Már nem teszi közzé az energiahivatal a lakossági áram beszerzési árát

A DK szerint a kormány átveri a lakosságot.

Az idei évtől már nem teszi közé Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), hogy mennyi volt a lakossági áram beszerzési ára – tudta meg a 24.hu. Az MVM maradt az egyetlen egyetemes áramszolgáltató, ezért a hivatal szerint az árnak már nincs jelentősége.

A 24.hu azzal kezdi a cikket, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közlése szerint tavaly nettó 14,93 Ft/kWh volt országosan a villamos energia egyetemes szolgáltatásban a „tényleges piaci vásárlási átlagár”. Vagyis átlagosan ennyiért szerezték be 2021-ben a szolgáltatók az áramot, amit a lakosságnak bruttó 36,20 (nettó 28,50) forintért adtak rezsicsökkentett áron.

Mint ismertetik, eddig – a szolgáltatók tájékoztatása céljából – negyedévente közölte a hatóság a piaci vásárlási árat. A portál megkérdezte az energiahivatalt az idei árakról, így tudták meg, hogy ettől az évtől már nem teszik közzé ezt az adatot. A MEKH azt írta, a jövőben hasonló tartalmú tájékoztatás közzététele azért nem várható, mert egyetlen egyetemes áramszolgáltató maradt, az MVM, amely az utolsó másik, még meglévő egyetemes áramszolgáltatót, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t is megvette februárban.

A MEKH válaszában hangsúlyozta, a közzététel célja eredetileg az volt, hogy az úgynevezett villamosenergia-adásvételi szerződésekhez kötődően tájékoztassa az egyetemes szolgáltatókat az árszabályozási pozíciójukkal kapcsolatban. Ez az ár ugyanakkor semmilyen gyakorlati információval nem bír(t) a fogyasztók számára – tették hozzá.

Akkor volt jelentősége (a szolgáltatók számára), amikor a piacon több, nem állami tulajdonban lévő, egyetemes szolgáltató működött. A közzétételnek a rezsicsökkentésről hozott szabályozás, és az egyetemes szolgáltató állami tulajdonba kerülése után már semmilyen jelentősége nincs – közölték.

A DK lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írja: "A titkolózás oka az lehet, hogy az emberek ne tudják meg, mennyiért veszi a kormány az áramot, hogy az emberek ne tudják ezt összehasonlítani más országok áraival, illetve, nehogy kiderüljön, mennyi hasznot zsebel be a kormány a brutálisan megemelt rezsiszámlákon"

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság