Magyarországon is irgalmatlan károkat okoznak az ipari cégek a légszennyezéssel

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közel ezer magyar légszennyező adatait gyűjtötte össze. A listán megtaláljuk a szombathelyi Falcót is.

„2019-ben több mint 300 ezer európai lakos halt meg idő előtt a légszennyezés miatt"

- többek között erre a következésre jutott a német CORRECTIV.Europe, amely egy nemzetközi együttműködés keretében gyűjtötte össze az európai légszennyezettségi adatokat*. Német, olasz és lengyel médiumok mellett a Nyugat.hu is része a projektnek, így a magyar ipari létesítmények kiemelten szerepelnek az adatbázisokban.

A CORRECTIV kutatása az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatain és számításain alapul és mellbevágó következtetésekre jut.

Az köztudott, hogy a fő légszennyező anyagok többek között szív- és érrendszeri betegségeket, daganatos és légzőszervi problémákat okozhatnak, az üvegházhatású gázok pedig hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. De az erdőket, a mezőgazdasági terményeket és a biológiai sokféleséget is veszélyezteti és károsítja a légszennyezés.

Bár a levegő minősége Európában folyamatosan javul, még mindig nagyon sok a teendő
Pexels.com

A kutatás azonban egy másik vetületre is felhívja a figyelmet.

Miközben naponta olvassuk a híreket az újabb magyarországi ipari beruházásokról, keveset – vagy éppen egyáltalán – nem beszélünk arról, hogy ezek mekkora károkat okoznak.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatain alapuló számítás szerint Európa legnagyobb légszennyező létesítményei egyedül 2017-ben mintegy 275 milliárd euró kárt okoztak a környezetükben. Ez részben az emberi szervezet egészségkárosításából, a korai halálozásból, részben az ökoszisztémára gyakorolt hatásból ered.

Ahogy említettük, magyar kibocsátók is szerepelnek az adatbázisban.

A közel ezer ipari és mezőgazdasági létesítmény lefedi az egész országot. Az adatbázis nemcsak megnevezi őket, de azt is elárulja, hogy euróban kifejezve mekkora kárt okoztak a légszennyezésükkel.

2017-ben Magyarország két legnagyobb szennyezője a Mátrai Erőmű és győri Audi Hungária volt. A kalkulációk szerint az előbbi 978 millió, a második 774 millió eurós kárt okozott a légszennyezéssel.

Az adatokat CORRECTIV.Europe megyei bontásban is szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta.

Ezek szerint Vas megyéből 41 helyszín került be az adatbázisba. A döntő többségük állattartó telephely, melyeknek az ammóniakibocsátást kell jelenteniük.

Rajtuk kívül csak a répcelaki Linde Gáz Magyarország Zrt.-nek és a szombathelyi Falco Zrt.-nek volt az elmúlt másfél évtizedben a hatóságok felé jelentési kötelezettsége.

A szombathelyi Falco-gyár
Nagy Jácint

A Linde utoljára 2009-ben jelentett illékony (nem metán) szerves vegyület (NMVOC) kibocsátást, a Falco neve mellett viszont szinte minden évben ott vannak bizonyos mennyiségű nitrogén-oxid (NO) vegyületek, amelyek a jelentés szerint szerepet játszanak a szmog kialakulásában és károsítják az egészséget is.

A CORRECTIV által rendelkezésünkre bocsátott számítások szerint a Falco 2017-ben – tegyük hozzá, hogy ez még az újabb szűrők beszerelése Szűrők és mérföldkövek: fekete bárányból zöld báránnyá szeretne válni a Falco-gyár 2019. February 11. 20:52 előtt volt – 6,5 millió eurónyi kárt okozott környezetében a légszennyezéssel.

A témára a közeljövőben még visszatérünk.

* Az évente frissített Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és Hulladékszállítási Nyilvántartás (E-PRTR) 91 szennyező anyagot tart nyilván. Ebből a vizsgálat kilenc légszennyező anyag kibocsátását követte 2007 és 2021 között. Egy bizonyos nagyság felett a cégeknek jelenteniük kell a károsanyag kibocsátásukat a nemzeti hatóságoknak, ezekre a bevallásokra épül a nyilvántartás. A mennyiségeknek ugyanakkor küszöbértékei vannak, ha ez alatt találhatók az értékek, a cégeknek nem kell jelenteniük és az adatbázisban - a Falco esetében például 2018 és 2021-ben - nulla kibocsátás szerepel. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás csak az ipari szennyezéssel foglalkozik, azaz nem tartalmazza a közlekedés és a háztartások által okozott károkat és kockázatokat.

Ez az írás a Nyugat.hu és a CORRECTIV.Europe helyi újságírás hálózata közötti együttműködés részeként született. A hálózat Európa-szerte adatvezérelt és oknyomozó kutatásokat végez helyi szerkesztőségekkel együttműködve. A CORRECTIV.Europe a CORRECTIV nonprofit oknyomozó hírszerkesztőség része, amelyet adományokból finanszíroznak. Bővebben itt: correctiv.org/en/europe
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód