Magyarország megvétózta a közös EU-hitelt Ukrajnának

Ezzel viszont lekerült a napirendről a magyar helyreállítási terv elfogadása is.

A magyar kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter megvétózta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós közös uniós hitelfelvételt a pénzügyminiszterek keddi ülésén – írja a Telex.

Hogy a háború sújtotta ország megkapja a pénzt, három jogszabályban kellett volna egyetérteniük a minisztereknek, de Varga Mihály a közös költségvetési rendelet egyhangúságot követelő módosításánál jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá. Csak a magyar kormány szavazott nemmel, a másik 26 támogatta a javaslatot, de emiatt végül a csomag egészét sem tudták elfogadni.

Varga Mihály
MTI / Mohai Balázs

Az ülést levezető elnök azt mondta, megvizsgálják, milyen lehetőségeik vannak Magyarország kihagyásával. Becslések szerint ugyanis havi 3-4 milliárd eurós segítségre lenne szüksége Ukrajnának, ennek nagyjából felét közösen állná az EU: az eddigi nehézkesen folyósított, eseti segítség helyett kiszámíthatóan adná oda jövő év elejétől – emlékeztet a lap.

Ezzel együtt lekerült a napirendről a nagyjából 2300 milliárd forintos magyar helyreállítási terv elfogadása és elnapolták a döntést mintegy 3000 milliárd forintnyi magyar felzárkóztatási forrás zárolásáról, valamint a kormány által ellenzett globális minimumadóról is.

Várhatóan napokon belül újra összeülnek a pénzügyminiszterek, de az sem kizárt, hogy az állam- és kormányfők december 15-i csúcstalálkozóján is tárgyalnak majd ezekről a témákról – a magyar ügyekben ugyanis heteken belül dönteni kellene – írja a Telex. .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet