Magyarország 19 legveszélyesebb zebrája közé egy szombathelyi is bekerült

Megnéztük és bólintottunk.

A Generali Biztosító a hónap közepén indított egy internetes szavazást, amellyel Magyarország legveszélyesebb zebráját keresik.

A kampány nyilvánvalóan reklámcélokat (is) szolgál, de ettől függetlenül két dolog miatt is érdemes foglalkozni vele.

 • Az egyik az, hogy az ország 19 legveszélyesebbnek tartott gyalogátkelői közé egy szombathelyi bekerült. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) szakemberei a Szent Gellért utca és a Kőrösi Csoma utca kereszteződését jelölték e kétes értékű címre.
 • A másik, hogy amennyiben ez a zebra kapja a legtöbb szavazatot (eddig nem áll jól a versenyben), a cég – saját költségére - még a nyár folyamán átalakítja úgynevezett okoszebrára.
 • zebra Szent Gellért Kőrösi Csoma sándor
  Kimentünk, megnéztük, bólintottunk
  Mészáros D. Zsolt

  Lapunk megnézte a helyszínt, és arra a következtetésre jutott, hogy abszolút jogos a jelölés.

  A Szent Gellért utca a belvárostól kicsit távolabb helyezkedik el, de a Csaba utcai felüljáró megépülése után alaposan megnőtt a forgalma. Ugyanakkor a hosszú egyenes és a közlekedési lámpák közötti távolságok csábítanak a gyors haladásra.

  zebra Szent Gellért Kőrösi Csoma sándor
  Minden együtt van ahhoz, hogy veszélyes legyen
  Mészáros D. Zsolt

  A zebra mellett ráadásul egy óvoda található, valamint néhány kisbolt (pékség, dohánybolt stb.), így sokan megállnak autóval az út szélén, gyermekeket hoznak-visznek, beugranak vásárolni. A parkoló autók miatt pedig nehezebben belátható az átkelő.

  A biztosítótársaság a rendőrség adataira hivatkozva azt írja, hogy

 • a gyalogosokat érintő több mint 2100 baleset 38%-a (812 eset) kijelölt gyalogosátkelőhelyen történt, melyből 18 volt halálos kimenetelű,
 • az összes gyalogosbaleset 93%-a (1989 eset) lakott területen belül, döntő többségben (65%) nappali, természetes fényviszonyok mellett következett be. Azonban 571 alkalommal éjszaka, működő közvilágítás mellett,
 • 115 esetben pedig közvilágítás nélküli útszakaszon történt szerencsétlenség,
 • Azaz nemcsak a zebrák megléte a fontos, hanem azok láthatóvá tétele is.

  zebra Szent Gellért Kőrösi Csoma sándor
  Az út szélén álló autók akadályozzák a kilátást - Kattintson a képre a galériához!
  Mészáros D. Zsolt

  Néhány évvel ezelőtt lapunk foglalkozott Megkérdeztük, miért ilyen vacak néhol a szombathelyi közvilágítás 2016. December 13. 20:05 az esti szombathelyi gyalogosgázolásokkal, amiből akkor a Szent Gellért utcában több is volt, többek között a Kőrösi Csoma utca kereszteződésnél is.

  Okoszebrákból jó néhány létesült Hamarosan öt okoszebrája is lesz Szombathelynek 2022. March 29. 09:16 a városban az utóbbi években, és nagyon úgy tűnik, hogy a Szent Gellért utcában is elkelne egy. Ha befut a szavazáson, ha nem.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hasznos