Meddig él egy macska? Az állatorvos elárulta

Gombóc Artúr már nagykorú, de sok betegség leselkedik a cicákra, főleg akkor, ha kijárnak a lakásból.

A napokban egyik olvasónk, Beáta e-mailben büszkélkedett el nekünk 18 éves perzsa cicájával, Gombóc Artúrral, aki idős kora ellenére nagyon játékos, a család kutyája pedig nagy barátja. 18 éve alatt három kutyussal osztozott a család szeretetén.

Józing Antal kollégánk ezt hallva rögtön előkeresett néhány régi fotót hivatalosan Getti nevű macskájáról, akit általában Törpének hívtak, ő 19 évet élt.

Getti, amikor nagykorú lett
Nyugat.hu

A Guinness Rekordok Könyvében egyébként egy amerikai, Creme Puff nevű macska minden idők abszolút egyeduralkodója ebben a tekintetben, hiszen 38 évet és három napot élt.

Elkezdtünk beszélgetni, hogy mennyi is lehet a macskák átlagéletkora, de úgy döntöttünk inkább megkérdezzük a szakértőt.

„Már nem ritkaság, hogy 18-20 éves kort megélnek a macskák. Itt a rendelőben láttunk már 22 éves cicát is , mert a gazdik már jobban vigyáznak rájuk” – tudtuk meg dr. Varjú Gábortól, a Szombathelyi Állatkórház vezetőjétől.

A szakember azt is elárulta, hogy a cicák átlagéletkora 10-12 év, de azoknál, amelyek nemcsak a lakásban élnek, hanem kijárnak és más kijáró macskákkal találkoznak, vannak különböző rizikófaktorok, amik ezt csökkenthetik.

A kijáró macskáknál nagyon gyakoriak a fertőző betegségek, amelyek közül több is gyógyíthatatlan. Ezeknek az állatoknak körülbelül kétharmada hordoz valamilyen fertőző vírusos betegséget, ami nagyban lerövidítheti az életüket. Mindenképpen ajánlott, hogy a kijáró cicáink a fertőző betegségek ellen kapjanak kombinált védőoltást .

Dr. Varjú Gábor sok cicával találkozik munkája során (archív fotó)
Józing Antal

Azt, hogy meddig él egy cirmos, sok egyéb tényező is befolyásolja: genetikai érzékenységek, öröklött betegségek, fokozott hajlam bizonyos betegségekre.

Az ivartalanítás is nagyon fontos. „Szörnyű adat, hogy a nem ivartalanított kijáró kandúroknak a várható átlagéletkora csak 5-6 év, a 10-12 helyett, merthogy annyi betegséget összeszednek” – árulta el az állatorvos. De nemcsak a kandúrokat, hanem a nőstényeket is érdemes ivartalaníttatni , így az időskori nőgyógyászati problémák elkerülhetők.

„Ahogy korosodnak amúgy is többféle betegségük lehet. Ami meglepően gyakori a 10 év feletti macskáknál az a veseelégtelenség, amely 40 százalékuknál fordul elő - emelte ki a szakértő.

Mit tegyünk, hogy sokáig élhessen kedvencünk?

Tehát, ha szeretnénk, hogy sokáig éljen a cicánk, fontos, hogy kapja a védőoltásokat, ivartalaníttassuk.

Legjobb, ha táppal etetjük őket. A megfelelő minőségű táp minden tápanyagot akkora mennyiségben tartalmaz, amennyire az állatnak szüksége van.

Kimutatták, hogy a cicák legszívesebben nyolcszor ennének egy nap. Természetesen többször is ehetnek, de a lényeg a napi mennyiség. Minden tápgyártó feltünteti, hogy egy adott testsúlyú macskának, napi hány grammra van szüksége.

Elég sok túlsúlyos cicával találkozunk, volt már itt 15 kg-os is. A túlsúly miatt is lehetnek problémáik, most is jó néhány cukorbeteg cicát kezelünk sajnos. Nem mindegy, mit és mennyit esznek” – hangsúlyozta az állatkórház vezetője.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mi a jobb egy macskának, az, ha kijárós, vagy az, ha csak a lakásban él, és nem mehet ki.

A szakember lapunknak azt mondta, hogy egészségügyileg jobb, ha csak bent van a cica , amelyik csak benti környezethez szokott, annak nincs is igénye arra, hogy kint legyen. A macskák ugyanis nem olyanok, mint bizonyos kutyafajták, amelyeknek akár napi 15 km futásra is szükségük lehet. A cicák, ha tehetik, akkor inkább csak heverésznek, és játszanak egész nap.

„Sok beteg macskát látok, sokkal több fertőző betegségük van, mint a kutyáknak. Pontosan ezért víruskutatásban is modellállatként használjak őket. Érzékeny állatok, sok bajuk lehet, vigyázni kell rájuk” – mondta az állatorvos, aki hozzátette azt is, hogy ő nem tartja rossz dolognak, ha a cicáját csak bent tarja valaki, mert a mondással ellentétben a macskáknak nincs kilenc életük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód