Még nem találkoztak ekkora inflációval a nyugdíjasok az elmúlt 20 évben

Novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció.

Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem tapasztalhattak a nyugdíjasok akkor áremelkedést, mint júliusban - hívta fel a figyelmet a Világgazdaság . A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint ugyanis a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalékra emelkedett, ami a legmagasabb érték 2002 januárja óta, vagyis amióta méri az értéket a KSH. Az eddigi rekord egyébként 112,4 százalék volt 2007 márciusában.

A nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index eltér az általános inflációs értéktől, mivel kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. A gyógyszerek esetében például az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb - magyarázta a lap, mely megjegyezte, hogy a júliusit követően tehát novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság