Sötétkék - fehérben a tanévzárón - miért pont a matrózblúz?

Utánajártunk, honnan jön a matrózblúz klasszikus szabása, és egy mini közvéleménykutatást is végeztünk a témában!

A matrózblúz neve, sok más divattermékkel ellentétben, nem légbőlkapott kitaláció. A mai ünneplőkhöz hasonló darabokat viseltek a tengerészek is, sőt a különböző haditengerészeti díszegyenruhák a mai napig hasonló szabással készülnek.

Az ing gallérja praktikus okból lett sötét. A hosszú hajú matrózok a szél és a sós víz miatt kezelhetetlen hajukat gyakran zsíros készítményekkel kenték. A kenőcs azonban nyomot hagyott a fehér ingen, ezért sötétebb anyagból készült gallér került rá, amit könnyebb volt tisztán tartani.

A tengerészettől elég nagy kerülővel jutott a ruhadarab az iskolai ünnepélyekig. A matrózblúzt gazdagabb családok gyerekei kezdték el hordani, kisfiúk és kislányok egyaránt. Lehet, hogy a katonai és tengerészeti pálya feltételezett romantikáját szerették volna hazacsempészni? Később a matrózblúz iskolai egyenruhává nőtte ki magát.

Pozsonyi Gábor

A kötelező matrózblúz viselés elve megegyezik az iskolaköpenyével – egységes kép kialakítása, és az öltözködésben való egymásra licitálás elkerülése. Ez a cél már a különbözően gombolt és szegett iskolaköpenyeknél megbukott. Matrózblúzból is ezer félét lehet kapni – a gallérok mérete, az ujjhossz, gombolás… Ha igazán egységesen akarják öltöztetni a gyerekeket, az iskolák maguk rendelik az ünneplőt.

Egyes országokban (pl. Japánban) a mai napig kötelező nap mint nap hordani, nem csak ünnepségeken kell elviselniük. Feltehetőleg a mindennapi viseletre gyártott blúzok jobb minőségű, jól szellőző anyagból készülnek.

Nagy Jácint

Végeztünk egy mini közvéleménykutatást is a témában, ez a véleményünk a matrózblúzról!

Bella harmincas anyuka, a matrózblúz emléke még a mai napig kísérti. „Undorító izzadós anyag volt, szoknyával kellett hordani, utálta is mindenki.

Évi friss diplomás, szintén egykori matrózblúz tulajdonos „ Nekem is volt, most a kishúgom hordja, ők is utálják. Műszálas szar, ki nem állhattuk. Kötelező volt szoknyával hordani, csak a téli ünnepségeken vehettünk fel nadrágot

Réka nemrég végzett az egyetemen, tőle kaptuk a legpozitívabb választ: „ Nem utáltam. Sokan hisztiztek miatta, de nekem nem volt vele bajom.

Eliza elsős gimnazista, náluk is kötelező a matrózblúz. „ Hordjuk szoknyával is, nadrággal is, kinek milyen kedve van. De mindegy, mert mindenki utálja.”

Az Önök véleménye is érdekel minket! Hordták, szerették, vagy épp gyűlölték? Van még értelme a matrózblúznak, vagy csak rajtunk ragadt ez a műszálas csoda? Írják meg kommentben!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?