Meddig él egy macska? Az állatorvos elárulta

Gombóc Artúr már nagykorú, de sok betegség leselkedik a cicákra, főleg akkor, ha kijárnak a lakásból.

A napokban egyik olvasónk, Beáta e-mailben büszkélkedett el nekünk 18 éves perzsa cicájával, Gombóc Artúrral, aki idős kora ellenére nagyon játékos, a család kutyája pedig nagy barátja. 18 éve alatt három kutyussal osztozott a család szeretetén.

Józing Antal kollégánk ezt hallva rögtön előkeresett néhány régi fotót hivatalosan Getti nevű macskájáról, akit általában Törpének hívtak, ő 19 évet élt.

Getti, amikor nagykorú lett
Nyugat.hu

A Guinness Rekordok Könyvében egyébként egy amerikai, Creme Puff nevű macska minden idők abszolút egyeduralkodója ebben a tekintetben, hiszen 38 évet és három napot élt.

Elkezdtünk beszélgetni, hogy mennyi is lehet a macskák átlagéletkora, de úgy döntöttünk inkább megkérdezzük a szakértőt.

„Már nem ritkaság, hogy 18-20 éves kort megélnek a macskák. Itt a rendelőben láttunk már 22 éves cicát is, mert a gazdik már jobban vigyáznak rájuk” – tudtuk meg dr. Varjú Gábortól, a Szombathelyi Állatkórház vezetőjétől.

A szakember azt is elárulta, hogy a cicák átlagéletkora 10-12 év, de azoknál, amelyek nemcsak a lakásban élnek, hanem kijárnak és más kijáró macskákkal találkoznak, vannak különböző rizikófaktorok, amik ezt csökkenthetik.

A kijáró macskáknál nagyon gyakoriak a fertőző betegségek, amelyek közül több is gyógyíthatatlan. Ezeknek az állatoknak körülbelül kétharmada hordoz valamilyen fertőző vírusos betegséget, ami nagyban lerövidítheti az életüket. Mindenképpen ajánlott, hogy a kijáró cicáink a fertőző betegségek ellen kapjanak kombinált védőoltást.

Dr. Varjú Gábor sok cicával találkozik munkája során (archív fotó)
Józing Antal

Azt, hogy meddig él egy cirmos, sok egyéb tényező is befolyásolja: genetikai érzékenységek, öröklött betegségek, fokozott hajlam bizonyos betegségekre.

Az ivartalanítás is nagyon fontos. „Szörnyű adat, hogy a nem ivartalanított kijáró kandúroknak a várható átlagéletkora csak 5-6 év, a 10-12 helyett, merthogy annyi betegséget összeszednek” – árulta el az állatorvos. De nemcsak a kandúrokat, hanem a nőstényeket is érdemes ivartalaníttatni, így az időskori nőgyógyászati problémák elkerülhetők.

„Ahogy korosodnak amúgy is többféle betegségük lehet. Ami meglepően gyakori a 10 év feletti macskáknál az a veseelégtelenség, amely 40 százalékuknál fordul elő - emelte ki a szakértő.

Mit tegyünk, hogy sokáig élhessen kedvencünk?

Tehát, ha szeretnénk, hogy sokáig éljen a cicánk, fontos, hogy kapja a védőoltásokat, ivartalaníttassuk.

Legjobb, ha táppal etetjük őket. A megfelelő minőségű táp minden tápanyagot akkora mennyiségben tartalmaz, amennyire az állatnak szüksége van.

Kimutatták, hogy a cicák legszívesebben nyolcszor ennének egy nap. Természetesen többször is ehetnek, de a lényeg a napi mennyiség. Minden tápgyártó feltünteti, hogy egy adott testsúlyú macskának, napi hány grammra van szüksége.

Elég sok túlsúlyos cicával találkozunk, volt már itt 15 kg-os is. A túlsúly miatt is lehetnek problémáik, most is jó néhány cukorbeteg cicát kezelünk sajnos. Nem mindegy, mit és mennyit esznek” – hangsúlyozta az állatkórház vezetője.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a jobb egy macskának, az, ha kijárós, vagy az, ha csak a lakásban él, és nem mehet ki.

A szakember lapunknak azt mondta, hogy egészségügyileg jobb, ha csak bent van a cica, amelyik csak benti környezethez szokott, annak nincs is igénye arra, hogy kint legyen. A macskák ugyanis nem olyanok, mint bizonyos kutyafajták, amelyeknek akár napi 15 km futásra is szükségük lehet. A cicák, ha tehetik, akkor inkább csak heverésznek, és játszanak egész nap.

„Sok beteg macskát látok, sokkal több fertőző betegségük van, mint a kutyáknak. Pontosan ezért víruskutatásban is modellállatként használjak őket. Érzékeny állatok, sok bajuk lehet, vigyázni kell rájuk” – mondta az állatorvos, aki hozzátette azt is, hogy ő nem tartja rossz dolognak, ha a cicáját csak bent tarja valaki, mert a mondással ellentétben a macskáknak nincs kilenc életük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód