Magyarország ismét megvétózott egy EU-s tervezetet

A nagy nemzetközi cégeket szeretné a közösség jobban megadóztatni. Ennek most egy darabig lőttek.

Magyarország blokkolta az Európai Unió megállapodását a globális minimumadóról – írja az Euronews .

A globális 15 százalékos minimumadó azokra az óriásvállalatokra vonatkozna, amelyek éves forgalma meghaladja a 750 millió eurót.

Lengyelország is beleegyezett a direktíva elfogadásába. Ugyanakkor visszalépés történt, mert Magyarország elutasította az egyezséget" – idézi az Euronews Bruno Le Maire francia pénzügyminisztert, aki szerint ideje lenne feladni azt, hogy az adóügyekben egységesen kell dönteni az Unióban, szerinte elég lenne a minősített többség.

Magyarországon jelenleg 9 százalékos a társasági adó, ami az egyik legalacsonyabb Európában. Igaz, közben különadóval sújtanak bizonyos ágazatokat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az üggyel kapcsolatban közleményt juttatott el a lapunknak. Ebben azt írják.

"Amikor nagy nehezen sikerült konszenzusra jutni a globális társaságiadó-minimumról, akkor még nem volt háború Ukrajnában, azóta viszont teljesen új világgazdasági helyzet állt, amelyben ennek bevezetése drámai hatásokkal járna Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Ivan Korcokkal közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kiemelte: "Az európai gazdaság elképesztő kihívásokkal néz szembe. Amikor egekben vannak a kamatok, az infláció meg az energiaárak, akkor a termelő vállalatokra kivetett adóemelés drámai hatásokkal járhat, például munkahelyek százainak, ezreinek, tízezreinek a veszélybe kerülésével.""

Az Európai Unió egyébként minden bizonnyal újra nekifut a globális minimumadónak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság