Meghalt a legidősebb magyar holokauszt-túlélő, a szombathelyi Spiegler Elemér

Tavaly augusztusban töltötte be a 106. életévét. Mi volt hosszú életének titka? Talán, hogy 92 évesen még maga varrta az unokák cipőit.

Meghalt Szombathely és magyar holokauszt-túlélők legidősebbje, Spiegler Elemér. Tavaly augusztus 24-én töltötte be 106 életévét. Hihetetlen, de ma 106 éves Magyarország legidősebb holokauszt-túlélője, aki ráadásul Szombathelyen él 2018. August 24. 13:40 Halálhírét ismerősei és barátai osztották meg a Facebookon.

Négy gyermekes zsidó családban született

A család 1920-ban átköltözött Felsőőrről Szombathelyre. 1922-től ugyanabban a házban él. Édesapja a Monarchia hadseregében volt tiszthelyettes. Testvérei közül leánytestvére gyermekkorában meghalt. A fiúk közül Bélát tudták felsőbb iskolában taníttatni, ő érettségit szerzett. Elemér cipész szakmát szerzett. 1926. október 26-án suszterinasnak állt Fischer Bernáthoz a Kőszegi utcába, nála tanulta ki a mesterséget.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1935. április 1-jén vonult be sorkatonai szolgálatra Kőszegre, 1936-ban szerelt le. Még ebben az évben meghalt édesapja. 1939-ben a Cipőgyárba ment dolgozni, majd 1940-ben munkaszolgálatra került Erdélybe és a Felvidékre.

Spiegler Elemér
Garai Antal Atom

1944-45-ig a mauthauseni koncentrációs táborban volt, ahonnan 1945. július végén került haza. Az egész családját elveszítette, egyedül kellett új életet kezdenie. 1946. március 31-én feleségül vette a zalalövői Weltlinger Rozáliát, aki Auschwitzból menekült meg, szintén teljesen egyedül maradva. 1948. januárjában született meg leányuk (Éva), 1954. júliusában pedig fiúk (Tibor).

Mi volt a titka?

Talán az, hogy kilencvenkét évesen még maga varrta az unokák cipőit. Elemér bácsit pár éve még Felsőőrön kapták lencsevégre, A 104 éves Spiegler Elemér bácsi épp Oberwartban shoppingol 2016. July 24. 11:28 amikor épp bevásárolt.

Spiegler Elemér 2016-ban, 104. születsénapján
Vágvölgyi Bálint

101 évesen is naponta két újságot olvasott át, kezelte a dvd lejátszót, imádta a focit, az operetteket, és fáradhatatlanul bújta a történelmi témájú könyveket. Egyre viszont kényes volt, és talán ez is volt hosszú életének titka: vigyázott arra, hogy jól aludjon, és kevés legyen a vacsora. Szerette a hasát és a magyaros kosztot, nem vetette meg a kínai gyorsbüféket sem.

Egy jó pár évvel ezelőtti interjúnkkal búcsúzunk tőle. Nyugodj békében Elemér bácsi!

Halálmenetben sohase vedd le a cipődet!

Mit tudna tanácsolni a fiataloknak, hogy lehet ilyen sokáig élni? - Azt tudom mondani, hogy nyugodt életet éljenek, nem szabad idegeskedni, másrészt ne kezdjenek semmilyen törvényellenes dologba, ne emeljenek kezet senkire. Fogadják el, hogy minden úgy a legjobb, ahogy van, úgysem tudunk változtatni rajta - akkor meg minek idegeskedni?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet