Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyar kormány inkább lemondott 77 milliárd forintól, minthogy egy kis pénz civilekhez menjen

Nem ez az első ilyen döntésük.

A magyar kormány nem tudott megegyezni Norvégiával, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról - írja a Telex .

Szerda volt a végső határideje annak, hogy a magyar kormány képviselői megállapodjanak Norvégiával a Magyarországnak járó támogatásokról, konkrétan arról, hogy a civil célokra jutó 4 milliárd forintnak melyik szervezetek legyenek a lebonyolítói.

A megállapodás szerint ez lett volna a feltétele annak, hogy a teljes, 77 milliárdos összeget megkaphassuk, azt ugyanis a norvégok kikötötték, hogy a civileknek járó pénzekről nem dönthet közvetlenül a magyar kormány.

Így Magyarország várhatóan végleg elesik ezektől a tízmilliárdoktól a civileknek szánt 4 milliárd miatt.

A magyar kormány nem először mondott le a Norvég Alap támogatásáról azért, mert annak egy kis részének felhasználásáról a norvégok által kijelölt civil szervezetek döntöttek volna. A 2014-2020-as időszakban 75 milliárd forint (214 millió euró) támogatást utasítottak vissza Magyarország inkább lemondott 200 millió euróról, nehogy egy kis pénz a civilekhez menjen 2020. August 04. 10:13 , ugyanezen okból.

A Norvég Alap három, az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia) befizetéseiből áll. Ez a három orszg nem tagja az Európai Uniónak, viszont az EGT-hez tartozásuk miatt az Unió több előnyét (nyitott piac, belső vámmentesség) élvezhetik. Mivel ez a három ország nem fizet tagdíjat az EU-nak, az úgynevezett Norvég Alapba fizetnek be hozzájárulást.

A Norvég Alapból az EU új tagállamai és szegényebb országai kapnak támogatást, azok, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 90 százalékát.

A Magyarországnak járó támogatásból az Innovációs és Technológiai Minisztérium például 50 millió eurót fordíthatott volna klíma- és energiapolitikára, 45-öt innovációra és a KKV-k támogatására, 31-et helyi fejlesztésekre.

A BM 31,5 millió eurót költhetett volna romaintegrációra, az Emmi 17 milliót kulturális támogatásokra, de 4,5 millió ment volna oktatásra és ösztöndíjakra is. Sajtóinformációk szerint a minisztériumokban már hosszú ideje dolgoztak ezeknek a programoknak az előkészítésén.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra