Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tegeződés? Magázódás? Olvasóinkat megmozgatta a felvetés, mi lenne, ha ...

... eltörölnék a magázódást, és csak a tegeződés maradna. Mutatjuk a szavazás eredményét.

"A magyar, ha valakit szidni kell, tegeződik. Ha a tiszteletet kell megadni, magázódik."

"Ha szemtől szemben állsz a másikkal, könnyen eldönthető melyik formát kell használni."

"Én személy szerint nem kedvelem ezt a magázódás-tegeződés dolgot. Tőlem bárki tegezhet engem."

"Teljesen normális dolog a tegeződés. A magázódás eredete az osztálykülönbségekből eredt, ami pedig az elnyomás, mások lenézése, egyesek felmagasztalása miatt alakult ki."

"Ha megszűnne a magázódás, én inkább az Amerika-majmolásnak érezném. Tegezve és magázva is lehet tisztelni is a másikat, meg a búsba is elküldeni."

"Amit ma tegeződésnek hívunk (csak) az létezett, amit magázódásnak hívunk meg nem. Tegeződés értelemszerűen második személyben van, a magázódás meg a harmadik személyből fejlődött ki."

"Nem vagyok konzervatív, de megvannak azok az esetek amikor magázódunk és ettől eltérni.... Megint ez a ki..ott liberalista szabad világ ahol mindenkinek mindent lehet és semmi nem számít..."


Néhány komment a hét elején megjelent cikkünk Hogyan tetszene, ha hirtelen eltörölnék a magázódást, és csak tegeződni lehetne? February 09. 15:15 alól, aminek címében feltettük a kérdést: Hogyan tetszene, ha hirtelen eltörölnék a magázódást, és csak tegeződni lehetne?

Svédországban, a 60-as évek végén törölték el a magázódást, igaz, nem tiltották be, ha valaki akarja, használhatja, a királyi család tagjait például mindenki magázza.

A kezdeményezés aztán elterjedt, célja az volt, hogy a demokratikus állapotok konzerválódjanak. A tapasztalatok szerint a merevség helyébe az összetartozás és az egyenlőség lépett, nem tört ki anarchia, nem terjedt el a tiszteletlenség, az élet a normális mederben zajlik.

Olvasóinkat nagyon megmozgatta a felvetés, nagy örömünkre színvonalas vita alakult ki cikkünk alatt, pro és kontra véleményekkel.

Mi tesszük hozzá, hogy itt olvasóink ismeretlenül is tegeződnek, de - a kommentszekciókban és a közösségi oldalakon tapasztalt - durvaságnak nyoma sincs, és kölcsönös volt egymás tisztelete.

Szavazást is indítottunk, ami péntek délelőtt véget ért. A válaszadók 45 százaléka vállalná a magázódás eltörlését, 36 százalék viszont maradna a magázódásnál. 20 százalék véli úgy, hogy ebbe senkinek nem kellene beleszólnia, vagyis hadd döntse mindenki, melyik formát akarja használni.

Természetesen most is várjuk olvasóink véleményét kommentben.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra