Hogyan tetszene, ha hirtelen eltörölnék a magázódást, és csak tegeződni lehetne?

Van, ahol megcsinálták. Nálunk szavazhat róla.

Jó tíz éve már, hogy az IKEA magyarországi üzleteiben tegezik a vásárlókat, kortól, nemtől függetlenül. Amikor ezt bevezették, komoly felháborodást okozott, ami aztán elcsitult, habár akkor sokan voltak, akik azt mondták, többet nem teszik be a lábukat egyetlen IKEA-áruházba sem.

De a tegeződés azóta is terjed, főleg a gyorséttermekben, és egyre több hagyományos vendéglátóhelyen is. Arról nem is beszélve, hogy a közösségi oldalakon mindenki tegeződik, nagyon kevesen vannak, akik ott magázódnak.

Közel két kéve mi is írtunk Amikor nem hiszel a fülednek - A legváratlanabb helyekről csap le a tegezés 2019. April 22. 08:27 az egyre terjedő tegeződésről, kollégánk sok példát is hozott rá. Neki nem tetszett a tendencia, azért, mert – mint írta – amikor egy teljesen ismeretlen személy formális körülmények között letegezi, úgy érzi, mintha engedély nélkül a magánszférájába törne.

A tegeződés azonban megállíthatatlanul terjed, és kevesen tudják, de van egy ország, ahol eltörölték a magázódást. Nem, nem az angol nyelvű országokra gondolok, hiszen az angolban nincs tegeződés, magázódás. Ott ezt úgy oldják meg, hogy akivel nincsenek közelebbi viszonyban, azt (a mr., mrs., miss előtaggal) családnevükön szólítják, a többieket pedig a személynevükön. Vagyis, mégiscsak van magázódás és tegeződés az angolban.

A magázódást az IKEA hazájában, Svédországban törölték el, elég régen, a múlt század 60-as éveinek a végén.

A kezdeményező Bror Rexed, az Orvosi Kamara akkori elnöke volt. Rexed egy megbeszélésen azzal fordult a munkatársaihoz, hogy mostantól mindenkit tegezni fog, és erre kér másokat is.

Igazából abból lett elege, hogy mindenkinek nyomon kövesse a karrierjét, és éppen a rangja és tisztsége alapján, pontosan szólítsa meg a munkatársait.

A kezdeményezés aztán elterjedt, és azt igyekezett elősegíteni, hogy a demokratikus állapotok konzerválódjanak. A merevség helyébe az összetartozás és az egyenlőség lépett, még ha ezeken egy szó nem is tud egy csapásra változtatni, szimbolikusan nagyon is sokat segített.

Svédországban évtizedek óta tegeződik mindenki, csak a királyi család tagjait magázzák. És nem tört ki anarchia, nem terjedt el a tiszteletlenség, az élet a normális mederben zajlik.

Mi lenne, ha nálunk is eltörölnék a magázódást?

Korábbi, már említett cikkünkben Amikor nem hiszel a fülednek - A legváratlanabb helyekről csap le a tegezés 2019. April 22. 08:27 meg is szavaztattuk olvasóinkat a magázódásról, tegeződésről. 39 százalék maradna inkább a magázódásnál, 26 százalékot néha zavarja a terjedő tegeződés, de általában elvan vele, 21 százalék pedig szereti a tegeződést és 13 százalék szerint felesleges a magázódás.

Tehát a többség a tegeződés mellé állt, tízből négy ember tartaná meg a magázódást. Ez a szavazás viszont közel két éve volt, most megismételjük.

Tegyük fel, hogy népszavazás van arról, hogy eltöröljék-e a magázódást Magyarországon. Arra kérjük olvasóinkat, szavazzanak!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Szavazás