Márki-Zay Péter: Ha kormányváltás lesz, az önkormányzatok visszakaphatják az általános és középiskolákat és a járóbeteg-ellátást

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy szombathelyi sajtóbeszélgetésen sok minden másról is beszélt.

Január 29-én, azaz szombat reggel tart utcafórumot Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Szombathelyen - írtuk nemrég Január 29-én, szombaton reggel tart utcafórumot Szombathelyen Márki-Zay Péter January 19. 18:40 . Az eredeti időponthoz képest ez egy hét halasztást jelent, ugyanis Márki-Zay közben elkapta a koronavírust és karanténba került.

Márki-Zay Péter sajtóbeszélgetés Szombathelyen
Érkezik Márki-Zay Péter
Mészáros D. Zsolt

Amiből ki is szabadult, és az utcafórum előtti péntek este már vidáman érkezett az egyik belvárosi étterem különtermébe. Ahol az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok helyi vezetői fogadták: ott volt Nemény András polgármester, Czeglédy Csaba ellenzéki képviselőjelölt és Koczka Tibor városi képviselő is, akit úgy mutattak be, mint olyan ellenzéki politikus, aki nem lehet baloldalisággal vádolni.

Márki-Zay Péter sajtóbeszélgetés Szombathelyen
Sajtóbeszélgetés szép számú közönséggel
Mészáros D. Zsolt

És ott volt több pártaktivista, így elég népes társaság fogadta a miniszterelnök-jelöltet. Kiderült, hogy nekik kampánymegbeszélésük lesz, de előtte van egy sajtóbeszélgetés, ahol lehet kérdezni is, persze.

Ami kicsit furcsának tűnt a tekintetek össztüzében, de ilyen ez a popszakma, hogy klasszikusokat idézzek.

Márki-Zay Péter sajtóbeszélgetés Szombathelyen
Márki-Zay Péter és Nemény András
Mészáros D. Zsolt

Szóval, a helyzet úgy nézett ki, hogy ült három újságíró, szemben Márki-Zay, Nemény András és Czeglédy Csaba, közös ellenzéki jelölt a Vas 1-esben, a többiek meg nézték az előadást.

Márki-Zay Péter sajtóbeszélgetés Szombathelyen
Közelebbről. A részleteket is megnézheti a galériában.
Mészáros D. Zsolt

Úgy tűnt, Márki-Zay már profibban kommunikál. (Tavaly ősszel egyébként már készítettünk vele e egy Nyugat-podcastunk Rendkívüli Nyugat-podcast: Élőben Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel 2021. September 25. 13:29 .) Röviden, lényegre törően válaszolt a kérdésekre. És hogy mit tudtunk meg? Többek között ezeket:

 • Ha kormányváltás lesz, minden olyan megyejogú város megkapja az 1,4 milliárdos kompenzációt, amelyik tavalyelőtt decemberben kimaradt. Ezek ellenzéki városok voltak, köztük Márki-Zay otthona, Hódmezővásárhely és Szombathely is.
 • Az önkormányzatok visszakapják korábbi jogosítványaikat, így az építési hatósági ügyeket, a gépjárműadót és az önállóságukat.
 • Ha egy önkormányzat kéri, visszakapja az általános és középiskolákat és a járóbeteg-szakrendeléseket. Itt megkérdeztük Nemény Andrást, ha lehetőség lesz rá, Szombathely visszakéri-e ezeket az intézményeket, a polgármester azt mondta igen, mert ezek az önkormányzatiság lényeges részei. Czeglédy Csaba hozzáétette, a legnagyobb probléma, hogy az állam nem fejleszti az iskolákat, több olyan iskola van Szombathelyen, ahol már nem férnek el a gyerekek.
 • Az önkormányzatok normatív módon, nem politikai és pártalapon kapnak állami támogatást, az általuk elvégzett feladatok arányában.
 • A kormányhivatalt megtartják, legalábbis azokat a részeit, amelyek jól teljesítenek, a hivatalokban gyakorlott, képzett emberek dolgoznak, jó színvonalon. De a politikai alapon kinevezett vezetők helyett új vezetőket neveznek ki.
 • Az általa felajánlott 5 millió forintos díjra egy hét alatt nem volt jelentkező. Márki-Zay annak ajánlott fel ötmillió forintot, aki bizonyítani tudja, hogy ő tett olyan kijelentéseket, amelyekkel a Fidesz vádolja, Ilyen például, hogy fizetős egészségügyet akar, hogy be akarja engedni a migránsokat, megszüntetné a rezsicsökkentést.
 • Meg kell szüntetni a sport és a politika összefonódását, a miniszterelnök-jelölt szerint ma maffiaszerűen működik a sport finanszírozása, és tele van korrupcióval. Ha a korrupciót megszüntetik, akkor máris több pénz jut a sportra.
 • A tao-támogatásokat átláthatóvá kell tenni, és a látványsportok mellett a többi sportágat is támogatni kell, elsősorban az utánpótlás-nevelést.
 • A közmédiában felelős és pártatlan újságírás kell, politikai kultúra kérdése, hogy egy hatalom bele akar-e szülni az újságírók munkájába.
 • A közmédia 170 milliárdos állami támogatásénak egy része bújtatott sportfinanszírozás, a közvetítési díjakon keresztül jut el a sportszövetségekhez és egyesületekhez. Ezt meg kell szüntetni.
 • A több mint 500 sajtóterméket, köztük a megyei lapokat és azok online oldalait működtető KESMA magáncégnek számít, de Márki-Zay szerint, ha elapadnak az állami pénzek, akkor ez a cégcsoport nem tart ki sokáig.
 • Jelenleg 17 ezer szavazatszámláló bizottsági tagja van az ellenzéknek, összesen 21 ezret akarnak, de már most is jobban állnak, mint 2018-ban.
 • Órási különbség lesz az ország külpolitikájában a jelenlegihez képest, nekik a NATO lesz a szövetségesük, és nem Putyin és nem Kína.
 • Szijjártó Péter rengeteget árt a magyar külpolitikának, miközben azt hangoztatják, hogy Magyarország nem lesz gyarmat, jelenleg Kína és Putyin gyarmata vagyunk.
 • Márki-Zay elmesélte, hogy azt szerették volna, ha már megépül a Belgrád-Budapest vasútvonal, akkor Szeged és Hódmezővásárhely felé vezessen, de ezt a kínai fél akadályozta meg, hiába állt ki mellette Orbán Viktor is.
 • Az előválasztás után az ellenzéki pártok közti ellentétek miatt csökkent a lelkesedés. Azóta azonban sikerült eloszlatni a félreértéseket, és közösen szervezik a kampányt.
 • A közös ellenzéki lista első öt helyén az öt legnépszerűbb ellenzéki politikus lesz.
 • Egy nagy mintán végzett felmérés szerint a magyarok 53 százaléka kormányváltást akar.
 • A sajtóbeszélgetés után az újságíróknak távozniuk kellett, a helyi pártvezetők és aktivisták maradtak. Hiszen közösen szervezik a kampányt.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet