Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje Szombathelyen kiállt a kétfordulós előválasztás mellett, és a DK-nak is odaszúrt egyet.

Napszúrásgyanús környezetben, a szombathelyi városháza előtt tartott közös sajtótájékoztatót pénteken kora délután Nemény András polgármester és Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere. A sajtótájékoztató a szokásos módok kezdődött, némi protokolláris mondat, majd a két ellenzéki város nehéz helyzete és az előttük álló feladatok jöttek, ezekről lejjebb.

Hirtelen előkerült a szombathelyi előválasztás

Viszont egy ponton Márki-Zay hirtelen a szombathelyi előválasztásra váltott, és meglepő módon nem csak a jelöltek esélyeit ecsetelte, hanem elég kemény mondatokat is megfogalmazott az egyik jelöltről.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Márki-Zay kifejtette, ha kétfordulós lenne az előválasztás, akkor Szombathelyen is elindulhatna valamennyi jelölt, és nem kockáztatnák, hogy a Fidesz jelöltje nyerjen végül. Mint mondta, ő is nagyon szerette volna rábeszélni az indulásra László Győző jelenlegi alpolgármestert, de ő addig nem akar indulni, amíg csak egyfordulós az előválasztás.

Hozzátette, az egy fordulót csak a DK szeretné, szerinte a DK nem az ország sorsát tartja fontosnak, hanem a saját mandátumainak a maximalizálását.

Két forduló esetén László Győző is indulna?

Kifejtette, ha két forduló lenne, akkor minden jelölt gond nélkül rajthoz állhatna. Ha csak egy forduló lesz, akkor László Győző indulása nagyon könnyen az Ungár Péterrel megosztott ellenzéki szavazatok miatt nagyon könnyen Czeglédy Csaba győzelmét eredményezné az előválasztáson. És bár Czeglédy elkötelezett ellenzéki, aktív képviselő, kiváló ügyvéd, de jelen pillanatban egy óriási kockázat.

Márki-Zay Péter
Mészáros D. Zsolt

Nagyon nagy a kockázata annak, ha ő lesz a közös ellenzéki jelölt, akkor egy héttel a választások előtt vezetőszíjon viszik el a rendőrök. Annak is nagy a kockázata, hogy nagyon sok ellenzéki sem szavazna Czeglédyre, és ezáltal a Fidesz jelöltje jutna be egy egyébként az ellenzék számára abszolút nyerhető választókerületben – mondta Márki-Zay.

Javasolta, hogy a pártmutyik helyett szervezzenek tisztességes kétfordulós előválasztást, és ne kényszerítsenek senkit olyan kompromisszumokra, amikhez nem szívesen adják a nevüket. Azt kérte, hogy a szombathelyi polgárok legyenek bölcsek, ne pártszempontok alapján döntsenek, hanem a Fidesz legyőzése legyen a legfőbb cél. Egy kérdésre válaszolva kijelentette, azt is kéri, hogy a szombathelyiek ne Czeglédy Csabát támogassák az előválasztáson, mert ez az ügy kulcskérdés lehet a Fidesz leváltásában.

„Az előválasztáson való részvétel még nincs lezárva”

Nemény András ehhez hozzátette, Czeglédy Csabát a szombathelyiek választották meg a saját választókerületében, sokadik alkalommal, az ő legitimitása a közgyűlésben megkérdőjelezhetetlen. Az a munka, amit a szociális bizottság elnökeként végez, nagyon fontos, amit nagyra értékel. Az előválasztáson való részvétel még nincs lezárva, addig nem akar erről nyilatkozni.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

De megismételte, hogy bárki legyen az előválasztás győztese, ki fog állni mellette, úgy gondolja, hogy az eddig ismert jelöltek alkalmasak országgyűlési képviselőnek, és sikerrel képviselnék a várost.

A sajtótájékoztató elején Nemény András elmondta, több témában egyeztettek, köztük volt az önkormányzatiság helyzete, és megemlítette, hogy Szombathely azon három város egyike, amelyik nem kapott kompenzációt Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt 2021. May 06. 20:47 az iparűzési adó elvonása miatt. Részletesen ecsetelte a város gazdasági problémáit, és azt, hogy a városvezetés hogyan akarja ezt a helyzetet megoldani. „Szombathely mostantól a saját kezébe veszi a sorsát” 2021. May 07. 11:22

Mint mondta, azt kéri a miniszterelnök-jelöltektől, hogy egyforma mércével támogassák az önkormányzatokat. Előre kiszámítható modell alapján. Azt a jelöltet tudja jó szívvel támogatni, aki nem tesz különbséget önkormányzatok között, az is fontos, hogy a most fideszes vezetésű városok se járjanak rosszul egy kormányváltás esetén.

„Mi más kultúrát képviselünk”

Megemlítette, hogy ő Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt mögé állt be, mint a 99 Mozgalom egyik alapítója, Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között 2021. May 16. 06:50 de az ellenzéki előválasztáson induló valamennyi miniszterelnök-jelöltet alkalmasnak tartja, és bármelyik jelölt nyeri az előválasztást, őt támogatni fogja.

Márki-Zay Péter sajtótájékoztató Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Márki-Zay kifejtette, korábban már rávette arra a többi miniszterelnök-jelöltet, nyilvánítsák ki, hogy ha 2022-ben sikerül Orbán Viktort eltávolítani, akkor az önkormányzatok megkapják a tőlük most elvett forrásokat, különösen azt az 1.38 milliárdos támogatást, amit csak fideszes vezetésű városok kaptak meg.

Megígérte, hogy ha a kormányváltás után az új kormány is pártpolitika alapján kezd el támogatásokat osztogatni, akkor ők lesznek az elsők, aki kiállnak a fideszes vezetésű városok mellett. De ezt most elvárja a fideszesektől is, minden becsületes embernek, minden hazafinak fel kell szólalnia a pártalapú megkülönböztetések ellen – mondta.

Kijelentette, más kultúrát képviselnek, nem pártpolitikai alapon különböztetik meg az embereket, vállalkozásokat. Példaként hozta fel Szombathelyt, ahol a város korábbi polgármesteri együtt emlékeztek elhunyt társukra, illetve közösen vesznek részt a városi ünnepeken. Ezeket az értékeket képviseli ő is – jelentette ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet