Meglőttek egy fiatal fehér gólyát a Chernel-kertben Kőszegen

A sérült szülők fiókája hamar megtapasztalta az emberi kegyetlenséget.

2024. június 26-án Kőszegen, az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Madárvédelmi Mentőközpontban a gondozók egy sérült fehér gólyára lettek figyelmesek a gólyaudvarban. Mivel a madár nem akart lábra állni, ezért egyből elvitték kivizsgálásra a szombathelyi Noé Állatklinikára.

Itt a röntgenfelvétel után nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatal fehér gólyát egy légpuskával meglőtték, a lövedék a combjába fúródott. A sérült állatot ellátták, azóta a Chernel-kertben lábadozik.

Mivel a „HFRF” egyedi jelzéssel ellátott színes gyűrűt viseli, tudjuk, hogy a madár a Chernel-kertben költő, sérült, önálló életre már alkalmatlan szülőmadarak fiókáinak egyike, aki az utóbbi napokban már kijárt a környező területekre táplálkozni. Az állatorvosi szakvélemény alapján a lövedék, mely a combcsontjában akadt el, alulról érte. Valószínűsíthető, hogy egy háztetőn pihenve, az alatta lévő udvarról lőtték meg, mivel a fiatal madarak sokszor háztetőket használnak „ugródeszkaként”, amikor a nagyobb távolságokat a még fejletlen repülőizmaik miatt csak több pihenő közbeiktatásával, kisebb szakaszokra bontva képesek megtenni.

- áll az Őrségi Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Az elkövető egy fokozottan védett madár életét veszélyeztette. A meglőtt gólya szülei sérült egyedek, akik önállóan sem az életre, sem fészekrakásra, sem fiókanevelésre nem alkalmasak, ezeket a feladatokat csak a mentőközpont speciális körülményei között és madárgondozók folyamatos segítségével tudják elvégezni.

Reméljük, hogy az elkövető lesz annyira bátor, hogy önként jelentkezik a rendőrségen, és nem a barna matériához hasonló fűben lapítást választja. Félelmetes, hogy az emberek mindinkább a szabadba vágynak, de ott csak károkozásra és rombolásra képesek. Ezzel együtt pedig egyre kisebb a tisztelet azokkal szemben, akik a szabadban is tudnak viselkedni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet