Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pici nagyot gondolt - a Magyar Dal Napja Szombathelyen

Mind a kezdeményezés, mind a kivitelezés - Presser Pici ötletéből kvázi magát hivatalos zene-ünneppé is kinőhető - „Magyar Dal Napja” a szombathelyi helyszínen magas nívójú és kvalitású mutatókkal debütált. - Képes beszámolónk az Agora által „tető alá” hozott Fő téri koncertsorozatról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

80 % - ban hazai

Meggie és Géza – azaz Horváth Meggie és Peltzer Géza, akik egyetlen tangóharmonikával, és egy andalító hanggal felszerelkezve hozták azt a telített érzetet, ami a maga sanzon-tűfokán minden további hangszer nélkül fájdalommentesen gyűrte át a sok matinézó hallgatózót. Géza a legtöbb számhoz még annak a százalékos magyarság-tartalmát is hozzáfűzte, majd ebben a stílben „csinálták másképp”, és ami biztos: műfajukban a legjobban.

Géza és Meggie
Géza és Meggie
Mészáros Zsolt

Dupla debütálás

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A rendezvénnyel együtt mutatkozott be a nagyközönségnek a Violet Eye , vagyis az új szombathelyi poprock-alternatíva, ugyan mélyre nem szántó szöveggel, de fülbemászóan dallamos, szándékosan egyszerűre kalapált, könnyed, skandálható-dudorászható, agy-kikapcsoló, remek hangulatú dallamokkal. Mivel ezt az alkalmat ragadták meg a srácok debütáló koncertjük előadására, bizony úgy éreztük, kell is letenni az asztalra, várakozásainkat pedig nagy hányadában teljesítették is, ugyan nagy tömeget nem láttak délután 3-kor.

Violet Eye
Violet Eye
Mészáros Zsolt

Számaik között szól egy Szombathelyről, a szombathelyi pörgős éjszakákról, igazi velős kis zúzás, bár épp fél órával azelőtt tapasztaltuk, hogy még a Thököly utcai kisbolt sincs nyitva, ami emlékink szerint vasárnap délután általában üzemel, átéreztük a dal mondanivalóját, ami egyszerű lokálpatriotizmusnak hat Bencsics „Dave” Dávid tollából.

Míg Kocsis „Kápé” Péter és Fritz „Frici” Balázs a lájtos ütemeket adja a soft műfajmezsgyén kalimpálva, addig Kaposi „Balee” Balázs zseniális cifrái tartják felszínen a hatást. Az énekes lány, Alföldi Alexandra hangja a zene dallamához hibátlan, megjelenése kissé azonban elüt még, több szempontból is. A zenekar lendületéhez, és színpadképéhez egyszer öltözékben, egyszer mozgásban lehetne fényesíteni, de elsőre így is szép csomagot adtak át. Másképp is stílushűen, és nem utolsó sorban, vidáman csinálták.

A félkispálmentes zenekar…

A Kocsmazaj zenekar a beharangozások alapján még csalódást is okozhatott volna, hisz „kispálrajongóknak” dedikálták, tehát jogosan várhattunk volna tőlük Kispál számokat – nem mellesleg arra gondolva, hogy épp feloszlott az eredeti, és már szárnyal is az emlékzenekar – de itt kéremszépen félreértelmeződésről vala szó. A zenekar valóban Kispál számokkal indította meg működését, ám azóta saját - sajátos, és mozgalmas – dalaikkal inkább csak stílusában mutatnak hasonlóságot. Az est legtökéletesebben kidolgozott feldolgozását jegyezhetik, az ő hangszerelésükben igazán kihallatszott, hogy mennyire másképp csinálják. És ezt a számot itt hallottuk utoljára…

Kocsmazaj
Kocsmazaj
Mészáros Zsolt

„2008-ban vált zenekarrá az együttes”

A Voler Mouche olybá tűnt, eltévedt. A magyar dal napján ők voltak az egyetlenek, akik nem bővelkedtek magyar nyelvű számokkal, habár tudjuk, a számokat Misky Ádám jegyzi, és Korponay Zsófi hangja a legszebb tündérhárfát is sorvadt bottá szégyeníti, azért erre fel lehetett volna készülni néhány nótával. A műsorvezető elmondta velük kapcsolatban, hogy „2008-ban vált zenekarrá az együttes”… ezek szerint addig vagy Ádi volt az együttes, vagy együtt nem voltak zenekar… Megmosolyogtuk. Eredetileg „Special” műsorral jöttek volna, ám utóbb kiderült, hogy ez nem jelentett egyebet, minthogy Sávoly „apuka” Péter helyett dobsampler lett volna az alap, viszont aptyuk időben befutott. És még másképp sem voltak hajlandóak csinálni.

Voler Mouche
Voler Mouche
Mészáros Zsolt

OM és a széttiport Fő tér

Az Ocho Macho azonban beletette magát a special jelző kereteibe. Most tényleg le a kalap, látszik, hogy itt valódi felkészülés előzte meg a koncertet, elővéve a rég nem hallott magyar dalokat, sőt még eddig magyar átirattal nem rendelkező dalt is fedeztünk fel.

Ocho Macho
Ocho Macho
Mészáros Zsolt

Hatalmas lelkesedést, és igazi „hazafiságot” lehetett átvenni tőlük, jókorát robbantak a greenbox hatású Agora óriásmolinó előtt. Gergő pólóváltás után még egy elfajuló pogómeccset is orvosolt hirtelen, hogy aztán a zenekaron még a gólyatáborban kissé érezhető idegenséget levetkőzve, hatalmasat adjon a hangulatnak. Gombostűt nem lehetett leejteni, a Fő térre ki lehetett volna akasztani a „megtelt” táblát, és ugyan ők sem csinálták másképp, tehát magát a számot nem dolgozták fel, de magukhoz képest nagyon is megtették, méghozzá hatásosan. A Savaria Kingston Town aktuálisabban, szebben, felemelőbben még talán nem szólt.

Hungarian certified HSS

A 15 éve fennálló Heaven Street Seven elsőre mintha csak egy unott hétköznapi koncertre ruccant volna le, amit már ők is szinte unnak. Szűcs Krisztián ásítozva helyezkedik, vonszolt beállás, fáradt hangolás. Aztán mintha mindez sose lett volna, a koncert kezdetétől a végéig dicső másfél órás intenzív meggyőzésbe fogtak a magyar dal pártján, és lehet, hogy szellősebben voltak, mint OM-n, szinte megemelték az embert, és a dal vállára ültették.

Heaven Street Seven
Heaven Street Seven
Mészáros Zsolt

Ha valaki elbambult volna, és hirtelen nem érezte volna a ritmust, nagyszerű segítséget kaphatott az „Így jártam anyátokkal” c. sorozatból ismerhető „Húúú-lányok”-ra való pillantással, akik szinte végigpörögték a koncertet az elő sorokban, de természetesen rajtuk kívül is látszott mindenkin a jó szórakozás minden jele. Klasszikus slágereiket a közönséggel karöltve játszották el, és ahogy ők elhagyták a színpadot, a Magyar Dal Napja érezhetően, és hivatalosan is véget ért. Jövőre ugyanekkor, azaz szeptember 12-én ismét MDN! És addig is: mindenki csinálja másképp.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés