Hogyan tetszene, ha hirtelen eltörölnék a magázódást, és csak tegeződni lehetne?

Van, ahol megcsinálták. Nálunk szavazhat róla.

Jó tíz éve már, hogy az IKEA magyarországi üzleteiben tegezik a vásárlókat, kortól, nemtől függetlenül. Amikor ezt bevezették, komoly felháborodást okozott, ami aztán elcsitult, habár akkor sokan voltak, akik azt mondták, többet nem teszik be a lábukat egyetlen IKEA-áruházba sem.

Mondd el nekünk, milyen Nyugatot szeretnél!
Kitöltöm a kérdőívet

De a tegeződés azóta is terjed, főleg a gyorséttermekben, és egyre több hagyományos vendéglátóhelyen is. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi oldalakon mindenki tegeződik, nagyon kevesen vannak, akik ott magázódnak.

Közel két kéve mi is írtunk Amikor nem hiszel a fülednek - A legváratlanabb helyekről csap le a tegezés 2019. April 22. 08:27 az egyre terjedő tegeződésről, kollégánk sok példát is hozott rá. Neki nem tetszett a tendencia, azért, mert – mint írta – amikor egy teljesen ismeretlen személy formális körülmények között letegezi, úgy érzi, mintha engedély nélkül a magánszférájába törne.

A tegeződés azonban megállíthatatlanul terjed, és kevesen tudják, de van egy ország, ahol eltörölték a magázódást. Nem, nem az angol nyelvű országokra gondolok, hiszen az angolban nincs tegeződés, magázódás. Ott ezt úgy oldják meg, hogy akivel nincsenek közelebbi viszonyban, azt (a mr., mrs., miss előtaggal) családnevükön szólítják, a többieket pedig a személynevükön. Vagyis, mégiscsak van magázódás és tegeződés az angolban.

A magázódást az IKEA hazájában, Svédországban törölték el, elég régen, a múlt század 60-as éveinek a végén.

A kezdeményező Bror Rexed, az Orvosi Kamara akkori elnöke volt. Rexed egy megbeszélésen azzal fordult a munkatársaihoz, hogy mostantól mindenkit tegezni fog, és erre kér másokat is.

Igazából abból lett elege, hogy mindenkinek nyomon kövesse a karrierjét, és éppen a rangja és tisztsége alapján, pontosan szólítsa meg a munkatársait.

A kezdeményezés aztán elterjedt, és azt igyekezett elősegíteni, hogy a demokratikus állapotok konzerválódjanak. A merevség helyébe az összetartozás és az egyenlőség lépett, még ha ezeken egy szó nem is tud egy csapásra változtatni, szimbolikusan nagyon is sokat segített.

Svédországban évtizedek óta tegeződik mindenki, csak a királyi család tagjait magázzák. És nem tört ki anarchia, nem terjedt el a tiszteletlenség, az élet a normális mederben zajlik.

Mi lenne, ha nálunk is eltörölnék a magázódást?

Korábbi, már említett cikkünkben Amikor nem hiszel a fülednek - A legváratlanabb helyekről csap le a tegezés 2019. April 22. 08:27 meg is szavaztattuk olvasóinkat a magázódásról, tegeződésről. 39 százalék maradna inkább a magázódásnál, 26 százalékot néha zavarja a terjedő tegeződés, de általában elvan vele, 21 százalék pedig szereti a tegeződést és 13 százalék szerint felesleges a magázódás.

Tehát a többség a tegeződés mellé állt, tízből négy ember tartaná meg a magázódást. Ez a szavazás viszont közel két éve volt, most megismételjük.

Tegyük fel, hogy népszavazás van arról, hogy eltöröljék-e a magázódást Magyarországon. Arra kérjük olvasóinkat, szavazzanak!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Szavazás