Sötétkék - fehérben a tanévzárón - miért pont a matrózblúz?

Utánajártunk, honnan jön a matrózblúz klasszikus szabása, és egy mini közvéleménykutatást is végeztünk a témában!

A matrózblúz neve, sok más divattermékkel ellentétben, nem légbőlkapott kitaláció. A mai ünneplőkhöz hasonló darabokat viseltek a tengerészek is, sőt a különböző haditengerészeti díszegyenruhák a mai napig hasonló szabással készülnek.

Az ing gallérja praktikus okból lett sötét. A hosszú hajú matrózok a szél és a sós víz miatt kezelhetetlen hajukat gyakran zsíros készítményekkel kenték. A kenőcs azonban nyomot hagyott a fehér ingen, ezért sötétebb anyagból készült gallér került rá, amit könnyebb volt tisztán tartani.

A tengerészettől elég nagy kerülővel jutott a ruhadarab az iskolai ünnepélyekig. A matrózblúzt gazdagabb családok gyerekei kezdték el hordani, kisfiúk és kislányok egyaránt. Lehet, hogy a katonai és tengerészeti pálya feltételezett romantikáját szerették volna hazacsempészni? Később a matrózblúz iskolai egyenruhává nőtte ki magát.

Pozsonyi Gábor

A kötelező matrózblúz viselés elve megegyezik az iskolaköpenyével – egységes kép kialakítása, és az öltözködésben való egymásra licitálás elkerülése. Ez a cél már a különbözően gombolt és szegett iskolaköpenyeknél megbukott. Matrózblúzból is ezer félét lehet kapni – a gallérok mérete, az ujjhossz, gombolás… Ha igazán egységesen akarják öltöztetni a gyerekeket, az iskolák maguk rendelik az ünneplőt.

Egyes országokban (pl. Japánban) a mai napig kötelező nap mint nap hordani, nem csak ünnepségeken kell elviselniük. Feltehetőleg a mindennapi viseletre gyártott blúzok jobb minőségű, jól szellőző anyagból készülnek.

Nagy Jácint

Végeztünk egy mini közvéleménykutatást is a témában, ez a véleményünk a matrózblúzról!

Bella harmincas anyuka, a matrózblúz emléke még a mai napig kísérti. „Undorító izzadós anyag volt, szoknyával kellett hordani, utálta is mindenki.

Évi friss diplomás, szintén egykori matrózblúz tulajdonos „ Nekem is volt, most a kishúgom hordja, ők is utálják. Műszálas szar, ki nem állhattuk. Kötelező volt szoknyával hordani, csak a téli ünnepségeken vehettünk fel nadrágot

Réka nemrég végzett az egyetemen, tőle kaptuk a legpozitívabb választ: „ Nem utáltam. Sokan hisztiztek miatta, de nekem nem volt vele bajom.

Eliza elsős gimnazista, náluk is kötelező a matrózblúz. „ Hordjuk szoknyával is, nadrággal is, kinek milyen kedve van. De mindegy, mert mindenki utálja.”

Az Önök véleménye is érdekel minket! Hordták, szerették, vagy épp gyűlölték? Van még értelme a matrózblúznak, vagy csak rajtunk ragadt ez a műszálas csoda? Írják meg kommentben!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?

Valódi tájékoztatásra vágysz? Vagy elég a propaganda? Dönthetsz! Támogasd a Nyugat.hu-t