kellett várnunk a válaszra, de az végül csak megérkezett.

Megépítésre váró autópályák és autóutak
forrás: hvg.hu

Az már biztos, hogy van csúszás a tervekben, ezt a NIF azzal indokolta, hogy a környezetvédelmi engedélyre 27 hónapot kell várniuk. De már kiírták a tervezésre a közbeszerzési pályázatot. Ezzel a szakasz nyomvonalának meghatározására, az építési tervek elkészítésére, engedélyeztetésére keresnek vállalkozót, de a nyertes feladata lesz a szükséges területek megszerzése, és kivitelezéshez kiírandó közbeszerzési pályázat előkészítése is.

Az elképzelés szerint az M8-as ezen szakasza Rábafüzestől új nyomvonalon halad, kikerülve a régi 8-as mellett lévő településeket, Rátót után a jelenlegi utat szélesítik, majd Körmendet északi irányban kerüli ki az új autópálya, ott keresztezi majd a 86-os főutat.

A NIF tájékoztatása szerint a 30 km-es szakasz előkészítése 2015-ben lezárul, és – ha lesz rá uniós forrás -, a következő uniós költségvetési ciklus végéig, vagyis 2020-ig meg is épülhet az M8-as Rábafüzes és Körmend közti szakasza.

A GySEV gyorsabban végez

Ennél rövidebb idő alatt végzi el a GySEV a tavaly bejelentett Minden irányba villanyvonatok indulnak Szombathelyrőla vonatok elektromos hálózata 2012. July 13. 12:09 vasútfejlesztéseit. Már csak azért is, mert ott már készen vannak a tervek, sőt, tavaly pályázaton el is nyerték a szükséges forrásokat. A fejlesztés lényege, hogy a GySEV kezelésébe került, Szombathelyről induló vonalakat villamosítják, az állomásokat pedig felújítják.

Egyre több vasúti áramvezeték lesz a megyében
BZ

Az egyik ilyen vonal Porpáctól Mosonszolnokig halad, amint ez elkészül, Szombathelytől gyakorlatilag Győrig villamosított lesz a pálya, ami azt jelenti, hogy egészen Budapestig villanyvonatok járnak majd.

A GySEV tájékoztatása szerint két kisebb szakasz villamosítása már korábban megtörtént. Az egyik Szombathely-Porpác, a másik a Rajka-Mosonszolnok közti vonal. A táv többi részét két ütemben újítják fel, elsőként a Porpác-Csorna, majd a Csorna-Mosonszolnok szakaszt.

2015. október a végső dátum

Szombathelytől a másik irányba, Zalaszentiván (vagyis Zalaegerszeg) felé indul a másik felújítás, itt a teljes szakaszt villamosítják. Mint a GySEV-től megtudtuk, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányterv készül. Áprilisra készen lesznek a tanulmánytervek, utána indulhatnak a kivitelezésre kiírandó közbeszerzési pályázatok.

A Porpác és Csorna közti szakasz villamosítása még az idén nyáron, legkésőbb ősz elején elindul, a 2014-es tavaszi menetrendváltásra már készen is lesz. Ezt követi majd a Csorna-Mosonszolnok és a Szombathely-Zalaszentiván vonalak villamosítása. A GySEV ígérete szerint 2015 októberéig végeznek a két vonal közel húszmilliárdba kerülő felújításával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

Minden irányba villanyvonatok indulnak Szombathelyrőla vonatok elektromos hálózata

Csorna és Zalaegerszeg felé is kiépíti az elektromos rendszert a GySEV. Húszmilliárd forintba kerül.

Autópályákat tervez a kormány - győzött a zalai lobbi?

Rábafüzestől Veszprémen át Szolnokig haladna az M8-as, a 86-osból autóút lenne. 15 éves tervről van szó.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet