Már két nyugati országot is megelőz Magyarország a vásárlóerős GDP alapján

A kormánypropaganda mégsem reklámozza. Részben érthető.

Viszonylag kevés figyelmet kapott az Eurostat néhány nappal ezelőtt publikált adatsora , amely a 2021-re kalkulált vásárlóerő paritás (PPS) alapján rendezi sorba az Európai Unió országait.

A szomszédban zajló szürreális háború és a vasárnapi parlamenti választás árnyékában valóban apróságnak tűnik ez a néhány szám, de azért mégsem árt beszélni róla.

Magyarország most először előz meg két nyugati országot (Görögország, Portugália) a listán az EU átlagához mért 76 százalékával, ráadásul nemcsak Romániát (73) utasítja maga mögé ismét, de ebben a tekintetben nem túl fényesen szereplő Szlovákiát (68) is.

Adatok: Eurostat, Grafika: Nyugat.hu
Nyugat.hu

Az európai sorból nagyon kilóg felfelé Luxemburg (277) és Írország (221), majd következnek a „simán gazdag” országok Dániától Franciaországig, ahol mindenhol magasabb a vásárlóerő, mint az EU átlaga.

Az ezt követő „feltörekvő” csoportba már több egykori szocialista ország is bekerült (Csehország, Szlovákia, Litvánia, Észtország) majd következnek a „kissé leszakadtak”, Lengyelországgal és Magyarországgal az élen. A sort Görögország és Bulgária zárja.

Még mielőtt elárasztanak bennünket az olvasói levelek, gyorsan hozzátesszük, hogy tudjuk, hogy a váráslóerő alapján mért GDP (ami figyelembe veszi azt is, hogy a nemzeti valutáért mennyi árut és szolgáltatást lehet venni az adott országban) is számtalan sebtől vérző összehasonlítási alap, ráadásul a tavalyi év óta már sok víz folyt le a Dunán.

De ettől függetlenül figyelemre méltó adatsor.

Mint ahogy figyelemre méltó az is, hogy a kormánypropagandában nem jelent meg ez viszonylag kedvező hír. Annyiban persze érhető, hogy mégiscsak kiderül belőle, hogy az ország sikere – fogalmazzunk úgy - csak viszonylagos, és ha az elmúlt három évtizedet nézzük, akkor még mindig az elvesztett kezdeti versenyelőny és az elvesztegetett lehetőségek jutnak az eszünkbe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság