Májustól elszállhat a liszt ára

Persze, ha az árbefagyasztást meghosszabbítja a kormány, akkor később.
A jelenlegi lisztárak körülbelül 100-105 ezer forintos tonnánkénti búzaárra vannak alapozva, jelenleg viszont a piacon 130-135 ezer forint a búza ára. A liszt mostani 155-165 forint körüli kilónkénti átadási árának 200-220 forint körülire kell emelkednie, mivel a piacon az elmúlt hetekben kialakult, 130-135 ezer forintos búzaárak ezt követelik meg. Az áremelkedés a fogyasztóknál is borítékolható - hívta fel a figyelmet a Világgazdaság .

Az árstop elvileg május 1-jéig él, annak feloldásakor jelentősen drágul a liszt a boltokban, de nyilván csak akkor, ha az árbefagyasztást meghosszabbítja a kormány. Addig a kisboltok komoly veszteségeket könyvelhetnek el.

Mindenesetre a búza drágulása miatt június-július környékén további jelentős áremelkedés következik. Ráadásul az idei aratáskor nagyon magas induló árak alakulhatnak ki, a kezdeti felvásárlási árszint elérheti akár a tavalyi ár dupláját is. Ez pedig további nyomást jelent a liszt, azon keresztül pedig a péktermékek árára, és kialakuló árszint már a fogyasztás érzékelhető csökkenésével jár majd.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság