Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyar kormány inkább lemondott 77 milliárd forintól, minthogy egy kis pénz civilekhez menjen

Nem ez az első ilyen döntésük.

A magyar kormány nem tudott megegyezni Norvégiával, ezért inkább lemondott 77 milliárd forintnyi támogatásról - írja a Telex .

Szerda volt a végső határideje annak, hogy a magyar kormány képviselői megállapodjanak Norvégiával a Magyarországnak járó támogatásokról, konkrétan arról, hogy a civil célokra jutó 4 milliárd forintnak melyik szervezetek legyenek a lebonyolítói.

A megállapodás szerint ez lett volna a feltétele annak, hogy a teljes, 77 milliárdos összeget megkaphassuk, azt ugyanis a norvégok kikötötték, hogy a civileknek járó pénzekről nem dönthet közvetlenül a magyar kormány.

Így Magyarország várhatóan végleg elesik ezektől a tízmilliárdoktól a civileknek szánt 4 milliárd miatt.

A magyar kormány nem először mondott le a Norvég Alap támogatásáról azért, mert annak egy kis részének felhasználásáról a norvégok által kijelölt civil szervezetek döntöttek volna. A 2014-2020-as időszakban 75 milliárd forint (214 millió euró) támogatást utasítottak vissza Magyarország inkább lemondott 200 millió euróról, nehogy egy kis pénz a civilekhez menjen 2020. August 04. 10:13 , ugyanezen okból.

A Norvég Alap három, az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó ország (Izland, Liechtenstein, Norvégia) befizetéseiből áll. Ez a három orszg nem tagja az Európai Uniónak, viszont az EGT-hez tartozásuk miatt az Unió több előnyét (nyitott piac, belső vámmentesség) élvezhetik. Mivel ez a három ország nem fizet tagdíjat az EU-nak, az úgynevezett Norvég Alapba fizetnek be hozzájárulást.

A Norvég Alapból az EU új tagállamai és szegényebb országai kapnak támogatást, azok, ahol az egy főre jutó GDP nem éri el az uniós átlag 90 százalékát.

A Magyarországnak járó támogatásból az Innovációs és Technológiai Minisztérium például 50 millió eurót fordíthatott volna klíma- és energiapolitikára, 45-öt innovációra és a KKV-k támogatására, 31-et helyi fejlesztésekre.

A BM 31,5 millió eurót költhetett volna romaintegrációra, az Emmi 17 milliót kulturális támogatásokra, de 4,5 millió ment volna oktatásra és ösztöndíjakra is. Sajtóinformációk szerint a minisztériumokban már hosszú ideje dolgoztak ezeknek a programoknak az előkészítésén.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet