A szombathelyi magasház, ahonnan be lehetett látni a szovjet laktanyába

A 14 emeletesben ezért nem lehetett nyitva a tetőpresszó.

A szombathelyi belvárosban álló, 58 méter magas, 14 emeletes épület tetejére tetőpresszót képzelt el a tervező.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Nem nehéz párhuzamot találni Veszprém ismert magasházával, a húszemeletessel. Utóbbi tetején is presszó működött, ami késő este bárrá lényegült át, majd a ‘80-as évek végén bezárták. A húszemeletes 62 méter magas, azért tűnik sokkal magasabbnak, mert amúgy is egy domb tetején áll.

A 14 emeletes a Liszt Ferenc utca felől
Forrűás: googlemaps.com

A 14 emeletesben is bezárták a tetőpresszót, állítólag azért, mert onnan be lehetett látni az akkori szovjet laktanyába, az ott parkoló járművekről képek is jelentek meg egy osztrák újságban.

A szombathelyi 14 emeletes is akkor épült, amikor dúlt a verseny a vidéki városok funkcionáriusai között, hogy kinek lesz magasabb magasháza. Ennek lett eredménye a pécsi, azóta már lebontott magasház, a veszprémi húszemeletes és a szombathelyi 14 emeletes is.

A Csónakázótól nézve, ahogyan kimagasodik a tízemeletesek mögött
T. M.

A 14 emeletes - a városban is így hívják -, 1970-ben készült el, négy év előkészítés és építkezés után. Történetét egyébként nemrég bemutattuk Jól kibeszéljük Szombathely magasházát 2023. December 05. 16:21 már.

Megépítésekor a Dunántúl legmagasabb épülete volt, de nem sokáig, hiszen sorban épültek fel a magasházak Pécsett, Veszprémben, Zalaegerszegen, és még sok más városban. A veszprémi húszemeletes például 1975-ben készült el.

Ingatlaniroda a földszinten
Jánosa Marcell

A szombathelyi 14 emeletesben 84 lakást alakítottak ki, szintenként 6 fogatos elrendezésben. Két felvonót és két lépcsőházat építettek, az épületnek két bejárata van, a Petőfi Sándor utca és a hátsó parkoló felől biztosítja a függőleges közlekedést.

A földszinten eszpresszó-bárt és könyvesboltot alakítottak ki, a tetőteraszon a már említett, később bezárt kilátó eszpresszó kapott helyett.

Lift a 14. emeleten
Jánosa Marcell

A 14 emeletes igazi kuriózumnak számított, ami nem meglepő, korábban maximum ötemeletes házak épültek a városban. Az épület lakásai 75 százalékkal voltak drágábbak az azonos korú, négyemeletes házak lakásainál.

A földszint üzletei, persze, változtak. Az eszpresszó-bárból, a legendás Fészekből ingatlaniroda lett, a könyvesboltból pedig kocsma. A Fészek sokáig a város ikonikus helyének számított, állítólag csizma alakú korsóba csapolták a sört.

Kilátás a 14. emeletesből
Jánosa Marcell

Az épület mára átesett egy energetikai korszerűsítésen: új nyílászárókat kapott, hőszigetelték, így ma már az eredeti külső burkolati anyagok csak néhol figyelhetők meg. Az erkélyekhez viszont nem nyúltak a lakók, így megmaradt az épület homlokzati egysége. Az épület belseje is nagyon sok részletében az eredeti állapotot tükrözi, így a szintek között közlekedve, az épület eredeti hangulata köszön vissza.

A szombathelyi 14 emeletes abban különbözik a veszprémi húszemeletestől, hogy ma is lakják, míg veszprémi társa nagyrészt üresen áll. A pécsi magasházat pedig pár éve lebontották.

Tíz évvel ezelőtt lapunk fotósai készítettek fotógalériát a 14 emeletes tetejéről. A képekért kattintson a fotóra:

Belváros
Kilátás a 14 emeletes teejéről
Bonyhádi Zoltán
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely